Skip to main content

Bitcoin nieuws

SEC duwt besluit over Bitcoin ETF met 1,5 maand vooruit en Coinbase gaat meer dan 6.000 gehackte accounts compenseren

 

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de datum om te beslissen over Bitcoin ETF's (exchange-traded funds) met 1,5 maand verlengd. De effectentoezichthouder zei dat het meer tijd nodig had voordat het groen licht gaf voor vier BTC ETF's.

De Bitcoin ETF's die wachten op een reactie van de toezichthouder zijn Valkyrie XBTO Bitcoin Futures Fund, Kryptoin Bitcoin ETF, Global X Bitcoin Trust en Wisdom Tree Bitcoin Trust. De data zijn gespreid tussen 21 november en 24 december.

Zo wordt er op 21 november een beslissing genomen over Global X Bitcoin Trust, terwijl op 8 december het lot van Valkyrie XBTO BTC Futures bekend zal zijn.

Op 11 en 24 december zal de effectenwaakhond respectievelijk de Wisdom Tree BTC Trust en Kryptoin BTC ETF goedkeuren of afkeuren.

In een verklaring zei de SEC dat de verlenging het "voldoende tijd geeft om de voorgestelde regelwijziging en eventuele opmerkingen te overwegen". Afgezien van regelrechte afkeuring of goedkeuring, kan de SEC ook "procedures instellen om te bepalen of de voorgestelde regelwijziging moet worden afgekeurd".

SEC-goedgekeurde Bitcoin ETF’s zijn goed voor conventionele beleggers

Vorige maand hebben Galaxy Digital Funds en Invesco, een beleggingsonderneming, de handen ineengeslagen en de aanvraag voor Invesco Galaxy, een BTC ETF, ingediend.

Momenteel wacht de Bitcoin ETF op goedkeuring. De cryptocurrency-gemeenschap is van mening dat door de SEC goedgekeurde BTC ETF's de status van de leidende munt onder conventionele beleggers zullen vergroten. Bijgevolg zal het naar verwachting de Bitcoin koers verhogen.

Volgens iShares worden wereldwijde ETF's die aan grondstoffen zijn gekoppeld, gewaardeerd op 264 miljard dollar. Dit is zonder rekening te houden met beleggingsfondsen met een waarde van ongeveer 150 miljard US dollar.

In augustus voorspelden ETF-analisten van Bloomberg dat de Amerikaanse effectenwaakhond waarschijnlijk voor het einde van deze maand een Bitcoin ETF zou goedkeuren. De analisten merkten echter op dat de SEC "meerdere ETF’s tegelijk moet goedkeuren om te voorkomen dat er een first-mover-voordeel wordt toegekend."

Volgens een van de analisten, Eric Balchunas, werd hun observatie beïnvloed door "VanEck en ProShares' snelle intrekking van het voorstel voor Ethereum futures ETF's."

Terwijl de SEC de beslissing over Bitcoin ETF's uitstelde, maakten hackers misbruik van gebruikersaccounts op de crypto-exchange Coinbase.

Hackers hebben toegang gekregen tot meer dan het geld van Coinbase-klanten

De hackers hebben naar verluidt de beveiliging van het platform geschonden door een zwakte in het multi-factor (MFA) -aanbod van de exchange.

Interessant is dat de inbreuk ongeveer zes maanden geleden plaatsvond. Een verklaring van Coinbase gaf aan dat meer dan 6.000 accounts waren getroffen.

De exchange onthulde echter niet de geldwaarde van activa die van de betrokken rekeningen waren overgeheveld. Volgens Coinbase vielen de hackers tussen maart en mei aan.

Het bedrijf zei dat de hackers toegang hebben gekregen tot legitieme gebruikersgegevens zoals telefoonnummer, wachtwoord en e-mailadres. Hoewel het onduidelijk is hoe de aanvallers de informatie in handen hebben gekregen, is het gebruik van phishing-zwendel een goede mogelijkheid.

Coinbase voegde toe dat "social engineering-technieken waarschijnlijke paden zijn om een ​​slachtoffer te misleiden om onbewust inloggegevens vrij te geven."

Het ontkende de mogelijkheid dat de gebruikersinloggegevens van Coinbase zelf kwamen. Later wees het cryptoplatform op een zwakte in zijn systeemverwerking  m.b.t. accountherstel.

Interessant genoeg trof het beveiligingslek alleen gebruikers die sms-berichten gebruiken voor tweefactorauthenticatie. Door een fout in het systeem kon de aanvaller de 2FA-code via sms ontvangen, die ze vervolgens gebruikten om toegang te krijgen tot de Coinbase-accounts.

De exchange merkte op dat bij ten minste 6.000 Coinbase-klanten geld van hun rekeningen was verwijderd.

Coinbase betaalt gehackte fondsen terug, El Salvador mijnt Bitcoin met vulkanen

Bij het verkrijgen van toegang stuurden de kwaadwillende actoren geld naar externe portefeuilles. De exchange heeft sindsdien de fout herstelt om toekomstige aanvallen te voorkomen. Ook zal Coinbase geld storten op de getroffen accounts. Het geld zal gelijk zijn aan wat onterecht is verwijderd.

Afgezien van het kwaadwillig opnemen van geld, kregen de hackers ook toegang tot belangrijke accountinformatie zoals thuisadressen, volledige namen, geboortedatum, IP-adressen en transactiegeschiedenis. Coinbase waarschuwde dat de aanvallers sommige van deze informatie mogelijk hebben gewijzigd.

Ander nieuws: El Salvador is begonnen met het delven van Bitcoin met behulp van vulkanen. Volgens president Nayib Bukele heeft het land BTC gedolven ter waarde van ongeveer 260 Amerikaanse dollar. In een tweet zei Bukele dat ze "nog steeds aan het testen en installeren zijn".

El Salvador behoort tot de toplanden ter wereld die in hoge mate afhankelijk zijn van op vulkanen gebaseerde geothermische energie.

Op 28 september plaatste Bukele een video waarin te zien is dat Bitcoin-mijnmachines worden geïnstalleerd in een faciliteit in het land.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram