Skip to main content

Bitcoin nieuws

De RBI zal eind 2021 een eerste model van de Indiase CBDC lanceren

RBI India 

De Reserve Bank of India (RBI) is bezig om gefaseerd een Central Bank Digital Currency (CBDC) te lanceren. De beleidsmakers overwegen inleidende proefprogramma's voor de introductie hiervan, zei de RBI-plaatsvervangend gouverneur, T Rabi Shankar. Als onderdeel van de pilot zal RBI tegen eind 2021 een model van CBDC onthullen, voegde hij eraan toe tijdens de persconferentie na de Monetary Policy Committee (MPC). De terughoudendheid bij het onthullen van een datum voor de lancering wordt toegeschreven aan het feit dat dit snelgroeiende en veranderende technologieën zijn die van invloed zijn op de zakelijke keuzes die men moet maken.

Verbod particuliere cryptocurrencies?

Volgens de RBI zal CBDC een valuta zijn van de Indiase regering en net zoals bij de huidige roepie zal RBI er de leiding over hebben. Het wordt niet genoteerd op beurzen omdat het geen klassieke cryptocurrency is, maar mensen kunnen het op hun rekeningen houden. India staat nummer één in de wereld op het gebied van digitale betalingen en met de lancering van een eigen CBDC zal de positie van het land meer worden versterkt. Er is ook gezegd dat de CBDC niet anders zal zijn dan bankbiljetten. Op dit moment zijn andere cryptocurrencies zoals Bitcoin niet legaal in India, maar er zijn mogelijkheden dat het ministerie van Financiën dit nog in overweging zal nemen. De CBDC zal dienen als het Indiase alternatief voor de beste cryptocurrencies. Het zal legaal zijn en eigendom zijn van de overheid.

Er is de afgelopen tijd veel kritiek gewest van de cryptogemeenschap in India en daarbuiten op de plannen van de Indiase regering om cryptocurrencies in het land te verbieden. De regering is daar intern blijkbaar ook nog niet over uit aangezien de invoering van een nieuw wetsvoorstel die dat zou moeten regelen steeds wordt uitgesteld. Er doen nu geruchten de ronde dat cryptocurrencies zullen worden verboden als middel voor betaling, maar dat ze zullen worden toegestaan als een effect waarin kan worden belegd.

Redenen voor introductie CBDC

Een van de belangrijkste redenen voor de voorgestelde CBDC zou zijn om de burgers te beschermen tegen de volatiliteit van virtuele valuta. De digitale valuta zal ook vergelijkbaar zijn met contant geld. Het zal worden ondersteund door de staat en het doel is om het gebruik van contant geld in de economie terug te dringen en tegelijkertijd het risico op verlies voor het publiek als gevolg van het gebruik van de particuliere cryptovaluta tot een minimum te beperken.

De stap van de centrale bank vereist wetswijzigingen in de valutaregels en informatietechnologiewetten. RBI waarschuwt ook voor de implicaties voor grensoverschrijdende transacties. Om misbruik te voorkomen zullen passende waarborgen moeten worden vastgelegd onder de bestaande anti-witwaswetten en financiële terrorismewetten.

Wereldwijd veel interesse voor CBDC

Veel wereldwijde centrale banken onderzoeken al de mogelijkheid voor een CBDC en ze omvatten 81 landen die verantwoordelijk zijn voor 90% van het wereldwijde bbp. Aangezien cryptocurrencies in deze pandemische periode een ongelooflijke groei hebben laten zien in hun populariteit, heeft de Bank of China de route naar Central Bank Digital Currencies in gang gezet met real-world proeven die al plaatsvinden en in verschillende steden. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het sein op groen gezet voor een onderzoeksfase naar een Digitale Euro, waarin wordt gekeken naar eventuele problemen rond het ontwerp en de distributie. De verwachting is dat digitale valuta in 2025 gelanceerd zal worden. In mei 2021 melde de Amerikaanse Fed dat de centrale bank van het land in de zomer van dit jaar een discussiepaper zal uitbrengen over haar beslissingen op het gebied van digitale betalingen. De Bank of Korea heeft het blockchain-platform geselecteerd dat is gecreëerd door een lokaal telecommunicatiebedrijf terwijl het vordert met zijn CBDC-project.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram