Skip to main content

Bitcoin nieuws

El Salvador koopt de dip terwijl Panama er ook over denkt om Bitcoin wettig betaalmiddel te maken

vlag Panama naast Bitcoin vlag 

Op dinsdag 7 september 2021 werd Bitcoin wettig betaalmiddel in El Salvador. Ter voorbereiding op de dag zei de president van het land, Nayib Bukele, dat ze Bitcoins hebben aangekocht.

El Salvador begon met 200 Bitcoin, waarbij Nayib Bukele beloofde het bedrag te verhogen naarmate de deadline totdat BTC wettig betaalmiddel werd naderde. Trouw aan zijn woord verhoogde El Salvador het bedrag binnen enkele uren met nog eens 200 BTC. In een tweet merkte Bukele op dat het land "nu 400 Bitcoin bezit".

Op het moment van de aankoop was de prijs van Bitcoin in een opwaarts traject. Dit veranderde echter toen de leidende munt kelderde van boven de $ 51.000 naar de $ 42.000-zone. El Salvador maakte van de gelegenheid gebruik om meer bij te kopen.

In een tweet bevestigde Bukele de aankoop van nog eens 150 munten. "Bedankt voor de dip. We hebben een miljoen aan gedrukt papier bespaard. El Salvador heeft nu 550 Bitcoin", zei de El Salvadoraanse president.

Bitcoin Whales het IMF en “Boomer Elites” krijgen de schuld voor de cryptocrash

Interessant is dat sommigen in de cryptogemeenschap sceptisch waren over hoe de dip plaatsvond toen El Salvador officieel BTC naast de USD plaatste. Een Twitter-gebruiker merkte bijvoorbeeld op dat de "IMF en Boomer Elites" opzettelijk de Bitcoin-markt hebben gecrasht om daarmee "een bericht naar El Salvador te sturen".

Een andere Twitter-gebruiker merkte op dat, hoewel technische analyse in de richting van een mogelijke dip "wees", "de timing met El Salvador" verdacht was en vroeg zich af of "een entiteit het land in verlegenheid probeert te brengen" voor het nemen van de Bitcoin-route.

Peter Schiff, een BTC-criticus, merkte op dat "de dip uiteindelijk een veel grotere duik kan worden dan verwacht”. Afgezien van Bitcoin, was de prijsdaling voelbaar in het hele crypto-ecosysteem.

 

Hoewel de meeste munten aanzienlijk zijn hersteld van de crash, moeten ze nog terugkeren naar hun beginpunt van vlak voor de crash. Op het moment van schrijven was BTC de afgelopen 24 uur met meer dan 10 procent gedaald, terwijl Ethereum (ETH) in dezelfde periode iets meer dan 11 procent had verloren.

McDonald's begint Bitcoin te accepteren in El Salvador

Volgens analisten werd de crash van de cryptomarkt veroorzaakt door BTC-walvissen die hun bezit dumpten op de dag dat de Bitcoin-wet van El Salvador van kracht werd.

Nu BTC wettig betaalmiddel is in El Salvador, heeft het land gezegd dat handelaren verplicht zijn om Bitcoin-gerelateerde transacties te verwerken. Tijdens een interview op een lokaal mediakanaal merkte de juridisch adviseur van Bukele, Javier Argueta, op dat bedrijven kunnen beslissen of ze de BTC willen behouden nadat ze de transactie hebben gehonoreerd.

In een vertaalde versie van het interview verduidelijkte Argueta dat het niet accepteren van BTC een schending van de wetten van het land zou zijn. Een publicatie in de lokale media merkte op dat "als [een] bedrijf het [BTC] niet accepteert, het de consumentenbeschermingswet overtreedt."

De door de overheid gesteunde crypto-portemonnee, Chivo, stelt handelaren in staat om BTC automatisch in USD om te zetten.

Om zich aan de nieuwe wet te houden, is McDonald's, een wereldwijde fastfoodgigant, begonnen met het accepteren van Bitcoin in El Salvador. Dat onthulde Aaron van Wirdum die ging testen of het fastfoodrestaurant BTC accepteert.

 

Hoewel hij opmerkte dat hij "volledig verwachtte nee te horen", was dit niet het geval. Tot zijn verbazing drukte McDonald "een ticket met QR af dat [hem] naar een webpagina met Lightning-factuur bracht."

Panama treedt in de voetsporen van El Salvador en zet stappen om Bitcoin te legaliseren

Terwijl El Salvador BTC begint te integreren als wettig betaalmiddel, heeft Panama een stap gezet om in zijn voetsporen te treden. Gabriel Silva, een lid van het Panamese congres, heeft een wetsvoorstel opgesteld dat bedoeld is om cryptocurrencies te legaliseren.

Het wetsvoorstel wil ook van Bitcoin een alternatieve betalingsoptie in Panama maken. Het congreslid, dat de "Cryptowet" wordt genoemd, twitterde dat het ernaar streeft het land "compatibel te maken met de blockchain, crypto-activa en internet".

Volgens het congreslid houdt de inhoud van het wetsvoorstel voornamelijk in dat cryptocurrencies een alternatieve betaalmethode worden. Als het wet wordt, zal het de deur openen voor commercieel gebruik van crypto op fronten die eerder werden geblokkeerd.

Het wetsvoorstel is verdeeld in vijf segmenten. Het eerste segment omvat het stimuleren van de digitalisering van burgers en overheidsinstanties in het land om de transparantie te vergroten. Een ander doel is het bieden van zekerheid over fiscale, regelgevende en juridische zaken. Het richt zich ook op het koppelen van systemen met slimme contracten en andere vormen van 'vertrouwen opbouwen tussen mensen en bedrijven'. Bovendien beoogt het wetsvoorstel manieren om de toegang tot de inwoners van het land te verbeteren.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram