Skip to main content

Bitcoin nieuws

Tiener geïdentificeerd in verband met Twitter-hack Bitcoin-zwendel

 arrest in twitter hack case

Een aantal dagen geleden waren veel prominente gebruikers op Twitter, waaronder Barack Obama, Jeff Bezos en Elon Musk, het slachtoffer van een hack die toegang kreeg tot hun account en de mogelijkheid om vanuit hun account te tweeten. Ze waren echter niet de echte slachtoffers. De hacker gebruikte de accounts om neppromoties te tweeten waarin gratis Bitcoin werd beloofd voor degenen die hun Bitcoin voor het eerst naar een opgegeven adres stuurden. Helaas was het de privacy en de veilige en onomkeerbare aard van Bitcoin transacties, waardoor velen van de digitale valuta houden, ook wat deze aanval mogelijk maakte en daarom werd BTC gekozen als de valuta van keuze voor deze overval.

Dader geïdentificeerd

Enkele dagen geleden werd een tiener van 17 jaar oud geïdentificeerd als het brein achter deze aanvallen en in hechtenis genomen. Er zijn geen bijzonderheden beschikbaar over dit individu, aangezien hij minderjarig is. We weten echter wel dat deze persoon is beschuldigd van maximaal 30 misdrijven in verband met het hacken en de oplichting die volgde. We komen echter snel meer te weten over de zwendel en hoe deze is verlopen. Nog eens twee personen werden gearresteerd in de leeftijd van 19 en 22 jaar in verband met de misdaden.

Voor het belangrijkste meesterbrein achter de aanval omvatte de aanklacht: georganiseerde fraude, communicatiefraude, frauduleus gebruik van persoonlijke informatie en meer. De andere twee daders kregen vergelijkbare, maar lagere aanklachten voor hun deelname aan de oplichting.

De hack die plaatsvond leverde meer dan $ 100.000 op van mensen over de hele wereld die de toegekende accounts kenden en vertrouwden.

Hoewel het niet meteen bekend was hoe deze stunt precies tot stand kwam, blijft Twitter meer details delen. Het lijkt erop dat de toegang tot de accounts van de gebruikers in eerste instantie werd verkregen met behulp van een spear phishing-poging en social engineering op Twitter-medewerkers om hen te misleiden om hen toegang te geven tot het interne netwerk van Twitter.

Wat betekent het voor Bitcoin?

De nieuwe Bitcoin-investeerder maakt zich misschien zorgen over wat een zwendel met Bitcoin betekent voor de prijs van de digitale valuta, maar de geschiedenis leert ons dat we ons niet veel zorgen hoeven te maken. Bitcoin-oplichting heeft eerder plaatsgevonden en het is waarschijnlijk dat ze blijven voorkomen vanwege de aard van een Bitcoin-transactie. Hoewel het vervelend is dat Bitcoin hiermee in verband wordt gebracht, wordt het over het algemeen niet beschouwd als iets om je zorgen over te maken voor iedereen die in Bitcoin heeft geïnvesteerd. De Bitcoin koers heeft geen merkbaar gevolg gezien.

Sterker nog, veel mensen zien dit als een positieve draai. Met meer aandacht voor Bitcoin en hoe het werkt, kunnen we regelgeving zien die Bitcoin daadwerkelijk legitimeert als een veelgebruikte valuta. Velen zullen geïnteresseerd zijn om te zien wat er gebeurt wanneer deze zaak voor de rechter wordt gebracht en hoe Bitcoin tijdens de zaak wordt bekeken. Het zou een interessant precedent kunnen scheppen voor soortgelijke gevallen in de toekomst en ons meer duidelijkheid geven over hoe het in de toekomst zal worden behandeld.

Auteur: Caleb Lombardo

 

 

Geïnteresseerd geraakt in het investeren in Bitcoin en/of andere cryptovaluta? Kijk eens bij de bekende Nederlandse cryptobroker Bitvavo. Nu betaald u tijdelijk geen transactiekosten over de eerste duizend euro handelsvolume.