Skip to main content

Bitcoin nieuws

Intel onthult details over zijn nieuwe Bitcoin-mijnchip en experts vrezen dat Kazachstan zijn leiderschap in BTC-mijnbouw verliest

 

Intel, een leider in de productie van computerchips, heeft details onthuld over zijn nieuwe Bitcoin-mijnchip. De nieuwe chip is gericht op efficiëntie en tegelijkertijd op een lager energieverbruik.

De zwaargewicht computerchipfabrikant onthulde de details tijdens de ISSCC 2022-conferentie, die spelers in de chip- en elektronicasector samenbrengt.

Genaamd Bonanza Mine two (BMZ2), een upgrade van Bonanza Mine one (BMZ1), het heeft een extreem lage spanning en kan comfortabel 40,4 TH/s of terahashes per seconde leveren.

Beschikbare details geven aan dat het Bonanza Mine System vier hashboards heeft, elk met voldoende ruimte voor 75 mining ASIC's (Application Specific Integrated Circuits). Het heeft ook een programmeerbare voeding.

In 2018 diende Intel een patent in met details van een krachtige BTC-miner die 15 procent minder stroom verbruikt dan die al op de markt zijn. Het bedrijf sprak zijn vertrouwen uit dat het marktaandeel van toonaangevende fabrikanten van Bitcoin-mijnbouwinstallaties, zoals MicroBT en Bitmain, zal kunnen afsnoepen.

Intel's BMZ2 heeft energiebesparende en krachtige modi

De vertegenwoordigers van het bedrijf maakten eerder bekend dat Intel "meerdere jaren" heeft besteed aan het ontwerpen en optimaliseren van zijn BTC-mijnmachine. De architectuur van BM2 weerspiegelt die van de oudere BMZ1.

In tegenstelling tot BMZ1, die 3.600 watt (W) trekt, verbruikt de nieuwe Bitcoin-mijnchip 2.293 W en levert het 40,4 TH/s. De nieuwe machine vermindert het energieverbruik per terahash met 56,97 joule.

Bitmain's BTC-mijnbouwinstallatie, Antiner S19j, trekt 3.100 watt maar produceert 90 TH/s zonder speciale koeling. De Antminer heeft een energieverbruik per TH van 34,5 joule.

Volgens Intel stelt de BMZ2 BTC-miner gebruikers in staat om te schakelen tussen energiebesparende en krachtige opties. De fabrikant van computerchips hield echter de officiële lanceringsdatum voor zijn nieuwe Bitcoin-miner achter.

 

De mijnbouwmoeilijkheidsgraad van Bitcoin heeft onlangs een nieuwe all-time high (ATH) bereikt, wat wijst op een verhoogde beveiliging van de Bitcoin-blockchain. Volgens YCharts staat de hashsnelheid van het Bitcoin-netwerk momenteel op 200,20M TH/s.

Een toename van de hash-snelheid en mijnbouwmoeilijkheden geeft aan dat fabrikanten van cryptomining-rigs hoogwaardige en efficiënte apparaten moeten produceren om de winstmarges van miners te vergroten.

Experts geven redenen waarom BTC-mijnwerkers Kazachstan vermijden

Terwijl Intel het tegen Bitmain opneemt, vrezen industrie-experts dat Kazachstan zijn plek op de lijst van landen met de hoogste hash-snelheid op de Bitcoin-blockchain kan verliezen.

De Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI) laat zien dat Kazachstan na de Verenigde Staten op de tweede plaats eindigde door vanaf het begin van het derde kwartaal van 2021 meer dan 18 procent van de totale Bitcoin-hashsnelheid voor zijn rekening te nemen.

Het leiderschap van het land werd aangewakkerd door Chinese mijnwerkers die op zoek waren naar gunstige gronden nadat hun regering de mining en handel in cryptocurrency had verboden.

Vóór het harde optreden leverden Chinese mijnwerkers meer dan 75 procent van de totale hash-snelheid van BTC. Hoewel toonaangevende BTC-mijnbouwentiteiten zoals Canaan hun activiteiten naar het Centraal-Aziatische land hebben verplaatst, schatten experts dat het aan de top blijven van korte duur kan zijn.

Het land verliest waarschijnlijk zijn positie in de lijst van top drie van landen met de hoogste BTC-mijnactiviteiten in de volgende update van CBECI die voor volgende maand is gepland.

Redenen die tot een dergelijke daling kunnen leiden, zijn onder meer de energieproblemen van het land die mijnwerkers schaden. Experts zoals Phillip Ng, een leidinggevende bij een datacenter, vertelden Cointelegraph dat de BTC-hashsnelheid uit Kazachstan zal dalen tot tussen de 10 en 15 procent, aangezien "sommige mijnwerkers" zullen opereren ondanks "onhoudbare […] stroomsubsidies in Kazachstan".

Crypto-miners slokken crypto-mijncapaciteit op in Georgië

Vorige maand doken berichten op dat het Centraal-Aziatische land overweegt subsidies in de energiesector af te schaffen.

Andere experts koppelen de verwachte daling aan de grote afhankelijkheid van Kazachstan van gas en olie, aangezien de industrie gevoelig is voor overheidsinmenging en "hogere prijzen". In januari zette het land het internet dagenlang uit te midden van politieke onrust.

Kazachstan overweegt ook om nieuwe belastingen voor miners in te voeren, waardoor het land een minder geprefereerde bestemming is voor miners van cryptocurrency.

De experts wezen er ook op dat mijnwerkers activiteiten moeten opzetten in een land dat politiek stabiel is, voldoende hernieuwbare energie heeft en wetten heeft die BTC-mijnactiviteiten erkennen.

Landen die hun aandeel in de BTC-hash-snelheid waarschijnlijk zullen verhogen, zijn Canada, Duitsland en de VS.

In de Verenigde Staten registreert Georgia al een piek in rekenkracht voor de Bitcoin-blockchain. Een nieuw onderzoek door Arcane Research gaf aan dat BTC-mining bedrijven thuis in de VS groeien en iets meer dan de helft van de 125 megawatt aan cryptocurrency-mijncapaciteit in Georgië voor hun rekening nemen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram