Skip to main content

Bitcoin nieuws

Binance wereldwijd onder vuur

Binance onder vuur

Al een aantal maanden is de jacht geopend op Binance, ’s werelds grootste cryptobeurs. Elke week wordt de lijst van toezichthouders uit verschillende landen langer. Onlangs stopte Binance met betalingen via iDEAL en SEPA-overschrijvingen. Volgens de Financial Times geeft Binance aan dat de opschorting slechts van tijdelijke duur is en het gevolg is van gebeurtenissen buiten haar controle.

Binance stopt met SEPA-betalingen

Binance ondersteunde al een langere tijd geen iDEAL meer, en sinds kort dus ook geen SEPA-betalingen meer. SEPA staat voor Single Euro Payments Area. Binnen dit betaalsystem kunnen mensen gemakkelijk en snel geld overmaken of betalingen doen binnen Europa. Bij veel Binance-gebruikers heeft deze betalingsvorm de voorkeur. Er worden namelijk geen transactiekosten gerekend. Maar helaas is dat feestje nu (tijdelijk) afgelopen.

Eerder deze maand meldden gebruikers dat ze nieuws van Binance hadden ontvangen over de opschorting van eurostortingen via SEPA-betalingen. De volgende uitleg werd gegeven:

“Door een reeks gebeurtenissen buiten onze macht zijn we genoodzaakt om alle stortingen in euro via SEPA-overschrijvingen stop te zetten. Deze opschorting gaat in op 7 juli 2021, 08.00 UTC. Het storten van euro's en/of het kopen van cryptocurrencies op Binance blijft nog steeds mogelijk via een creditcard of een bankpas.”

De mededeling ging verder met: "We zijn momenteel samen met onze partners hard aan het werk om tot een oplossing te komen. We danken u voor uw geduld ... Alle stortingen die in de tussentijd via SEPA worden geplaatst, worden binnen zeven werkdagen geretourneerd."

De reden van de opschorting is waarschijnlijk de problemen met toezichthouders en regelgevers. Het bedrijf achter de SEPA-betalingen is het Britse Clear Junction. Onlangs ontving Binance een waarschuwing van de Financial Conduct Authority (FCA), de Britse toezichthouder. 

De problemen van Binance nemen toe

Op dit moment is de exacte reden voor de opschorting onduidelijk, maar dit is niet het enige probleem van Binance. De internationale cryptogigant krijgt de laatste tijd nog meer kritiek te verwerken. De afgelopen maanden zijn de problemen van het bedrijf fors toegenomen.

Eind april 2021 kwam de Duitse toezichthouder (BaFin) met de eerste speldenprik. BaFin gaf aan dat Binance mogelijk een boete kon krijgen voor het aanbieden van effecten zonder verplichte publicatie van de wettelijk vereiste prospectus. In tegenstelling tot de cryptohandel, waar Binance in 2017 mee begon, vallen de Binance stock tokens onder bestaand toezicht. Dit komt omdat deze tokens de prestaties van traditionele aandelen volgen. 

In mei 2021 ontving Binance slecht nieuws uit de Verenigde Staten. Bloomberg schreef dat de Amerikaanse belastingdienst het bedrijf onderzocht vanwege belastingontduiking en de mogelijkheid dat Amerikanen illegale transacties op het Binance-platform kunnen uitvoeren.

Toen Binance eind juni 2021 een formele waarschuwing ontving van de Britse toezichthouder FCA escaleerde de situatie. Binance was genoodzaakt een punt te zetten achter diverse services in het Verenigd Koninkrijk. Nadat de Britse FCA een kennisgeving had uitgevaardigd waarin het Binance verbood om zonder vergunning in het land actief te zijn, werden de stortingen van het Britse Faster Payments-netwerk aan Binance opgeschort.

Daarnaast hebben ook verschillende toezichthouders wereldwijd de cryptobeurs gewaarschuwd omdat Binance illegaal in hun land actief is zonder de juiste registratie. Zo heeft de Thaise SEC (Securities and Exchange Commission) in juli 2021 een strafrechtelijke aanklacht ingediend. Ook de Kaaimaneilanden en Japan hebben eenzelfde kennisgeving uitgevaardigd. Recentelijk is ook de Italiaanse financiële toezichthouder aan dit lijstje toegevoegd. Dit betekent dat Binance niet meer bevoegd is om investeringsdiensten in Italië aan te bieden.

Volgens betrouwbare bronnen zijn verschillende banken in het Verenigd Koninkrijk gestopt met het overboeken van geld naar Binance, waaronder Barclays en Natwest. Andere banken in het land hebben aangegeven de situatie te evalueren. Na de recente maatregelen van de onderneming is het voor Nederland en andere delen van Europa steeds moeilijker geworden om geld naar Binance te sturen.

Binance in zwaar Nederlands weer

Het tijdelijk schorten van SEPA-betalingen betekent dat er een grote financiële toegangsweg in Nederland naar Binance is afgesloten. Eerder werden de iDEAL-betalingen ook al stopgezet. Dit is met name vervelend voor Nederlandse klanten, omdat iDEAL de standaard is in ons land voor online betalingen.

Als je als bedrijf in Nederland wilt ontwikkelen, dan is het gebrek aan draagvlak voor deze dienst een groot gemis. Volgens het handelsplatform zijn beide maatregelen tijdelijk, maar het is niet duidelijk of én wanneer deze betaalmethoden weer worden hervat.

Voor transactieverwerking maakt Binance gebruik van verschillende tussenpersonen, net als iDEAL. Het is niet duidelijk hoe lang de opschorting zal duren en Binance heeft verder ook nog geen maatregelen getroffen. 

Tip van de redactie: Voor een simpele iDEAL- of SEPA-betaling kun je in Nederland gelukkig nog steeds terecht bij Bitvavo. Daarnaast biedt Bitvavo ook nog vele andere betaalmethoden.

Als je voorzichtig wilt omgaan met je investeringen, dan is het verstandig om de veiligheid van jouw geld op een goede manier te waarborgen. Je kunt dit doen door crypto of fiatgeld van Binance naar een Bitvavo-account te sturen. Bitvavo wordt gereguleerd door en staat onder toezicht van De Nederlansche Bank. Heb je nog geen account? Dan kun je veilig en snel een account aanmaken op de website van Bitvavo.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram