Skip to main content

Bitcoin nieuws

Russische BTC-miners opereren ondanks dreigende Amerikaanse sancties en Bitcoin-handelsvolume in Oekraïne bereikt nieuwe hoogtepunten

Putin en Zelenski 

Russische BTC-miners werken soepel door, ondanks de aanhoudende Oekraïense invasie en dreigende sancties. Projecties van de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBCI) geven aan dat de miners iets meer dan 11 procent van de totale hash-snelheid van Bitcoin voor hun rekening nemen.

Het is echter onduidelijk hoe de Russische cryptomarkt zal reageren op dreigende sancties van de Verenigde Staten en leden van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). Sommige entiteiten zoals Flexpool hebben hun installaties in Rusland uitgeschakeld. 

Anderen, zoals Compass Mining, hebben aangegeven dat hun installaties in bedrijf zullen blijven. Volgens Whit Gibbs, een executive bij Compass Mining, bevindt de BTC-mijninfrastructuur van het bedrijf zich in Servië, ver weg van elke inmenging i.v.m. het aanhoudende geopolitieke conflict in de regio. In een tweet zei Gibbs dat zijn bedrijf "zoals normaal zal blijven draaien".

Gisteren zeiden de VS dat ze verlammende "financiële sancties" zullen opleggen die verschillende Russische sectoren, zoals technologie en instellingen, zullen treffen. Op de financiële markten viel de reactie op de Russische inval vooralsnog mee. De meeste beurzen herstelden zich alweer aan het einde van de week.

Deze sancties lijken SWIFT en virtuele valutaoverdracht uit te sluiten. Sommige waarnemers zien dit als een kans voor de Russische cryptoscene om nieuwe hoogtepunten te bereiken, aangezien crypto zal helpen om opgelegde financiële beperkingen te omzeilen.

Het is tijd voor de Russen om de door de Amerikaanse dollar gesteunde wereld te verlaten

Anthony Pompliano, een diehard Bitcoiner en een drecteur bij Morgan Creek Digital, vertelde investeerders dat Rusland de kans zou kunnen aangrijpen om het op dollarreserves gebaseerde systeem te verloochenen en een gedecentraliseerd systeem te omarmen dat wordt aangedreven door cryptocurrencies.

Volgens Pompliano zijn “de Verenigde Staten al decennia lang de producent en distributeur van de wereldwijde reservevaluta. Een van de voordelen van die positie is dat [zij] financiële sancties kunnen opleggen aan degenen met wie [zij] het niet eens zijn.”

De directeur van Morgan Creek merkte op dat Rusland veel goud en vreemde valuta's heeft vergaard, waardoor de sancties niet zo bijtend zijn "als voorheen".

Hoewel het kan overschakelen naar de renminbi of roebel als reservevaluta, gebruiken maar weinig landen het. De volgende optie zou zijn om naar de leidende cryptocurrency te gaan, omdat deze buiten de controle van welk land dan ook valt.

Pompliano merkt op dat dit pad leidende landen zoals de Verenigde Staten doet beseffen dat Bitcoin de komende jaren essentieel zal zijn. Volgens de directeur hebben landen met een levendige BTC-sector een voordeel.

Om de VS aan de leiding te houden, denkt de BTC-diehard dat het "Bitcoin in de centrale bankreserves moet plaatsen, [en] zoveel mogelijk Bitcoin-miners wereldwijd moet stimuleren om naar de VS te verhuizen."

Van $ 1 miljoen naar $ 4 miljoen in drie dagen

Matthew Sigel, een executive bij VanEck, steunde de opvattingen van Pompliano. In een gesprek met Bloomberg merkte Sigel op dat Bitcoin Rusland zou kunnen beschermen tegen de gevolgen van een uitsluiting van de aan de dollar gekoppelde financiële wereld.

De directeur van VanEck is van mening dat de door BTC aangedreven blockchain immuun is voor inmenging van dictators en 'mensenrechtenactivisten'.

Terwijl Russische crypto-miners onaangedaan lijken door het conflict tussen Rusland en Oekraïne, heeft het handelsvolume van Bitcoin in Oekraïne nieuwe hoogten bereikt nu Oekraïners proberen te ontvluchten uit de hryvnia, de fiat-valuta van het land.

Gegevens van CoinGecko, een website voor het bijhouden van cryptovolumes, geven aan dat het volume op Kuna, de toonaangevende crypto-exchange van Oekraïne, met bijna 3x is toegenomen tot meer dan vier miljoen dollar.

Door het aanhoudende conflict daalde de waarde van zowel de hryvnia als de Russische roebel. De Roebel boekte echter grotere verliezen in vergelijking met de Oekraïense valuta.

De onverzadigbare honger van Oekraïners naar crypto zag het handelsvolume van Kuna tussen 21 en 24 februari omhoogschieten van een miljoen USD naar vier miljoen US dollar.

Kuna's BTC-wisselkoers kwam niet overeen met die van andere beurzen

Uit beschikbare gegevens blijkt dat de belangstelling afnam nadat de hryvnia in waarde begon te stijgen toen deze werd afgezet tegen belangrijke valuta's zoals de Amerikaanse dollar. De BTC-tarieven van Kuna kwamen echter nooit overeen met andere beurzen.

Het toonde bijvoorbeeld aan dat Bitcoin van eigenaar wisselde voor meer dan 40.000 USD, vergeleken met iets meer dan 38.000 USD op andere crypto-exchanges. Bij het kopen van Bitcoin met Tether (USDT), een toonaangevende, door USD ondersteunde stablecoin, stond Kuna gebruikers toe om te handelen tegen 37.800 US dollar per BTC.

De acties van de Oekraïense regering hebben ook de behoefte vergroot om Bitcoin en andere crypto-activa aan te houden. Deze week begon de centrale bank van het land, de Nationale Bank van Oekraïne, het opnemen van contant geld binnen 24 uur te beperken tot 3.353 Amerikaanse dollar.

De financiële instelling beperkte ook opnames en aankopen in vreemde valuta. Oekraïne heeft sindsdien een vaste wisselkoers voor zijn fiat-valuta opgelegd van 29,25 hryvnia per Amerikaanse dollar.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram