De Open Interest in Bitcoin-futures stijgt met meer dan 200%, Grayscale heeft plannen om BTC-fonds om te zetten in spot-ETF

 

Bitcoin-futurescontracten op de CME (Chicago Mercantile Exchange) hebben meer geld aangetrokken in de nasleep van de goedkeuring van op de beurs verhandelde Bitcoin-fondsen (Bitcoin ETF’s) door de Securities and Exchange Commission (SEC) van de Verenigde Staten.

De toename van de fondsen is te zien in het aantal verhandelde maar niet-geliquideerde futures-contracten, ook wel open interest (OI) genoemd. Volgens bybt bereikte het bedrag iets meer dan 3,5 miljard dollar, wat een stijging is van meer dan 200 procent binnen een maand.

Deze hoge cijfers werden begin dit jaar voor het laatst gezien tijdens de pittige BTC-bullmarkt. Gegevens van Glassnode laten ook een stijging van 60 procent zien in het aantal actieve contracten op de futures-beurs.

Volgens het onderzoekshoofd van Bequant, Martha Reyes, werd de stijging aangewakkerd door de SEC, die vorige week positieve signalen gaf over de mogelijkheid om een ​​Bitcoin ETF goed te keuren. Reyes voegde toe dat zakelijke investeerders verantwoordelijk zijn voor de verhoogde activiteiten op de CME.

De hoge Open Interest katapulteert de CME naar nummer twee

De toename van de open interest op de beurs resulteerde in een stijging van de CME van nummer vier naar nummer twee onder toonaangevende BTC-futures-handelsplatforms.

Noelle Acheson, een executive bij Genesis Global Trading, vertelde Coindesk dat de stijging van de open interest van Bitcoin-futures "groeiende verwachtingen laat zien" m.b.t. een Bitcoin EFT die in de Verenigde Staten wordt genoteerd.

Niet iedereen denkt echter dat BTC ETF's voor iedereen ideaal zullen zijn. Sommigen zijn van mening dat crypto-ETF's waarschijnlijk alleen aantrekkelijk zijn voor een kleine groep investeerders die op zoek zijn naar indirecte blootstelling aan Bitcoin.

Acheson merkte op dat een groter aantal geïnteresseerde partijen blootstelling zou zoeken via 'spot of derivaten'.

Terwijl waarnemers gemengde reacties uiten op de mogelijke introductie van BTC ETF's, overweegt Grayscale om zijn Bitcoin-fonds om te zetten in een ter plaatse verhandeld ETF.

De CEO van Digital Currency Group (DCG), Barry Silbert, zinspeelde op een dergelijke ontwikkeling. Merk op dat Grayscale eigendom is van DCG.

Silbert liet de hint vallen terwijl hij reageerde op een opmerking op zijn bericht op Twitter. Op 16 oktober twitterde de directeur dat “Friends [shouldn’t] let friends buy and hold futures-based ETFs.”

Stay tuned voor een Grayscale BTC ETF

Een Twitter-gebruiker reageerde op de post met de vraag wanneer Grayscale  "de trust zal omzetten in een ETF." In zijn reactie zei Silbert: "Stay tuned."

De hint riep echter een hoop vragen op bij BTC-trustinvesteerder van Grayscale. Een Twitter-gebruiker vroeg bijvoorbeeld wat er gebeurt als het fonds die weg inslaat. “wordt onze belegging dan omgezet in ETF-aandelen?” vroegen ze zich af.

Vorige week bracht CNBC een rapport uit waarin anonieme personen werden geciteerd die bekend waren met deze ontwikkeling. Volgens de bronnen overwoog Grayscale al om dat pad te volgen en wachtten ze alleen op de reacties van de SEC op reeds ingediende Bitcoin ETF's.

Onlangs keurde de SEC de in contanten afgewikkelde BTC ETF van ProShares goed. Analisten wachten echter nog steeds op de goedkeuring door de SEC van een in BTC afgewikkelde Bitcoin ETF.

Vanaf vrijdag is 73 procent van Grayscale's $ 52,6 miljard aan activa onder beheer geïnvesteerd in het BTC-fonds van het bedrijf. De beleggingsonderneming bezit 3,3 procent van het totale aanbod van BTC of ongeveer 620K Bitcoins.

Bronnen die bekend zijn met de acties gaven aan CNBC door dat "de zet van Grayscale een poging zou kunnen zijn om de SEC te forceren in z’n beslissing."

De bronnen voegden eraan toe dat de investeringsgigant werkt vanuit de overtuiging dat "als ze vertrouwd zijn met Bitcoin-futures, regelgevers ook comfortabel moeten zijn met de onderliggende markt."

"Laat investeerders kiezen", de VS staren naar een crisis als gevolg van "het drukken van geld"

De bron voegde eraan toe dat Grayscale op zoek is naar een door BTC ondersteunde ETF zonder dat er "derivaten aan verbonden zijn".

Deze ontwikkeling komt een paar weken nadat de CEO van Grayscale, Michael Sonnenshein, zei dat "de SEC een fout zou maken" als ze voorrang zouden geven aan in contanten afgewikkelde BTC ETF's boven op de beurs verhandelde fondsen die aan Bitcoin zelf zijn gekoppeld.

Volgens Sonnenshein zou het beter zijn om beide soorten ETF's gelijktijdig goed te keuren en "beleggers te laten kiezen". Grayscale is met name van plan om zijn BTC-trust, die het heeft sinds 2016, om te zetten. Het vermeed echter om in futures te gaan, omdat dit duur zou zijn voor de investeerders van het fonds.

De opwinding rond Bitcoin ETF's komt op een moment dat crypto-investeerders zoals senator Cynthia Lummis inflatie en regeringen die naar believen geld bijdrukken noemen als hun grootste redenen om zich tot Bitcoin, Ethereum (ETH) en andere crypto's te wenden.

Onlangs vertelde Carl Icahn, een doorgewinterde activistische belegger, aan CNBC dat de Verenigde Staten "op de lange termijn" naar een crisis staren vanwege de manier waarop ze "het geld drukken [en] de manier waarop we de inflatie ingaan".

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram