Is DeFi de toekomst van bankieren en financieren?

Decentralised Finance (DeFi) 

Decentralized Finance (DeFi), een opkomende industrie die wordt gepromoot binnen de cryptocurrency / blockchain-sector, wordt algemeen geprezen als de volgende grote revolutie in digitaal activabeheer en financiën. Laten we de belofte van de nieuwe sector bespreken, hoe deze vordert en wat voor impact het op de samenleving zal hebben, vooral in Nederland en de Europese Unie.

De DeFi beweging wordt genoemd als een mogelijk alternatief voor het kwetsbare gecentraliseerde banksysteem dat momenteel van kracht is en dat opnieuw onder de aandacht werd gebracht door de recente WireCard-hack.

Maar wat is DeFi?

Op dit moment is er geen concrete definitie van wat DeFi precies is. Het wordt meestal gebruikt als algemene terminologie voor een breed scala aan fintech-services die uit de blockchain / crypto-industrie komen. De belangrijkste focus ligt op decentralisatie en het geven van meer controle aan de gebruiker, wat in het huidige fiatbanksysteem gewoon niet mogelijk is.

Welke bedrijven opereren in deze sector?

Er zijn verschillende baanbrekende bedrijven die betrokken zijn bij het bevorderen van DeFi, financiële onafhankelijkheid en decentrale autonomie. Ze omvatten MakerDAO, Aave, Kyber Network, Loopring, Bankor en anderen. Deze bedrijven bevinden zich nog in de beginfase en zijn o.a. te verhandelen via Binance. Ze hebben in de loop van de tijd verschillende opstartproblemen gehad, net als veel bedrijven die actief zijn in het ontwikkelen van een hele nieuwe industrie.

Deze bedrijven proberen Ethereum en andere programmeerbare blockchains te gebruiken om gedecentraliseerde applicaties of DApps te helpen opzetten. Met deze op smart-contract gebaseerde apps kunnen gebruikers hun digitale valutaportefeuille autonoom beheren en zelfs deelnemen aan peer-to-peer (P2P) digital finance. Ze denken dat dit uiteindelijk zal uitgroeien tot allerlei financiële instrumenten en diensten, waaronder margehandel, verzekeringen, leningen, enz. Maar momenteel wordt hun vooruitgang beperkt door een aantal fundamentele uitdagingen die moeten worden overwonnen.

Waarom is het belangrijk om geen ​​centrale autoriteit te hebben?

Het centrale model voor digitaal bankieren wordt al sinds de digitalisering van de industrie eind jaren zeventig en tachtig rigoureus toegepast en gehandhaafd. Maar met name in de afgelopen jaren is de essentiële dienstensector inefficiënt geworden, ontsierd door hacks en heeft ze deelgenomen aan financiële centralisering. Banken zijn verdwenen uit dorpen en kleine steden en daardoor zijn er voor het grootste deel van de bevolking beperkte diensten beschikbaar. Dit geldt voor grote delen van de wereld en wellicht heb je deze problemen in Nederland zelf zien ontstaan.

DeFi-oplossingen helpen bij het aanbieden van bank- / rekeningdiensten, ongeacht grenzen of geografische beperkingen. Dit is waarom het wordt aangeprezen als de redder in een steeds meer gedigitaliseerde wereld.

DeFi Trends

De belangrijkste use case van vandaag voor DeFi is gedecentraliseerd lenen of uitlenen. Via een autonoom, trust-less systeem kunnen geldschieters rente maken uit hun kapitaal door geld te lenen aan verschillende lenende organisaties of individuen. Een onderpand wordt door het systeem vastgelegd en vergrendeld en pas vrijgegeven bij terugbetaling van de lening samen met rente.

Andere belangrijke use-cases zijn onder meer gedecentraliseerde beurzen die P2P-handel mogelijk maken zonder tussenkomst van tussenpersonen en liquiditeitspools. Dit laatste is de naam voor de toenemende liquiditeit van handelsparen op beurzen en vermijdt daardoor concentratie van macht op gecentraliseerde beurzen.

Maar veel van deze projecten bevinden zich nog in een tussenfase en ze moeten als een risicovolle investering worden gezien.

Effecten in Nederland en de EU

De EU en de lidstaten staan ​​voor een raadsel wat betreft de ontwikkeling van DeFi-toepassingen en de daar mee gepaard gaande vooruitgang. De reden hiervoor is dat de overheid de controle heeft over bankzaken en fintech-bedrijven kan dwingen tot compensatie, enz. Een goed gedefinieerde DeFi-app vermindert echter de macht van zowel de overheid als de bedrijven die ze maken.

Dit kan het verantwoordings-ecosysteem binnen de fintech-sector verstoren. Zo zullen slechte leningen, indien beschikbaar op de DeFi, immuun zijn voor overheidsingrijpen en als gevolg daarvan kan het publiek worden getroffen.

Aan de positieve kant kunnen burgers, mits goed beheerd, na verloop van tijd toegang krijgen tot eerlijkere, gemakkelijkere leningen voor bedrijven, onderwijs en gemeenschapsprojecten. Aangezien de tussenpersoon (d.w.z. bank) wordt verwijderd, kunnen geldschieters en kredietnemers met hun eigen voorwaarden akkoord gaan, waardoor een vrijer en eerlijker systeem voor kredietverlening kan groeien en vooruitgang kan boeken. Dit kan op zijn beurt een positieve bijdrage leveren aan de welvaart van de consument en de handels- en bedrijfsactiviteiten vergroten wat ook de welvaart ten goede komt.

 

Geïnteresseerd geraakt in het investeren in Bitcoin en/of andere cryptovaluta? Kijk eens bij de bekende Nederlandse cryptobroker Bitvavo. Nu betaald u tijdelijk geen transactiekosten over de eerste duizend euro handelsvolume.

 

Crypto koersen dalen ondanks goedkeuring van Hong Kong ETF’s

Crypto koersen dalen ondanks goedkeuring van Hong Kong ETF’s

dinsdag, 16 april 2024 10:25

  De crypto koersen begonnen de sessie van maandag hoger, maar sloten net als aandelen de Amerikaanse handelssessie onder water af. Alle belangrijke indices daalden maandag doordat de Amerikaanse...

Bitcoin koers stijgt voor het eerst sinds maart boven $71.000

Bitcoin koers stijgt voor het eerst sinds maart boven $71.000

dinsdag, 09 april 2024 10:12

Bitcoin begon de tweede week van april bullish toen de koers tijdens de Aziatische handelssessie gisteren door de $71.000 steeg. Het is de eerste keer dat de Bitcoin koers erin slaagt dat...

Grayscale verwijdert Cardano uit z'n Large Cap fonds

Grayscale verwijdert Cardano uit z'n Large Cap fonds

maandag, 08 april 2024 16:31

Het Cardano (ADA) netwerk is niet meer onderdeel van het Grayscale Digital Large Cap (GDLC) fonds. Dat kondigde de grote asset manager aan op social media platform X als onderdeel van een periodieke...