Skip to main content

Bitcoin nieuws

Kazachstan overweegt elektriciteit van Rusland te kopen voor groeiende crypto-mining industrie

 

Inter RAO, een elektriciteitsproducent die eigendom is van de Russische overheid, overweegt stroom te verkopen aan Kazachstan.

Afgezien van het stroomtekort dat is veroorzaakt door veel Bitcoin (BTC) mijnwerkers die massaal het land binnenstromen, verwacht Kazachstan dat de elektriciteitsvoorziening in het naderende winterseizoen verder zal dalen.

Het Russische energiezwaargewicht streeft ernaar om al volgende maand te beginnen met het exporteren van stroom naar het Centraal-Aziatische land.

Volgens Alexandra Panina, een directeur van Inter RAO, ervaart Kazachstan een stijging van het stroomverbruik met ongeveer zeven procent. De directeur merkte op dat het de eerste keer was dat het land in de winter te maken had met een tekort.

Panina vertelde Interfax, een nieuwszender, dat ze "in november de mogelijkheid bespreekt van commerciële levering van Russische elektriciteit aan" het Centraal-Aziatische land.

Ze voegde eraan toe dat Kazachstan op het hoogtepunt van de winterperiode een tekort van ongeveer 600 MW (megawatt) kan ervaren en dat dit in de toekomst kan oplopen tot 1.000 MW. Na het Chinese verbod op Bitcoin en cryptomining zijn crypto-miners massaal naar Kazachstan getrokken vanwege de lage stroomtarieven.

Bitcoin-miners verbruiken 83 miljard kWh

Volgens de energieregelgevers van het land zijn miners verantwoordelijk voor de stijging van het stroomverbruik tot ongeveer 83.000.000.000 kWh (kilowattuur) tussen januari en september van dit jaar.

Panina merkte op dat de problemen met het stroomtekort in Kazachstan ook te wijten zijn aan het niet verbeteren van de elektriciteitsinfrastructuur, inclusief opwekking. De directeur van Inter RAO gaf de schuld hiervan aan het feit dat het land dat een plafond op de energieprijzen zette.

De wetten van het Centraal-Aziatische land verbieden echter de invoer van elektriciteit, tenzij KEGOC, de beheerder van het elektriciteitsnet, een crisis afkondigt.

Onlangs vertelde Nikolai Shulginov, de Russische minister van Energie, de Russische president dat de stroombehoefte van Kazachstan was toegenomen door ongeplande activiteiten zoals BTC-mining.

Shulginov voegde eraan toe dat het hogere stroomverbruik van invloed is op "de werking van [Russische] energiecentrales", omdat ze inefficiënt werken en "vaak gedwongen" om ze snel in te schakelen.

Zijn observaties werden gedeeld door Panina, die zei dat de energietekorten in het Centraal-Aziatische land de 'politieke' temperaturen doen stijgen. De directie van Inter RAO constateerde dat de politieke temperaturen kunnen worden gekoeld door vanuit een commercieel perspectief naar het probleem te kijken.

Energie verbruikt door de crypto-miners van Kazachstan kan 24.000 huizen van stroom voorzien

Een week geleden zei het Kazachse Ministerie van Energie dat cryptocurrency-mijnactiviteiten de grootste stroomverbruikers in het land zijn. In een gesprek met de media zei het ministerie dat mijnbouwbedrijven 5 MW per uur verbruiken, waarbij één enkele mining farm binnen 30 dagen goed is voor 3,6 miljoen kW. Het ministerie merkte op dat dergelijke hoeveelheden energie ongeveer 24.000 huishoudens van stroom kunnen voorzien.

Stroomregulatoren in het land schatten dat ongeveer 50 cryptocurrency-mijnbouwbedrijven de toename van stroomtekorten veroorzaken. Volgens de waakhonden is de totale druk die door mijnbouwactiviteiten op het elektriciteitsnet van Kazachstan wordt uitgeoefend, groter dan 693 megawatt.

Ondanks het energietekort schat de National Association of Blockchain and Data Center Industry dat miners in het Centraal-Aziatische land binnen vijf jaar 1,5 miljard USD kunnen genereren. Van dat bedrag zal de overheid meer dan 300 miljoen USD aan belastingen verdienen.

Volgens Alan Dordzhiev, de teamleider van de vereniging, brengen geregistreerde miners bijna 230 miljoen op, wat "gemakkelijk kan verdubbelen" als we kijken naar "grijze miners".

Hij merkte ook op dat KEGOC meer dan 30 miljoen USD ontvangt van legale miners, terwijl niet-geautoriseerde mijnbouwbedrijven ongeveer 500 MW verbruiken.

De vereniging is van mening dat de sleutel tot het aanpakken van het stroomtekort van Kazachstan het tegengaan van illegale Bitcoin- en cryptominingactiviteiten is.

De teamleider van de organisatie waarschuwde het land echter voor een algemeen verbod op mijnbouwactiviteiten, omdat het "de daadwerkelijke geldstroom naar de economie van het land" zou schaden.

Dallas Mavericks werken samen met Voyager en geeft gratis Bitcoin (BTC)

Terwijl Kazachstan debatteert over het verbieden van cryptomining of het aanschaffen van stroom uit Rusland, delen de Dallas Mavericks, een NBA-team, gratis Bitcoin uit ter waarde van 100 USD. De gratis BTC-weggeefactie maakt deel uit van een samenwerking tussen het basketbalteam en Voyager, een cryptoplatform.

Volgens Mark Cuban, de eigenaar van het team, is het cryptoplatform de “eerste internationale partner van het team en […] eerste cryptopartner”.

Cuban voegde eraan toe dat Dallas Mavericks op zoek is naar "nieuwe manieren" om zijn fans aan virtuele valuta te binden, inclusief crypto-educatie.

Om de gratis Bitcoin te krijgen, moeten fans de mobiele Voyager-app downloaden, code "MAVS100" gebruiken en 100 USD storten. Ze moeten echter ook een transactie uitvoeren en het proces voltooien vóór "30/10/2021 om 23:59 uur CT."

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram