Skip to main content

Bitcoin nieuws

Rechter stelt borgvoorwaarden vast voordat twee verdachten i.v.m. Bitfinex-hack en Oekraïne gebruikt Bitcoin voor "Crowdfund-oorlog"

Een federale rechter heeft de noodzakelijke borgvoorwaarden geschetst alvorens twee verdachten vrij te laten die verband houden met het witwassen van de Bitcoins die in 2016 van Bitfinex zijn gestolen. De twee, Ilya Lichtenstein en Heather Morgan, werden gisteren gearresteerd voor hun connectie met de Bitfinex-hack meer dan vijf jaar geleden.

Eerder had een magistraat uit New York hen tot huisarrest veroordeeld met een borgsom van vijf miljoen voor Lichtenstein en drie miljoen dollar voor Morgan.

De eerste voorwaarde was dat hun ouders aanwezig waren en dat hun huis als onderpand werd verstrekt. De rechtbank zei ook dat Lichtenstein en Morgan maximaal 10K US dollar mogen uitgeven om hun maandelijkse uitgaven te betalen.

Door deze bepaling kunnen ze hun rekeningen niet leegmelken of virtuele valutatransacties initiëren.

Dat is niet alles. De twee moesten hun mobiele telefoons en computers inleveren. Om te kunnen bellen en internetten, krijgen ze een apparaat met internettoegang onder toezicht van pre-trial services.

Volgens het Department Of Justice (DOJ) hebben Lichtenstein en Morgan samengespannen om de VS op te lichten en geld wit te wassen, maar hebben ze de Bitfinex-hack niet zelf uitgevoerd.

DOJ neemt 119.756 BTC's in beslag die in 2016 van Bitfinex zijn gestolen

Hun arrestatie was gekoppeld aan de 119.756 BTC van de Bitfinex crypo-exchange die in beslag werd genomen door de wetshandhavingsinstanties in de Verenigde Staten.

In een verklaring op 8 februari gaf het DOJ aan dat het de arrestatie van Lichtenstein en Morgan, een koppel, had goedgekeurd.

Sinds de hack van het crypto-handelsplatform in 2016, hebben de vermoedelijke hackers kleine hoeveelheden van het illegale geld naar verschillende portefeuilles verplaatst. De DOJ onthulde dat 25.000 Bitcoins werden getraceerd naar portemonnees die door het paar werden beheerd.

Onderzoekers hebben 94K BTC teruggevonden van Lichtenstein en Morgan nadat ze toegang hadden gekregen tot een bestand waarin privésleutels voor verschillende portefeuilles werden opgeslagen.

In een reactie op hun arrestatie zei Lisa Monaco, de plaatsvervangend procureur-generaal, dat het incident aangeeft dat virtuele valuta "geen veilige haven voor criminelen" zijn.

Wetshandhavingsinstanties hebben verschillende manieren gevonden die door het paar werden gebruikt om het geld wit te wassen. Ze hebben bijvoorbeeld transacties geautomatiseerd en op beurzen gestort voordat ze het geld hebben opgenomen.

Hoewel wetshandhavingsinstanties die het onderzoek uitvoerden, weigerden te onthullen hoe ze bij Lichtenstein en Morgan kwamen, gaven ze aan over de nodige "tools te beschikken om het digitale spoor te volgen".

Economie en psychologie ontmoeten elkaar

Details die door het DOJ zijn vrijgegeven, laten zien dat de twee een deel van de opbrengst hebben uitgegeven aan non-fungible tokens (NFT's) en edele metalen.

Heather Morgan, inwoner van New York, is een rapper, schrijver en ondernemer. Volgens haar LinkedIn-pagina investeert ze graag in Software-as-a-service (SaaS) bedrijven. Ze heeft een bachelor of arts in economie en haar vaardigheden omvatten e-mailmarketing.

Haar geschreven werken zijn gepubliceerd op Forbes en Inc Magazine. Op Instagram heeft ze foto's van haar leven in New York. In een van haar rapnummers zegt ze dat "het volgen van regels voor dwazen is".

Uit het LinkedIn-profiel van Lichtenstein blijkt dat hij partner is bij een bedrijf genaamd Demandpath en adviseur bij SalesFolk, een copywritingservice voor e-mail. Hij heeft een graad in psychologie. Uit een Facebook-bericht blijkt dat de twee hun verlovingsgeloften in 2019 hebben uitgewisseld.

Als Lichtenstein en Morgan schuldig worden bevonden aan samenzwering om geld wit te wassen en de Verenigde Staten te bedriegen, kunnen ze elk tot 25 jaar gevangenisstraf opgelegd krijgen.

Terwijl Lichtenstein en Morgan vechten om te bewijzen dat ze niet betrokken zijn bij de Bitfinex-hack, suggereert een nieuw rapport dat Oekraïne Bitcoin gebruikt voor een "crowdfund-oorlog".

Oekraïense NGO's gebruiken BTC om "het Oekraïense leger uit te rusten"

Het rapport van Elliptic, een blockchain-analysebedrijf, laat zien dat niet-gouvernementele organisaties in Oekraïne hoge donaties registreren in de toonaangevende cryptocurrency. Het rapport komt op een moment dat oorlog tussen Oekraïne en Rusland dreigt en Rusland zijn troepen heeft voorbereid op een mogelijke invasie.

Volgens het blockchain-analysebedrijf zijn donaties van cryptocurrency bedoeld om "het Oekraïense leger uit te rusten en cyberaanvallen tegen Rusland te financieren".

Het bedrijf voegde eraan toe dat "crypto-donaties" aan Oekraïense NGO's in 2021 negenvoudig groeiden. Elliptic merkte op dat donoren liever Bitcoin gebruiken in plaats van fiat-valuta's om traditionele financiële instellingen te omzeilen die dergelijke betalingen zouden kunnen belemmeren.

De groepen die cryptodonaties hebben ontvangen, zijn onder meer een die zich richt op medische apparatuur en het leger. Een andere dergelijke organisatie heeft connecties met de regering van het land. Andere crypto's die worden gebruikt om te doneren aan Oekraïense NGO's zijn Ethereum (ETH) en Litecoin (LTC).

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram