Skip to main content

Bitcoin nieuws

De Bitcoin Futures ETF's aandelenkoersen zakken en CoinMarketCap naar verluidt gehackt waarbij mogelijk 3,1 miljoen e-mailadressen van gebruikers zijn gelekt

 

De tweede Bitcoin futures ETF (exchange-traded fund), BTF, in de Verenigde Staten stond genoteerd op Nasdaq met een koers van 25,52 dollar. Bitcoin Strategy ETF (BTF), wordt beheerd door Valkyrie, een vermogensbeheerder voor virtuele valuta.

Een paar uur na de lancering daalde de prijs per aandeel met 3,3 procent om te handelen op 24,66 USD. Op het moment van schrijven heeft de koers wat terrein gewonnen om van eigenaar te wisselen op 24,70 USD.

 

Volgens Leah Wald, de CEO van Valkyrie, is de ETF "een grote sprong voorwaarts" voor Bitcoin omdat beleggers via een gereguleerd pad betrokken kunnen raken bij de cryptocurrencies. Ze voegde eraan toe dat de optie transparant is, aangezien de ETF "handelt op een vertrouwde, betrouwbare beurs". Als zodanig vereenvoudigt het het handelsproces.

De ETF richt zich met name op het volgen van de prijs van Bitcoin-futures op de CME (Chicago Mercantile Exchange).

De lancering van Valkyrie's Bitcoin Strategy ETF komt kort na de komst van een soortgelijk product van ProShares. De eerste ETF debuteerde echter op de New York Stock Exchange (NYSE), terwijl de tweede een thuis vond op Nasdaq, de op een na grootste beurs ter wereld na NYSE.

ProShares' Bitcoin Strategy ETF breekt een 18-jarig record

Met name de Bitcoin Strategy ETF van ProShares verzamelde na twee dagen handelen meer dan $ 1 miljard aan beheerd vermogen. Bijgevolg verbrijzelde het een 18-jarig record voor het snelstgroeiende fonds.

Volgens Eric Balchunas, een ETF-analist bij Bloomberg, werd een dergelijke groei voor het laatst gezien met “GLD in 2004. Dat fonds deed het in 3 dagen. Sindsdien is niemand echt zo dichtbij gekomen.”

Balchunas merkte ook op dat als de BTC ETF van de ProShares doorgaat met het traject, er tegen het einde van deze maand mogelijk geen "futures meer te koop zijn". De analisten voegden eraan toe dat de volumes snel de "positielimieten" naderen.

Terwijl ProShares op de eerste dag meer dan 24 miljoen aandelen verkocht, behaalde Valkyrie er bijna 3,2 miljoen. Het is vermeldenswaardig dat Valkyrie de handelsticker van zijn ETF heeft gewijzigd van BTFD in BTF.

Het gerucht ging dat de verandering werd veroorzaakt door de initialen "BTFD", wat betekent "buy the f*cking dip" in het cryptocurrency-ecosysteem. Balchunas merkte op dat de SEC waarschijnlijk geen fan was van BTFD."

Vaneck Bitcoin futures ETF is de volgende in de rij en zal naar verwachting volgende week op de NYSE worden gelanceerd nadat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission de notering heeft goedgekeurd.

CoinMarketCap gehackt, meer dan 3 miljoen e-mailadressen gestolen

Terwijl Valkyrie's Bitcoin Strategy ETF momentum opbouwt op de Nasdaq, werd naar verluidt de beveiliging van een Binance-dochteronderneming, CoinMarketCap, gecompromitteerd en werden miljoenen e-mailadressen van gebruikers gestolen.

De dochteronderneming richt zich op het volgen van de prijzen van cryptocurrencies. Uit beschikbare informatie blijkt dat de hackers meer dan 3.000.000 e-mailadressen hebben gestolen.

Nieuws over de beveiligingsinbreuk verspreidde zich nadat de e-mailadressen te koop werden aangeboden op hackforums op internet. Have I Been Pawned (haveibeenpwned.com), een online platform dat geschonden online accounts bijhoudt, meldde de CoinMarketCap-hack.

Het prijsvolgplatform erkende dat het gelekte e-mailadres "een correlatie heeft met [hun] abonneebestand." Het wees er ook op dat, hoewel het beweerd "een lijst met gebruikersaccounts te zijn", het "slechts e-mailadressen zijn".

De dochteronderneming van Binance verduidelijkte ook dat de hackers geen accountwachtwoorden konden extraheren. Een vertegenwoordiger van CoinMarketCap zei dat het platform het incident "actief onderzoekt", maar dat er geen "bewijs van een datalek" is gevonden op de "eigen servers" van het platform.

De hack komt op de hielen van een vergelijkbare beveiligingsinbreuk op Coinbase, die ongeveer 6K gebruikersaccounts trof. Volgens Coinbase maakten kwaadwillende actoren gebruik van een fout in de MFA-engine (multi-factor authenticatie) van het platform.

In een verklaring zei de exchange dat de inbreuk op de beveiliging gevolgen had voor klanten die vertrouwen op "sms-tekst" als een extra beveiligingslaag voor het account. De exchange maakte echter niet bekend hoeveel geld er van de getroffen gebruikersaccounts werd overgeheveld.

Twee Amerikaanse banken introduceren een Bitcoin-handelsplatform

Ander nieuws: klanten van twee banken in de VS hebben de mogelijkheid om Bitcoin te kopen nadat de financiële instellingen een BTC-handelsplatform hebben geïntroduceerd. De in New York gevestigde Five Star Bank en de in Californië gevestigde UNIFY Financial Credit Union zeiden dat de optie om BTC te verhandelen wordt ondersteund door de New York Digital Investment Group (NYDIG) en Q2 Holdings.

De service is beschikbaar op de desktop- of mobiele apps van elke bank en stelt gebruikers in staat hun BTC- en fiat-saldi vanaf hetzelfde dashboard te bekijken. Volgens Jonathan Price, een Q2-manager, "is het [Bitcoin]-renteniveau erg hoog."

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram