Skip to main content

Bitcoin nieuws

Statistieken onthullen: institutionele interesse in cryptocurrency is groot en neemt toe

bitcoin  

De markt voor cryptoderivaten heeft een fenomenale groei doorgemaakt in 2020. Het grootste deel van deze groei werd aangedreven door ETH- en BTC-opties die worden verhandeld op futures-beurzen zoals Huobi, OKEx, Binance, Deribit en de Chicago Mercantile Exchange.

Toenemende institutionele interesse

De handelsvolumes in opties hebben in 2020 recordniveaus bereikt. Het geeft aan dat er een groeiende institutionele interesse in de cryptomarkt is. Er zijn echter betere statistieken, zoals die over de frequentie van blok-transacties, BTC-prijzen, Institutional KYC-processen en andere, die een duidelijker beeld kunnen geven.

In vergelijking met de traditionele derivatenmarkt is het aantal institutionele beleggers op de cryptomarkt nog klein. Er is echter duidelijk een groeiende belangstelling die wordt gedreven door financiële instrumenten zoals futures en opties. Deze worden doorgaans het liefst gebruikt door traditionele beleggers. Open interest (openstaande posities) en volumes in die instrumenten zijn een duidelijk teken van potentieel groeiende belangstelling onder institutionele beleggers.

De problemen met volumes als metriek

Volumes kunnen misleidend zijn. De reden hiervoor is dat wash-trading, trading d.m.v. trading-bots en algemene onjuiste rapportage van de feiten, de werkelijke volumes van derivaten kunnen vertroebelen . Een duidelijke manier om volumes te meten, is door te controleren hoeveel BTC in en uit beurzen komt die de handel in derivaten ondersteunen. De gegevens worden geëxtraheerd door de bitcoin-blockchain te analyseren.

Zou open interest een betere indicator kunnen zijn?

Hoewel de analyse van volumes een goede indicator is voor een toenemende interesse in crypto door institutionele beleggers, is open interest een betere indicator voor institutioneel belang. Het is een duidelijke indicator van interesse aan de koopzijde en het is immuun voor vertroebeling van de gegevens, in tegenstelling tot wat we zien bij gegevens over volume.

In een reactie op de kwestie, leek een woordvoerder van de CME het daarmee eens te zijn. Hij merkte op dat de CME Bitcoin-futuresmarkt het aantal houders van grote openstaande belangen, dat zijn degenen die 25 of meer contracten hebben open staan, flink had zien groeien in het tweede kwartaal van 2020 tot 65 LOIH’s. Het niveau lag 27% hoger ten opzichte van Q1 en was een nieuw record . LOIH's zijn grote handelaren, volgens de definities van de CFTC en zijn dus een teken van toegenomen institutionele interesse.

Block trades

Block trades zijn privé-onderhandelde futures- en optiecontracten. Ze moeten voldoen aan gespecificeerde hoeveelheidsdrempels en worden uitgevoerd langs de zijlijn van de openbare veilingmarkt. Handelaren en institutionele beleggers geven meestal de voorkeur aan grotere ticker-formaten. Als gevolg hiervan zou het percentage bloktransacties binnen het totale volume een goede maatstaf kunnen zijn om institutionele belangen te controleren.

Volgens de CME-woordvoerder groeit de block-handel in Bitcoin-opties sinds begin 2020. Hij merkte op dat bloc-trades in juni 79% van alle Bitcoin-optievolume voor hun rekening namen. In april was dat nog maar 22%.

BTC koers en de prijsvolatiliteit

Aan het einde van het tweede kwartaal van 2020 was de prijsvolatiliteit van Bitcoin aanzienlijk afgenomen. Ter vergelijking: prijsveranderingen veroorzaakt door particuliere beleggers leiden meestal tot wilde prijsschommelingen. Volgens de CEO van OKEx is de relatieve stabiliteit in de BTC koers een teken dat de cryptomunt volwassen wordt als beleggingscategorie.

De verminderde prijsvolatiliteit zelf is echter niet voldoende om conclusies te trekken over institutioneel belang. John Todaro, hoofd onderzoek bij TradeBlock, merkte op dat BTC ook in het verleden periodes van lage volatiliteit heeft meegemaakt. Dergelijke periodes werden meestal gevolgd door wilde prijsschommelingen.

Bitcoin ETF

Bitcoin Exchange-traded funds zijn afgeleide producten die worden verhandeld met BTC als de onderliggende waarde. Zodra de SEC (Securities and Exchange Commission) een Bitcoin ETF heeft goedgekeurd, is de verwachting dat dit een belangrijke gebeurtenis wordt voor de toekomst van Bitcoin als activaklasse. Het zal waarschijnlijk leiden tot een grotere vraag en penetratie in de beleggingsmarkt.

Daarnaast zou het institutionele handelaren stimuleren om deel te nemen aan de cryptomarkt via een middel dat zij begrijpen. Met het keurmerk van de SEC zou het de zorgen wegnemen die institutionele beleggers zouden kunnen hebben over het blootstellen van de middelen van hun klanten aan een niet-gereguleerde sector.

Toen hij het probleem besprak, legde Hao van OKEx uit dat iedereen in de crypto-industrie heeft gewacht op de SEC-goedkeuring van een Bitcoin ETF. Het zou institutionele beleggers in staat stellen om blootstelling aan BTC te krijgen zonder het direct te hoeven bezitten of af te handelen met een crypto-exchange.

Reuzen zijn in opkomst

Grayscale Bitcoin Trust is naar voren gekomen als een kolos in de crypto-investeringswereld. Het beheert een enorme hoeveelheid geld en ongeveer 88% van dat geld is afkomstig van instellingen. Zelfs de vier grote accountantskantoren ter wereld tonen nu interesse in de cryptowereld. Bovendien probeert ook financiële dienstverlener Western Union de crypto-wereld te betreden. Eerder waren er al dergelijke berichten over Facebook en Pay-Pal.

Conclusie

Uit verschillende statistieken blijkt dat er een groeiende interesse is in crypto door institutionele beleggers. Als dit wordt bevestigd, kan het nieuws dat PayPal BTC-betalingen gaat ondersteunen, helpen om de crypto-industrie meer geloofwaardigheid te geven en kan het leiden tot verhoogde institutionele interesse.