Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin en politiek: Amerikaanse wetgever accepteert Bitcoin-donaties voor zijn herverkiezing

 donatie met BTC

 

Het Amerikaanse congreslid Tom Emmer heeft aangekondigd dat hij Bitcoin-donaties zal accepteren voor zijn herverkiezingscampagne van 2020. Emmer maakt deel uit van de Republikeinse partij en is lid van de groeiende blockchain-lobby in het Amerikaanse congres die cryptocurrencies en hun adoptie in het land ondersteunt .

Emmer kondigde deze stap eerder deze week aan tijdens een cryptocurrency-evenement op het stadhuis. Het evenement werd mede georganiseerd door de Chamber of Digital Commerce, een lobbygroep die pleit voor pro-crypto-wetgeving in Washington DC.

In dit geval beloofde hij cryptocurrencies en de blockchain-sector in het algemeen te blijven ondersteunen. Hij kondigde ook aan dat BitPay, een betalingsbedrijf, deze Bitcoin-donaties voor zijn campagne zal verwerken. Zijn donateurs kunnen zijn campagne ondersteunen in Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH) en in verschillende USD stablecoins zoals de Gemini Dollar en dergelijke.

Bitcoin en politiek

De rol van Bitcoin bij politieke donaties is onderwerp van veel discussie geweest sinds de acceptatie ervan over de hele wereld is toegenomen.

Laten we op een objectieve manier dieper op het fenomeen ingaan.

Politieke donaties omstreden

Politieke donaties behoren tot de grootste ethische kwesties ter wereld.

In Europa, met name Nederland, geldt een limiet voor politieke uitgaven en fondsenwerving. Dit komt doordat men vreest dat politieke donaties kunnen worden gebruikt voor smeergeld en steekpenningen.

De VS daarentegen heeft een heel andere filosofie. Niet alleen dat er geen grenzen zijn aan het ontvangen van politieke donaties, ze kunnen ook ongestraft worden ontvangen van bedrijven en andere entiteiten die de balans in hun voordeel willen doen kantelen. Het Amerikaanse systeem is van mening dat goed gefinancierde politieke campagnes met minder voorwaarden nodig zijn in een democratie waarin kwesties moeten worden gepusht en aangenomen.

Bitcoin voor politieke donaties

Bitcoin wordt nu steeds meer gebruikt voor politieke donaties in de VS en ook dat is legaal vanwege de wet van het land.

Dit gebeurt misschien ook in andere delen van de wereld, inclusief Europa, maar niet zo openlijk als in de Verenigde Staten.

Bitcoin wordt gebruikt vanwege de relatieve anonimiteitsfuncties en het vermogen om grotere transacties effectief uit te voeren.

Uitdagingen van politieke donaties met Bitcoin

Met Bitcoin zijn er echter verschillende uitdagingen waarmee de ethisch verdeeldheid in de wereld van donaties aan politieke campagnes nog wordt vergroot. Het is duidelijk dat het potentieel van de cryptocurrency om grenzeloze en relatief anonieme politieke donaties mogelijk te maken, democratische instellingen zal uitdagen. De zorgen over malafide regeringen die vrije en eerlijke verkiezingen kapen, zullen verder in de belangstelling komen te staan ​​en grote lobbyisten zullen nog machtiger worden. Er zal zich echter ook een kans voordoen voor gemiddelde Amerikanen en zij kunnen Bitcoin effectief gebruiken om de kandidaten te ondersteunen die hervormingen kunnen doorvoeren.

Conclusie

Net als elke disruptieve technologie gaat Bitcoin de wereld veranderen, inclusief politieke donaties en de politieke economie in het algemeen.

De meeste landen kunnen in de nabije toekomst het gebruik van crypto voor politisering verbieden, inclusief leden van de Europese Unie. Aan de andere kant zal de VS waarschijnlijk wijdverbreid gebruik toestaan ​​vanwege de historische besluitvorming in dit opzicht.

Het verbieden zal het gebruik van Bitcoin voor donatiedoeleinden echter niet kunnen stoppen. Landen die het willen stoppen zullen met effectieve regelgeving moeten komen.