Skip to main content

Bitcoin nieuws

Walvissen en instellingen blijven Bitcoin kopen: wint de Bullrun weer aan momentum?

Bull run 

De cryptocurrency-markt lijkt eindelijk te herstellen na de crash in mei, waardoor de prijzen van Bitcoin en bijna elke andere cryptocurrency in het ecosysteem kelderden. Nu stijgt de BTC-prijs weer en begint het bullish sentiment de overhand te krijgen in de cryptogemeenschap. Volgens recent gepubliceerde gegevens zijn er mogelijk nog meer redenen om aan te nemen dat de cryptomarkt weer hot wordt.

Institutionele beleggers blijven Bitcoin kopen

De recente gegevens die zijn gepubliceerd door het on-chain analysebedrijf Glassnode suggereren sterk dat het Bitcoin-ecosysteem het afgelopen jaar enorm is veranderd. In september 2020 maakten enorme transacties van $ 1 miljoen of meer slechts 30% uit van het volume van alle transacties die op de BTC-blockchain werden verwerkt. Vanaf augustus 2020 is dit aantal meer dan verdubbeld - grote transacties omvatten nu meer dan 70% van het volume van alle Bitcoin-transacties.

De gegevens tonen onomstotelijk aan dat er een grote demografische verschuiving heeft plaatsgevonden in het Bitcoin-ecosysteem. Particuliere BTC-eigenaren zullen hoogstwaarschijnlijk geen bitcoins ter waarde van meer dan $ 1 miljoen in één transactie verplaatsen, dus de dominantie van transacties van dit type wijst op het feit dat de meeste activiteit op de BTC-blockchain nu wordt gedaan door institutionele beleggers.

Volgens de analyse van Glassnode vond de belangrijkste piek in enorme BTC-transacties ter waarde van $ 1 miljoen of meer eind juli plaats, toen de Bitcoin koers de steun testte op $ 30.000. Toen de BTC-prijs zich op het laagste niveau in maanden bevond, nam de dominantie van enorme transacties toe van 50% van het totale volume van Bitcoin tot meer dan 70%.

 

Retailbeleggers hebben hun winst vroegtijdig verzilverd

Naarmate de dominantie van massale transacties ter waarde van $ 1 miljoen of meer toenam, kwamen kleine transacties natuurlijk steeds minder voor. In september 2020 werd meer dan 70% van het volume van alle transacties, geregistreerd op de BTC-blockchain, toegeschreven aan transacties ter waarde van minder dan $ 1 miljoen, maar tussen maart en mei 2021 is het marktaandeel van kleine transacties gedaald tot ongeveer 30% van het totale volume van Bitcoin transacties.

Volgens Glassnode is er een eenvoudige verklaring voor deze aanzienlijke vermindering van het aantal kleine BTC-transacties. Terwijl de Bitcoin koers omhoog ging, verhuisden particuliere beleggers die de afgelopen jaren bitcoins hadden verzameld hun geld naar beurzen om hun winst te laten uitbetalen.

De Bitcoins die naar beurzen werden verplaatst, werden ofwel voor fiat verkocht of gebruikt om andere cryptocurrencies te kopen. Met andere woorden, veel particuliere beleggers hebben eenvoudigweg hun kapitaal naar elders verplaatst en het is onwaarschijnlijk dat ze BTC in de nabije toekomst opnieuw zullen kopen, tenzij de koers aanzienlijk daalt, mogelijk tot het niveau van vóór de huidige bull run.

Het rapport van Glassnode bevat een conclusie dat "een nieuw tijdperk van institutioneel en vermogend kapitaal" is begonnen. De recente bull run heeft het gezicht van het ecosysteem van Bitcoin enorm veranderd. Verre van een niche-experiment dat het ooit was, wordt het Bitcoin-ecosysteem nu gedomineerd door gigantische financiële instellingen zoals banken, hedgefondsen en beleggingsondernemingen.

Langetermijnhouders domineren het ecosysteem

Het rapport gepubliceerd door Glassnode vermeldt een andere belangrijke maatstaf, de "Long and Short Term Holder Supply Ratio" (LTH/STH-ratio). Zoals de naam al doet vermoeden, wordt deze statistiek gebruikt om het percentage Bitcoin-investeerders te meten dat geïnteresseerd is in het langdurig houden van hun Bitcoins, in tegenstelling tot mensen zoals daghandelaren en speculanten die hun geld voortdurend van en naar beurzen verplaatsen.

Volgens Glassnode heeft het aantal Bitcoins dat eigendom is van langetermijnhouders onlangs een recordhoogte bereikt van meer dan 82%. Met andere woorden, 82% van alle Bitcoins wordt vastgehouden door mensen die niet van plan zijn hun BTC naar beurzen te verplaatsen om ze in de nabije toekomst te verkopen, omdat ze Bitcoin niet gebruiken als speculatief activum, maar als een langetermijninvestering en waardeopslag.

Het rapport van Glassnode vermeldt dat een dergelijk hoog niveau van de Long en Short Term Holder Supply Ratio erg belangrijk kan zijn voor het crypto-ecosysteem in het algemeen. Wanneer het aantal mensen dat hun bitcoins wil verkopen kleiner wordt, wordt ook de hoeveelheid BTC die beschikbaar is voor aankoop verminderd. Natuurlijk, naarmate het aanbod afneemt, stijgt de prijs van Bitcoin.

Is de stier weer terug in actie?

De gegevens die door Glassnode zijn verzameld, zijn zeker optimistisch, aangezien het toenemende aantal institutionele beleggers dat geïnteresseerd is in langetermijnbeleggingen, de mogelijkheid suggereert dat de Bitcoin koers in de nabije toekomst zal blijven stijgen. Maar is de Bullrun echt terug in volle kracht? De tijd zal het leren.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram