Skip to main content

Bitcoin nieuws

De Bitcoin koers vertoont bullish signalen, maar blijft kwetsbaar

 bitcoin bull bear

Voor iedereen die in cryptocurrency en met name Bitcoin heeft geïnvesteerd, waren het een paar opwindende weken. De positieve actie die we hebben gezien op de cryptomarkten doet velen terugdenken aan de bull run van 2017 en een mogelijke herhaling van die historische stijging. Deskundigen blijven er echter van overtuigd dat Bitcoin kwetsbaar is voor andere factoren dan een nieuwe hype rondom de hele crypto-industrie. De heersende theorie onder crypto-traders en analisten lijkt te zijn dat, hoewel Bitcoin een sterke run heeft gehad, het gebonden blijft aan enkele van de traditionele markten en met name de Amerikaanse aandelenmarkt.

Bitcoin koers op of neer?

Ongeacht je persoonlijke mening en speculatie over de richting van Bitcoin en andere markten, is het bewijs dat hun bewering ondersteund overduidelijk. De vraag blijft of het koersverloop van Bitcoin er bullish of bearish uitziet te midden van wat er in de wereld gebeurt. Dit laat beleggers in onzekerheid en dat kan, zoals iedereen weet, enorm nadelig kan zijn voor de prijsactie van bijna iedere belegging. Met de recente gebeurtenissen (Covid-19) en de heftige prijsbewegingen die dat teweegbracht in bijna iedere markt, blijven we, ondanks de vooruitgang van de afgelopen weken, in een precaire positie.

Historische correlatie met de aandelenmarkt

Een van de meest duidelijke en bewezen waarheden over Bitcoin en zijn prijsactie, is dat het een zeer sterke correlatie heeft met de prijs van aandelen. Het is iets dat Bitcoin en cryptocurrencies in het algemeen, jarenlang zonder succes hebben geprobeerd van zich af te schudden. Wanneer de aandelenmarkt crasht, neigt Bitcoin dat ook te doen. De laatste tijd, wanneer de aandelenmarkt een bull run ervaart, doet Bitcoin dat ook. Dus hoewel de twee niet per se precies gelijk optrekken, zal wat de aandelenmarkt doet een grote rol spelen m.b.t. het koersverloop van Bitcoin. Historisch gezien is Bitcoin het nauwst gekoppeld aan de Amerikaanse S&P500-index.

Op zoek naar de toekomst

Hoewel het verleden heeft aangetoond dat de twee activa een duidelijke correlatie hebben, moet men zich afvragen of wat Bitcoin dit jaar heeft gedaan, heeft geholpen om ze van elkaar los te koppelen. Op verschillende momenten gedurende het jaar hebben we gezien dat Bitcoin tegenovergesteld reageerde aan de aandelenmarkt, en meer de bewegingen van goud leek te volgen. Een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden, is het groeiende gebruikersbestand voor Bitcoin. Naarmate het steeds meer investeerders aantrekt, zullen we zien dat het zich in verschillende situaties anders gaat gedragen.

Wat de grondbeginselen zeggen

Als het waar is dat Bitcion erin is geslaagd zich los te koppelen van traditionele markten en aandelenmarktindices, dan is de meest bruikbare manier om de mogelijke toekomstige prijsactie van Bitcoin te bepalen, te kijken naar de fundamenten. Bitcoin krijgt opnieuw enorme publieke erkenning als een vluchtig activum dat verbazingwekkende opbrengsten kan opleveren. De hele cryptocurrency-markt laat op dit moment een bullish koersverloop zien wat doet denken aan wat we zagen in 2017. In veel opzichten voelt het hetzelfde als hoe velen zich herinneren hoe het in 2017  voelde. Als het op fundamentals aankomt, staan cryptocurrency-activa er zeer sterk voor. Het valt nog te bezien of dit voldoende is om niet meegesleurd te worden in een mogelijke nieuwe beurscrash.

 

 

 

 

Geïnteresseerd geraakt in het investeren in Bitcoin en/of andere cryptovaluta? Kijk eens bij de bekende Nederlandse cryptobroker Bitvavo. Nu betaald u tijdelijk geen transactiekosten over de eerste duizend euro handelsvolume.