Bitcoin jaaroverzicht 2021: BTC bereikt nieuwe ATH, wordt wettig betaalmiddel in El Salvador en wordt gekocht door grote bedrijven

Bitcoin (BTC) jaaroverzicht 2021 

2021 was tot nu toe het meest succesvolle jaar voor Bitcoin. Van een enorme koersstijging tot federale overheden en beursgenoteerde bedrijven die in BTC investeren. Helaas was niet alles rooskleurig. Financiële regelgevers over de hele wereld hebben hun toezicht op de toonaangevende cryptocurrency verscherpt.

Hieronder vindt je een samenvatting van het belangrijkste Bitcoin-nieuws dat de krantenkoppen haalde in 2021:

De Bitcoin koers bereikt een recordhoogte (ATH)

Bitcoin begon het jaar op een koers van 32.000 USD na het breken van het vorige record van $ 20K uit 2017, in december 2020. De nieuwe ATH was slechts het begin van een sterker momentum later in het jaar.

Het overschreed in april de grens van $64K en bereikte zeven maanden later, in november, zijn hoogste punt in 2021 van $69K. De totale marktkapitalisatie van de cryptomarkt registreerde ook een ATH van 3 biljoen dollar.

Tussen de all-time highs door namen de beren de leiding en brachten de Bitcoin koers naar een dieptepunt van $30K in mei dit jaar. De koers is nog steeds aan het herstellen en handelt momenteel rond de $ 50K. Met nog ongeveer vier dagen te gaan voor het einde van 2021, is het onwaarschijnlijk dat BTC nog dit jaar in staat zal zijn om terug te keren naar de All Time High, laat staan een nieuwe neer te zetten.

Bitcoin koers grafiek

El Salvador keurt Bitcoin goed als wettig betaalmiddel

El Salvador omarmde de leidende cryptovaluta als wettig betaalmiddel op 7 september 2021. Door deze stap werd BTC naast de USD geplaatst bij het betalen voor goederen en diensten in het land. Het Midden-Amerikaanse land heeft ook een Bitcoin-trust opgericht om de conversie tussen de twee wettige betaalmiddelen te vergemakkelijken.

Sinds het adopteren van BTC en het opzetten van een trust, heeft El Salvador Bitcoin regelmatig Bitcoins aangekocht. Op sommige momenten heeft het Midden-Amerikaanse land een deel van zijn Bitcoin bezit geliquideerd om projecten zoals een veterinair ziekenhuis te financieren.

Overheidsbedrijven investeren in Bitcoin

In 2021 kondigde Tesla, de toonaangevende fabrikant van elektrische auto's, aan dat het voor 1,5 miljard USD aan Bitcoin had gekocht. Naast het aanschaffen van BTC, vertelde de autofabrikant aan de Amerikaanse effectenwaakhond dat het van plan was om Bitcoin  als betaalmethode voor z’n elektrische auto’s te accepteren.

De beslissing deed wenkbrauwen fronsen aangezien de CEO van het bedrijf, Elon Musk, zichzelf associeert met technologieën met een lage CO2-uitstoot.

Het conflict leidde ertoe dat Tesla afziet van plannen om Bitcoin toe te voegen aan de lijst met toegestane betaalmethoden. Als gevolg hiervan verloor Bitcoin in korte tijd ongeveer zeven procent aan waarde. De fabrikant van elektrische auto's hield echter vast aan de Bitcoins die het had gekocht.

Afgezien van Tesla, heeft Microstrategy, een bedrijf voor bedrijfsanalyse, zijn BTC-belang in 2021 vergroot. Op 21 december 2020 had Microstrategy iets meer dan 70.400 BTC's. Fast forward naar 10 december 2021, het bedrijf bezit op dat moment meer dan 122.400 Bitcoins.

Het jaar zag ook enkele bedrijven in BTC duiken via Bitcoin-fondsen, zoals de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). De belangrijkste aandeelhouders van GBTC in 2021 waren bijvoorbeeld ARK Investment Management, Horizon Kinetics, Simplify Asset Management, Miller Value Partners, Systelligence en Parkwood.

Bedrijven dienen een aanvraag in voor Bitcoin ETF's, SEC wijst ze af

Dit jaar zijn ook zowel futures als spot-based Bitcoin exchange-traded funds (ETF's) ingediend bij de Securities and Exchange Commission van de Verenigde Staten.

De SEC gaf echter de voorkeur aan op futures gebaseerde BTC ETF’s  boven spot ETF’s. In oktober stemde de effectenwaakhond bijvoorbeeld in met de op futures gerichte Bitcoin ETF's van VanEck en Valkyrie, maar verwierp een spot-gebaseerde Bitcoin ETF, ingediend door Kryptoin.

De SEC merkte op dat de applicaties niet voldeden aan de normen "die zijn ontworpen om frauduleuze en manipulatieve handelingen en praktijken te voorkomen".

China verbiedt alles Bitcoin en Crypto

Hoewel in China het verbieden van crypto geen verrassing is, aangezien het dit in het verleden zonder succes heeft gedaan, was dit jaar anders. In 2021 was het Zuidoost-Aziatische land meer toegewijd aan het uitroeien van alles, van Bitcoin-mining, handel en verkoop van op BTC gerichte software tot aan e-books toe.

Het land schakelde een tandje hoger en verklaarde Bitcoin-mining als "extreem schadelijk" voor het milieu, en begon cryptominingactiviteiten op te sporen en te sluiten. Het voegde ook cryptomining toe aan de lijst met industrieën op de zwarte lijst.

Bitcoin-miners migreerden naar Rusland, Kazachstan en de VS. Crypto-handelsplatforms zoals Binance en Huobi maakten plannen bekend om te stoppen met het bedienen van klanten op het vasteland van China.

Wat staat Bitcoin in 2022 te wachten?

Hoewel het moeilijk is om met zekerheid te voorspellen wat er in 2022 met BTC zal gebeuren, verwachten we dat de verscherping van het toezicht door overheden zal worden voortgezet.

De BTC koers zal het komende jaar waarschijnlijk ook nieuwe hoogtepunten bereiken. Bovendien zullen waarschijnlijk steeds meer beursgenoteerde bedrijven Bitcoin gaan zien als een betere bescherming tegen inflatie in vergelijking met goud en andere edele metalen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram