Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin Mining Hashrate stijgt naarmate de koers daalt en de president van El Salvador en BTC-criticus Peter Schiff komen online in conflict

 

Ondanks dat de prijs van Bitcoin kelderde tot een dieptepunt van $ 42.000, nam de hashrate van het netwerk de andere route en steeg met meer dan zeven procent. Op het moment van schrijven was de Bitcoin koers weer wat hersteld en veranderde hij van eigenaar op meer dan $ 48.000.

In de afgelopen 90 dagen bereikte de Bitcoin-hashrate zijn hoogste punt met 208 exahashes per seconde (EH/s) op 3 december.

 

De laatste keer dat de Bitcoin-blockchain zo'n hoge hashpower naderde, was in mei, toen het een hoogtepunt bereikte van 191 EH/s. De opkomst van de hashpower is onder andere toegeschreven aan een daling van de moeilijkheidsgraad van BTC-mining.

Vorige maand daalde de mijnbouwmoeilijkheid met bijna 1,5 procent. Op het moment van schrijven stond de hashrate op 169,85 EH/s, terwijl de moeilijkheid iets boven de 22,3 biljoen lag.

 

Schattingen tonen aan dat de moeilijkheidsgraad in de komende vijf dagen waarschijnlijk met ongeveer 1,9 procent zal toenemen tot 22,76 biljoen.

Het grootste deel van de hashrate wordt geleverd door 13 identificeerbare Bitcoin-mijnpools. In de afgelopen 72 uur leidt Foundry USA de bekende BTC-pools met 17,2 procent van de totale hashpower.

AntPool, een door Bitmain bediende Bitcoin-mijnpool, staat op de tweede plaats met 16,0 procent, gevolgd door F2Pool (13,5 procent), Binance Pool (10,9 procent) en ViaBTC (10,7 procent).

Stealth BTC-miners zijn goed voor 31,7% van alle gedolven blokken

Stealth miners zijn goed voor 31,7 procent van de totale hashpower. Miningpools die minder dan 10 procent van de hashrate bijdragen, zijn BTC.com, SlushPool, MARA Pool en SBI Crypto. Anderen zijn goed voor niet meer dan 1,0 procent.

Onbekende miners hebben de afgelopen twee maanden een aanzienlijk aantal blokken ontdekt op de toonaangevende blockchain.

 

De trend werd ook in de afgelopen zes maanden geregistreerd. Gedurende deze tijd ontdekten stealth-miners bijvoorbeeld 7,60 procent, of 1.971 van de 25.926 gedolven blokken.

Sinds de geboorte van Bitcoin hebben onbekende miners 31,71 procent van alle blokken gedolven of 226.020 van de 712.879 totale blokken. Nadat China Bitcoin-mining verbood, is de Bitcoin-hashrate over de hele wereld verspreid, waarvan het meeste geconcentreerd is in de Verenigde Staten, Iran, Kazachstan, Ierland, Rusland en andere landen.

Niet alle minerss zijn echter uit China verhuisd. Onlangs hebben regelgevers in Hainan, een van de kleinste provincies in China, hun inspanningen opgevoerd om cryptocurrency-miners weg te krijgen. China heeft ook crypto-activiteiten geclassificeerd in de categorie "geëlimineerde industrie".

De provinciale elektriciteitswaakhond merkte in zijn bijgewerkte regels op dat het de energietarieven voor miners zal verhogen. Bitcoin-miners in Hainan betalen $ 0,12 per kWh (kilowattuur) vergeleken met ongeveer $ 0,09 per kWh die huishoudens in rekening brengen.

De provinciale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie voegde eraan toe dat het cryptominers voortdurend in de schijnwerpers zal zetten.

Vorige maand zei China dat het de druk zal verhogen op door de staat gefinancierde entiteiten die clandestiene Bitcoin-mining uitvoeren. China werkt er ook aan om investeerders te verbieden interactie te hebben met crypto-mijnbouwbedrijven.

Bitcoin-marktdominantie daalt onder 40%

De marktdominantie van Bitcoin werd ook getroffen en daalde tot een dieptepunt van 38,32 procent. Dit jaar waren dergelijke dieptepunten te zien in mei, toen de toonaangevende cryptocurrency 37,76 procent aan de totale cryptomarktkapitalisatie bijdroeg.

 

De laagste dominantie werd opgetekend in mei 2018, toen het daalde tot 33 procent. Op het moment van schrijven bedroeg de marktdominantie van BTC 41,1 procent, wat neerkomt op meer dan 900 miljard USD op een totale cryptomarktwaardering van 2,2 biljoen USD.

Terwijl de mijnhashrate van Bitcoin toeneemt te midden van een dalende BTC koers, waren de president van El Salvador en Bitcoin-criticus, Peter Schiff, online klappen aan het uitdelen.

Nayib Bukele en BTC-criticus, Peter Schiff, online in conflict

Er ontstond een conflict toen de Salvadoraanse president, Nayib Bukele, tweette dat zijn land 150 BTC's had gekocht tijdens de Bitcoin-koersdaling van vorige week. Schiff, een BTC-criticus en een voorstander van goud, gaf commentaar op de post van Bukele.

Hij merkte op dat er meer BTC-dips komen en vroeg Bukele "hoeveel belastinggeld [hij] van plan is te verspillen" door meer Bitcoins te hamsteren.

Bukele verduidelijkte dat hij geen geld meer zou verspillen, aangezien de koers van de leidende cryptovaluta sinds de aankoop is gestegen.

De Salvadoraanse president onthulde ook dat zijn land goudreserves (44.106 oz) aanhoudt die het afgelopen jaar negatieve winsten hebben opgeleverd.

Hij voegde eraan toe dat als hij het goud had verkocht en in Bitcoin had geïnvesteerd, zijn investering met ongeveer 160 procent zou zijn gestegen in vergelijking met de -0,37 procent van het goud.

Schiff was niet klaar om de nederlaag te accepteren en stond erop dat de Salvadoraanse president "een enorme gok aan het nemen was met andermans geld".

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram