Iran heft Bitcoin-mijnverbod op en Fed-voorzitter zegt dat de VS de cryptoroute van China niet zullen volgen
Gelicentieerde Bitcoin en andere crypto-miners in Iran zijn blij nadat de regering van het land een 90-daags BTC-mijnverbod heeft opgeheven. De restricties voor het minen van cryptocurrency werden in mei ingevoerd onder Hassan Rouhani, de voormalige Iraanse president.
Op het moment dat het verbod werd ingesteld, waren er zorgen over de kracht van de elektrische stroombronnen in het land. Iraniërs waren getuige van stroomuitval waarvan Rouhani zei dat ze werden veroorzaakt door een hittegolf die soms wel 49 graden Celsius zou bereiken.
Op 5 juli twitterde @extremetemps dat het "Midden-Oosten en Centraal-Azië voor deze tijd van het jaar te maken hebben met de zwaarste hittegolf in de geschiedenis."
Naast stroomuitval had Iran ook te maken met watertekorten. De voormalige Iraanse president legde een verbod op cryptomining op om ervoor te zorgen dat er genoeg stroom in het elektriciteitsnet van het land is om airconditioners van stroom te voorzien. Maar nu de hittegolf afneemt, heeft de nieuwe president, Ebrahim Rais, het verbod opgeheven.
Iran is goed voor 7% van de wereldwijde cryptomining
Hoewel sommigen in de cryptomining-industrie niet denken dat cryptocurrency-mining in Iran zoveel stroom verbruikt, vindt ongeveer zeven procent van de wereldwijde cryptomining-activiteiten plaats dit land in het Midden-Oosten.
Bitcoin-miners kunnen worden aangetrokken door de goedkope elektriciteit van Iran, die wordt ondersteund door enorme reserves aan fossiele brandstoffen.
Sommige analisten denken dat Iran crypto-activiteiten ondersteunt om de door de Verenigde Staten opgelegde economische sancties te omzeilen. Elliptic, een blockchain-analysebedrijf, schat dat Iran jaarlijks ongeveer een miljard dollar kan verdienen met cryptomining-activiteiten.
Interessant is dat niet iedereen zich aan het verbod hield. Sommige miners werkten in het geheim door. Er werden bijvoorbeeld illegale cryptocurrency-mijnmachines gevonden die actief waren in de kelder van de effectenbeurs van Teheran. De ontdekking leidde tot het ontslag van de directeur van de beurs, Ali Sahraee.
Volgens Sahraee zou zijn ontslag "een mogelijkheid bieden voor meer onderzoek naar cryptocurrency-mining op de beurs." De opmerkingen zijn echter in tegenspraak met de stellingname van de regering die beweert dat de directeur is ontslagen.
Teheran Stock Exchange Crypto Mining Machines waren "voor onderzoeksdoeleinden"
Interessant is dat, afgezien van het feit dat de beurs van Teheran de aanwezigheid van cryptocurrency-mijnbouwapparatuur in zijn gebouwen bevestigt, het eraan heeft toegevoegd dat de machines al sinds 2020 bestaan en bedoeld waren "voor onderzoeksdoeleinden".
Miners met een vergunning in Iran konden gebruik maken van goedkope elektriciteit onder een overeenkomst dat ze gedolven munten zouden verkopen aan de centrale bank van het land.
Er waren echter berichten dat Chinese crypto-miners hun kamp in het land hadden opgezet om te profiteren van subsidies voor stroomkosten.
Terwijl Iran het verbod op Bitcoin en andere cryptominingactiviteiten ophief, zei Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, dat de Verenigde Staten niet de Chinese route zullen volgen bij het omgaan met Bitcoin en andere activiteiten met betrekking tot cryptocurrencies.
Terwijl hij verscheen in de House Committee on Financial Services en keek naar de reactie van de Federal Reserve en Treasury Department op de Corona pandemie, zei Powel dat de VS "niet van plan is om Bitcoin en andere virtuele valuta te verbieden", zoals wel het geval is in China.
Powell beantwoordde een vraag of de Fed van plan is het gebruik van cryptovaluta te "verbannen of te beperken", zoals we in China zien.
De vraag werd voorafgegaan door eerdere opmerkingen van de Fed-voorzitter. In juli zei Powell dat stablecoins irrelevant zouden worden zodra een digitale dollar het daglicht ziet.
De Fed-manager verduidelijkte echter dat zijn eerdere opmerkingen alleen gericht waren op stablecoins en niet op alle virtuele valuta.
Powell: Het is "allemaal goed" maar "het verdwijnt gewoon"
Afgezien van het verduidelijken van zijn standpunt over cryptocurrencies, voegde Powell eraan toe dat stablecoins vergelijkbaar waren met bankdeposito's en geldmarktfondsen. Als zodanig zei hij dat ze op dezelfde regelgevende schaal moeten worden geplaatst. Volgens de Fed-voorzitter "dezelfde activiteit, dezelfde regelgeving."
In het verleden sprak Powell zijn zorgen uit over de toonaangevende stablecoin, Tether (USDT). Hij merkte op dat USDT niet volledig wordt gedekt door USD die op een bankrekening is gestort. In plaats daarvan wordt het ondersteund door een combinatie van USD en andere activa zoals commercial paper.
Hoewel Powell toegaf dat dergelijke steun "allemaal goed" is, voegde hij eraan toe dat het "gewoon verdwijnt" wanneer de markt crasht.
Powell merkte op dat regelgeving belangrijk is om ervoor te zorgen dat beleggers hun geld terugkrijgen als de markt crasht. Andere wetgevers zoals senator Cynthia Lummis waren het eens met Powell's visie op stablecoins. De wetgever zei dat de uitgifte van stablecoins een voorrecht zou moeten zijn van 'bewaarinstellingen'.
Ze merkte ook op dat stablecoins volledig "gedekt moeten worden door geldmiddelen en kasequivalenten" en gecontroleerd moeten worden door het regelmatig houden van audits.