Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin en Ethereum derivaten momenteel erg in trek

 Bitcoin derivatives trading

De markt voor cryptocurrency-derivaten is momenteel booming dankzij de steeds grotere belangstelling voor de sector. Derivaten zijn in feite financiële handelsproducten die zijn afgeleid van het speculeren op de toekomstige prestaties van activa. Ze omvatten in principe futures, opties, swaps en cfd’s, maar kunnen ook andere kleinere, minder bekende derivaten omvatten.

Waarom wordt de derivatenmarkt besproken?

De altcoin-markt maakt zich vooral op voor de derivaten handel, aangezien deze sector helemaal niet veel groei heeft doorgemaakt op dat gebied, ondanks de steeds toenemende populariteit van de crypto-sector als geheel. Terwijl Bitcoin grotendeels de markt voor derivaten beheerst binnen de cryptoverse, boekt Ethereum nu aanzienlijke vooruitgang en zijn derivaten presteren ook buitengewoon goed.

Twee beurzen Deribit en OKEx boekten een recordvolume van $ 351 miljoen en $ 37 miljoen in totaal alleen al op Ethereum-opties. Evenzo bereikten Bitcoin-opties vorige week ook een recordhoogte op zowel Deribit- als de CME-beurs.

Luuk Strijers, CCO van het Nederlandse Deribit, sprak over Open Interest (OI) als de beste indicator om de markt te meten. Hij vertelde Cointelegraph: “Open interest is the best indicator to assess market adoption, and looking at the charts, it is apparent we are close to the end of July highs.” Hij voegde nog toe: “BTC options open interest is currently 116K contracts with a notional value of USD 1.5 billion.”

Met een steeds toenemend volume breidt de sector zich dus aanzienlijk uit.Veel cryptobeurzen willen profiteren van deze nieuwe aanbiedingen en velen bieden tegenwoordig derivaten-handelscontracten aan.

Wat zijn crypto-derivaten?

De derivaten van activa kunnen worden gecreëerd en uitgewisseld door een vergunninghoudend bedrijf volgens de exchange regels. Vraag en aanbod moeten echter worden beheerd, zodat het initiatief niet tot een slecht eindresultaat leidt.

Aangezien Bitcoin en Ethereum de belangrijkste cryptocurrencies ter wereld zijn wat betreft handelsvolume en marktkapitalisatie, is het niet meer dan logisch dat derivaten van deze twee activa op dit moment het meest populair zijn, vooral gezien het feit dat het aandeel van de crypto-derivaten sector peanuts is in vergelijking met de cryptocurrency markt zelf.

Er zijn drie primaire cryptocurrency derivaten. Ze omvatten de handel in futures, opties en swaps.

Een futurescontract is een eenvoudig voorspellend instrument waarmee gebruikers kunnen speculeren op de toekomstige prijs van activa. Je hebt misschien wel eens gehoord van oliefutures en grondstoffenfutures. Het crypto-futures contract is bedoeld voor speculatie op de toekomstige prijs van Bitcoin en Ethereum die over de hele wereld steeds populairder worden.

Een optiecontract is een contract waarbij beleggers een bedrag betalen voor het recht (geen verplichting) om activa op een afgesproken datum te kopen / verkopen tegen een van tevoren vastgestelde prijs. Dit is ook een populair derivaat om mee te speculeren, hoewel minder populair dan futures.

De Perpetual swap is een ander derivaat dat gebruikt wordt in de cryptocurrency markt. Bij dit financiële instrument is er geen einddatum of vervaldatum van het contract, wat betekent dat men voor onbepaalde tijd op de prijs kan speculeren, maar de koop- / verkoopwaarden van het contract worden na een korte periode herzien, waardoor handelaren meestal kunnen profiteren van een op korte termijn voorspelbaar patroon.

Waar kan ik crypto-derivaten verhandelen?

Beurzen zoals BitMex, Deribit, OKEx, Chicago Mercantile Exchange (CME) en anderen hebben een voortrekkersrol gespeeld op de derivatenmarkt, met name op het gebied van opties en futures. Voor veel beurzen is het een lastige, maar uiteindelijk lonende fintech-sector die niet zo vaak binnen de cryptocommunity is aangeboord, vanwege de populariteit van het rechtstreeks verhandelen van cryptocurrencies.

Je kan deze derivaten op veel beurzen direct en legaal verhandelen. Deze transacties vallen onder de jurisdictie van de regelgevende autoriteiten en het is altijd een goed idee om meer onderzoek te doen voordat je je geld erin investeert.

Voordelen en nadelen van derivatenhandel

Er zijn een aantal voordelen van het verhandelen van derivaten:

Snelle, gereguleerde handel

Er zijn verschillende opties beschikbaar, afhankelijk van de levensvatbaarheid van het activum.

Deskundige handelaren kunnen profiteren van speculatie zonder van het daadwerkelijk kopen / verkopen van de onderliggende waarde zelf.

Er kan op zowel opgaande als neergaande bewegingen worden gespeculeerd

Er kan worden gehandeld met gebruikmaking van hefboomwerking, waardoor winsten worden versterkt.

Enkele nadelen kunnen zijn:

Te veel speculatie kan leiden tot problemen die de prijs van de onderliggende waarde opdrijven.

Het derivaat is meestal volatieler dan de onderliggende waarde.

Wanneer futures-contracten aflopen kan dat de koers van de onderliggende cryptocurrency beïnvloeden.

Door de hefboomwerking worden ook verliezen versterkt.

 

 

 

Advertentie: Geïnteresseerd geraakt in het investeren in Bitcoin en/of andere cryptovaluta? Kijk eens bij de bekende Nederlandse cryptobroker Bitvavo. Nu betaald u tijdelijk geen transactiekosten over de eerste duizend euro handelsvolume.