Skip to main content

Bitcoin nieuws

El Salvador keurt fonds van $ 150 miljoen goed om Bitcoin-vertrouwen op te bouwen en wil aantal BTC-gebruikers verhogen tot 4 miljoen

vlag el Salvador 

Het parlement van El Salvador heeft groen licht gegeven om een ​​Bitcoin (BTC) fonds op te richten ter waarde van $150 miljoen. Het parlement heeft ook wetgeving aangenomen die de ontwikkeling van infrastructuur mogelijk maakt om cryptocurrency-activiteiten in het land te ondersteunen.

Toen het wetsvoorstel op 31 augustus werd aangenomen, waren 14 wetgevers tegen de plannen, terwijl er 64 voorstanders waren. De BTC-trust zal een platform bieden om de toonaangevende cryptocurrency om te zetten in Amerikaanse dollars. Bovendien zal het fonds het creëren van cruciale netwerken vergemakkelijken om de landelijke acceptatie van virtuele valuta te stimuleren.

De goedkeuring van het wetsvoorstel ter ondersteuning van de oprichting van een Bitcoin-trust komt zes dagen voordat de eerder aangenomen Bitcoin-wet, op 7 september van kracht wordt. Als het van kracht wordt, wordt Bitcoin een wettig betaalmiddel in het land. Dat zal echter niet ten koste gaan van de Amerikaanse, wat een wettig betaalmiddel is in El Salvador.

Bandesal, een toonaangevende financiële instelling in het land, is belast met het toezicht op de activiteiten van de El Salvador Bitcoin-trust. Volgens rapporten zullen de fondsen om het vertrouwen te vestigen worden getrokken uit de lening van $ 500 miljoen die eerder was verkregen van CABEI (Central American Bank for Economic Integration).

De $ 150 miljoen omvat $ 30 miljoen om de adoptie van Chivo te stimuleren

CABEI heeft aangeboden om te helpen met het technische deel om van BTC een wettig betaalmiddel te maken. Aanvankelijk had El Salvador de lening genomen om het economisch herstel van het MKB (kleine en middelgrote ondernemingen) te stimuleren.

De 150 miljoen USD is toegewezen aan verschillende activiteiten. Er is bijvoorbeeld 30 miljoen dollar gereserveerd om de adoptie van Chivo, een door de staat gesteunde crypto-portemonnee, te stimuleren.

Nog iets meer dan $ 23 miljoen is gereserveerd voor door de staat gesteunde geldautomaten voor virtuele valuta. De geldautomaten zijn bedoeld om de conversie van BTC naar USD en vice versa te vergemakkelijken.

Twee maanden geleden, in juni, zei de president van het land, Nayib Bukele, dat zijn regering $30 in BTC zou geven aan iedereen die de door de overheid ondersteunde crypto-wallet downloadt.

De goedkeuring van de $ 150 miljoen BTC-trust kwam op de hielen van de release van een video waarin wordt beschreven wat Salvadoranen kunnen verwachten wanneer de toonaangevende cryptocurrency wettig betaalmiddel wordt. In de beelden waren onder meer de voordelen van Chivo te zien.

De video merkt ook op dat het gebruik van BTC niet verplicht is. Het bleef stellen dat "alle contante transacties, prijzen, salarissen en pensioenen in dollars zullen blijven."

U kunt elke portemonnee gebruiken, maar Chivo wordt geleverd met incentives

De door de overheid ondersteunde portemonnee zal zowel BTC als Amerikaanse dollars bevatten. De transacties waarbij de portemonnee wordt gebruikt brengen geen kosten met zich mee. Hoewel de video opmerkte dat Salvadoranen de vrijheid hebben om elke andere wallet te gebruiken, wees het erop dat het gebruik van Chivo een gebruiker een bonus van $ 30 oplevert.

“Bovendien hoeven degenen die bij u incasseren geen geld of een kaart te hanteren of kosten in rekening te brengen. U heeft de mogelijkheid om op elk moment van de dag geldovermakingen te verzenden en te ontvangen zonder kosten.”

In een andere tweet zei Bukele dat zijn regering streeft naar het installeren van "200 Chivo-geldautomaten" om het opnemen van geld zonder vergoeding mogelijk te maken.

Helaas steunt niet iedereen in het land Bukele bij het omarmen van BTC als wettig betaalmiddel. Zo gingen niet-BTC-aanhangers de straat op om hun bezwaren tegen het plan te uiten.

Onder de demonstranten waren arbeiders, veteranen en gepensioneerden. Volgens hen zijn de wilde prijsschommelingen van BTC een grote zorg. Een van de demonstranten merkte op dat ze, afgezien van de prijsvolatiliteit van Bitcoin, er "geen controle over zullen hebben".

Sommige demonstranten waren niet tegen Bitcoin

De protesten werden ook veroorzaakt door het gebrek aan voldoende kennis over cryptocurrency onder Salvadoranen. Interessant is dat de spandoeken van de demonstranten ook insinueerden dat Bitcoin wordt gebruikt om geld wit te wassen.

Behalve dat ze hun ongenoegen uitten over het feit dat BTC wettig betaalmiddel werd, gaven lokale rapporten aan dat de protesten ook werden gebruikt om tot drie keer meer pensioen te eisen.

Anderen die hebben geprotesteerd tegen het wettig betaalmiddel maken van BTC in El Salvador, waren onder meer de Association of International Freight Carriers van het land. De vereniging vroeg Bukele en zijn regering echter om te overwegen om het gebruik van BTC optioneel te maken in plaats van verplicht.

El Salvador schat dat het al ongeveer 50.000 Bitcoin-gebruikers binnen zijn grenzen heeft en wil het aantal naar vier miljoen gebruikers brengen.

Op 31 augustus kondigde Koibanx, een Latijns-Amerikaans bedrijf, aan dat het een deal had getekend met El Salvador om zijn door de staat gesteunde blockchain-infrastructuur te ontwikkelen. Koibanx richt zich op activa-tokenisatie en het bouwen van op blockchain gebaseerde financiële netwerken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram