Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin-whitepaper viert 13e verjaardag met meer dan 7,7 miljard procent winst voor BTC sinds de lancering

 

De Bitcoin-whitepaper werd uitgebracht op 31 oktober 2008. De auteur en ontwikkelaar(s) van het door BTC aangedreven netwerk blijven echter mysterieus en zijn alleen bekend onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto.

Met de titel "Een peer-to-peer elektronisch contant geldsysteem", schetste Nakamoto een veilig toekomstig betalingssysteem zonder centrale autoriteit.

Volgens de pseudonieme Bitcoin-maker zou "een puur peer-to-peer-versie van elektronisch geld het mogelijk maken om online betalingen rechtstreeks van de ene partij naar de andere te verzenden zonder tussenkomst van een financiële instelling."

De Bitcoin-blockchain werd geboren op 3 januari 2009. Het basisactivum of de valuta, BTC, was beperkt tot een totaal aanbod van 21 miljoen. Tijdens de lancering veranderde BTC van eigenaar voor 0,0008 USD.

Na jarenlang te zijn afgeschilderd als een bedreiging conventionele financiële instellingen, heeft een groeiende Bitcoin-gemeenschap de koningscrypto veranderd in een winstgevende op internet gebaseerde activa. Op het moment van schrijven handelde BTC op meer dan 61,7K USD. Dat is een stijging van ruim 7,7 miljard procent sinds de lancering.

"Eerlijke" deelnemers moeten kwaadwillende entiteiten de baas zijn om Bitcoin veilig te houden

Zonder centrale autoriteiten spreekt de whitepaper ook over het voorkomen van kwaadaardige acties zoals dubbele uitgaven. Satoshi Nakamoto besprak dat het Bitcoin-netwerk 'eerlijke' entiteiten, knooppunten genaamd, nodig had om transacties te verifiëren en de wacht te houden door het aantal kwaadaardige knooppunten te overtreffen.

Dit is echter alleen mogelijk wanneer goede actoren meer rekenkracht voor het netwerk hebben dan de slechte actoren. Nakamoto schetste dat goede spelers kwade entiteiten verslaan door te accepteren en "aan […] geldige blokken te werken […] en ongeldige blokken te verwerpen".

Momenteel ontvangen BTC-miners 6,25 BTC als beloning voor een succesvol gedolven blok. Merk op dat het door BTC aangedreven systeem de uitputting van zijn 21 miljoen munten nadert. Bijgevolg zullen er geen prikkels zijn voor miners om hun mininginstallaties draaiende te houden.

In de Bitcoin-whitepaper suggereerde Nakamoto dat dit toekomstig probleem kan worden aangepakt door de "regels en prikkels [via] het consensusmechanisme" te veranderen. Sommigen in de cryptogemeenschap, zoals Anthony Pompliano, zijn echter al initiatieven gestart om Bitcoin-ontwikkelaars te ondersteunen.

Na 13 jaar heeft Bitcoin, ondanks de oppositie, iets te vieren

Terwijl hij de 13e verjaardag van de Bitcoin-whitepaper vierde, tweette Pompliano dat ze "BTC Bitcoin Pizza officieel lanceren in 20 steden met bijna 100 locaties. Elke dollar van de winst gaat naar Bitcoin-ontwikkelaars.”

Hoewel sommige landen Bitcoin hebben verboden of actief werken aan het verstikken van de verspreiding ervan, hebben anderen, zoals El Salvador, het omarmd als een legale valuta. De CEO van BitMEX voorspelde dat voor het einde van het jaar nog vijf landen waarschijnlijk BTC zullen omarmen als officeel betaalmiddel.

De activaklasse trekt ook zakelijke beleggers aan die het beschouwen als een beleggingsactivum dat op de tweede plaats komt na goud. Tesla bijvoorbeeld  bezit voor meer dan $ 1 miljard aan Bitcoin.

MicroStrategy bezit 114.042 BTC's met een waarde van meer dan $7 miljard. Andere institutionele Bitcoin-investeerders zijn Square, SpaceX en Chainalysis.

Bekende figuren als Elon Musk, de rijkste man op aarde en de CEO van Tesla, zijn sterke Bitcoin-supporters. Tijdens een recente bijeenkomst zei Musk dat, hoewel "het niet mogelijk is" voor regeringen om cryptocurrency-projecten te sluiten, het voor regeringen mogelijk is om de acceptatiegraad te vertragen".

Ander nieuws

Hoog stroomverbruik leidt politie naar crypto-miners en NYDIG neemt Bottlepay over

Terwijl de Bitcoin-whitepaper zijn 13e verjaardag viert, pakt Venezuela de illegale crypto-miningactiviteiten aan.

Venezolaanse waakhonden hebben meer dan 100 mine-machines op een boerderij in beslag genomen zonder de zegen van de regering. Lokale rapporten gaven aan dat de boerderij in een woonwijk in Miranda lag. De miners trokken naar verluidt de aandacht nadat ze overtollige elektrische energie uit het elektriciteitsnet van het gebied hadden gehaald.

De crypto-regulator van het land, Sunacrip, wetshandhavingsinstanties en andere autoriteiten inspecteerden het gebied op illegale miningactiviteiten voor cryptovaluta, waardoor de illegale activiteiten werden ontdekt.

In juni namen toezichthouders al vierhonderd mining-rigs in beslag terwijl ze onderweg waren. Destijds noemden de waakhonden het ontbreken van vergunningen als reden.

Ander nieuws: NYDIG (New York Digital Investment Group) heeft Bottlepay overgenomen, een BTC-microbetalingsservice met hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk. Pete Cheyne, de oprichter van Bottlepay, zei dat ze "enthousiast zijn om zich bij een marktleider als NYDIG aan te sluiten die [hun] visie op de toekomst van geld deelt."

Bottlepay maakt gebruik van het door BTC aangedreven Lightning Network om de overdracht van kleine BTC-bedragen te vergemakkelijken. Begin dit jaar integreerde het platform zijn service met Twitter na eerdere succesvolle integraties op Reddit en Discord.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram