Skip to main content

Bitcoin nieuws

El Salvador koopt meer Bitcoins en 616 BTC's verplaatst na meer dan 8 jaar rust

Casascius Bitcoin 

Maandag kondigde de Salvadoraanse president, Nayib Bukele, aan dat zijn land meer geld in Bitcoin (BTC) had gestopt. Bukele profiteerde van de sterk dalende prijs van BTC en voegde 150 Bitcoins toe aan de voorraad van het land.

In een tweet zei hij dat het Midden-Amerikaanse land "de dip heeft gekocht". Bijgevolg verhoogde El Salvador zijn BTC-aandeel tot 700 Bitcoins.

De nieuwe aankoop komt ondanks een aantal internationale financiële bedrijven die het Midden-Amerikaanse land waarschuwen om BTC niet als wettig betaalmiddel te gebruiken. Standard and Poor's Global, een internationale kredietbeoordelaar, merkte bijvoorbeeld op dat de stap van El Salvador de rating van het land schaadt.

“Presidentieel advies”

Het bedrijf merkte ook op dat het hebben van BTC als wettig betaalmiddel waarschijnlijk een negatief effect heeft op de kansen van het land om een ​​lening van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) te krijgen.

De Salvadoraanse president zei echter dat "ze je nooit kunnen verslaan als je de dips koopt." De tweet werd opgevolgd door een ander bericht waarin Bukele opmerkte dat het kan worden opgevat als 'presidentieel advies', vergelijkbaar met beroemde disclaimers zoals 'geen financieel advies'.

El Salvador's eerste aankoop van 400 Bitcoins viel samen met de dag dat het land op 7 september de toonaangevende cryptocurrency als wettig betaalmiddel omarmde. Later profiteerde Bukele van een nieuwe dip en voegde 150 BTC's toe.

Ondanks dat Bukele optimistisch is over de Bitcoin, zijn sommige El Salvadoranen de straat op gegaan om te protesteren tegen het besluit van hun land om Bitcoin naast de Amerikaanse dollar te plaatsen als wettig betaalmiddel.

Tijdens de onafhankelijkheidsdag van El Salvador droegen demonstranten bijvoorbeeld borden met de tekst 'we willen geen Bitcoin'. Ook de instantie die toezicht houdt op de overheidsuitgaven in het land, de Rekenkamer, onderzoekt naar verluidt hoe Bukele Bitcoin koopt en BTC-geldautomaten in El Salvador installeert.

De bezorgdheid over de overheidsuitgaven van het land werd geuit door een mensenrechtengroepering genaamd Cristosal.

616 BTC's voor het eerst in negen jaar verplaatst

Terwijl El Salvador profiteert van de BTC-dip, is een Bitcoin-voorraad van 616 BTC's verplaatst na meer dan acht jaar inactief te zijn geweest. Een nadere blik op de activiteiten van de wallet geeft aan dat de BTC's in december 2012 op de portemonnee zijn geland.

Destijds wisselde de leidende cryptovaluta voor iets meer dan 13 dollar van eigenaar. Daarom betaalde de eigenaar van de stash iets meer dan 8.000 dollar voor deze 616 Bitcoins. Bijna negen jaar later is de BTC-stash ongeveer 27 miljoen USD waard.

 

De migratie werd aangehaald door Blockchain.com, die zei dat de wallet "24 keer transacties heeft uitgevoerd op de Bitcoin-blockchain." Interessant is dat op het moment dat de portemonnee het bedrag ontving, BTC-beleggers de munt niet serieus namen. Momenteel is de waarde van BTC met meer dan 350.000 procent gestegen.

Dit is echter niet het enige op dit gebied dat dit jaar opviel. In februari werden 100 BTC's verplaatst nadat ze sinds 2010 inactief waren geweest. Destijds werd BTC verhandeld voor slechts een dollar. Vorig jaar was er nog zo'n zeldzame gebeurtenis toen Bitcoin die begin 2009 werd gedolven, werd verplaatst.

Terwijl slapende Bitcoin beweegt, wordt de fysieke BTC van Casascius met de dag schaarser. Fysieke BTC's zijn gemaakt door Mike Caldwell tussen 2011 en 2013. Vanaf de eerste verzameling van dergelijke BTC's zijn er slechts 20.000 Bitcoins beschikbaar.

Hoewel er veel iteraties van fysieke BTC's beschikbaar zijn, zijn Casascius BTC's het populairst. Deze munten hebben sabotagebestendige holografische stickers die de privésleutel van de virtuele Bitcoin aan de onderkant bevatten.

87% van fysieke Bitcoins al geopend

De fysieke munten werden geladen met verschillende hoeveelheden digitale BTC, gegroepeerd in series. Serie één-munten hadden bijvoorbeeld tussen 1-1.000 Bitcoins, terwijl serie twee munten tussen 0,5-500 BTC's droegen. Caldwell maakte ook opslagstaven.

Voordat de Amerikaanse regering bij Caldwell aanklopte, waren er 27.920 Casascius BTC's in omloop.

In de loop van de tijd hebben Casascius BTC-investeerders de fysieke munten echter geopend of ingewisseld voor hun equivalente waarden. Merk op dat na het openen de fysieke munt of baar leeg wordt gelaten zonder enige waarde.

 

Een decennium na hun oprichting zijn er nog slechts 19.9200 fysieke muntendie nog BTC bevatten. Volgens statistieken bevatten de ongeopende fysieke Casascius-munten in totaal ongeveer 43.000 digitale Bitcoins. De reeds geopende munten bevatten echter ongeveer 48.169 BTC's.

Onder de vroege investeerders houden sommigen nog steeds vast aan hun fysieke munten. Van de zes fysieke BTC-staven moeten er bijvoorbeeld nog vier worden leeg gehaald.

Meer dan 87 procent van de BTC-bars uit de eerste serie is echter al ingewisseld. In serie twee is 58 procent van de munten van hun BTC ontdaan. Tegenwoordig worden deze munten beschouwd als waardevolle verzamelobjecten voor Bitcoiners.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram