Skip to main content
Cardano

Cardano DeFi groeit met 10% in paar dagen tijd, teken opmars ADA koers?

Oktober lijkt een goede maand te worden voor de crypto markt. Vrijwel alle cryptocurrencies hebben een groene maand achter de rug, zo ook Cardano (ADA). De populaire altcoin steeg in de afgelopen maand met ruim 19% in waarde. Het positieve sentiment lijkt zich ook te vertalen naar daadwerkelijk gebruik van het netwerk. On-chain data van DeFiLlama laat zien dat het gebruik van Decentralized Finance (DeFi) protocollen weer in opmars is, na een maandenlange stagnatie. Analisten geloven dat dit een positieve impact kan hebben op de ADA koers

Nog geen 30 dagen geleden en de cardano koers bevond zich net boven de $0,25. Nu is de koers flink gestegen tot boven de $0,30, allerminst een imposante rally. De ADA koers lijkt grotendeels mee te liften met het positieve nieuws rondom de Bitcoin Spot Exchange Traded Fund (ETF) aanvraag. Beleggers hopen namelijk dat het fonds veel institutioneel vermogen kan aantrekken tot de cryptocurrency markt. Traditionele financiële instituties en investeerders gebruiken over het algemeen liever herkenbare financiële infrastructuur zoals een ETF, zo kunnen ze makkelijk instappen in crypto’s zonder zelf de onderliggende technologie daadwerkelijk te gebruiken. Traditionele beleggers zijn over het algemeen erg huiverig omtrent de complexiteit en veiligheid bij het aanmaken van een wallet en de persoonlijke voogdij.  

DeFi gebruik op weg naar 700 miljoen ADA

In onderstaande figuur is de ontwikkeling te zien van DeFi gebruik op het Cardano netwerk. Dit wordt weergegeven middels de zogeheten Total Value Locked (TVL) metriek. Deze waarde geeft weer hoeveel ADA munten er momenteel in DeFi protocollen zitten. Vanaf 2023 begon het gebruik hard toe te nemen ten gevolge van de komst van stablecoins op het Cardano netwerk. Hierdoor werd het een stuk makkelijker voor liquiditeits aanbieders op decentrale exchanges om handelsparen op te zetten. In korte tijd nam de TVL waarde toe van ongeveer 200 miljoen ADA tot ruim 600 miljoen ADA in augustus. Daarna zien we dat de groei van DeFi flink tot halt kwam. Voor een paar maanden nam de TVL waarde zelfs terug onder de 600 miljoen ADA. Echter, het recente bullish sentiment in de markt heeft ook het gebruik van DeFi op het Cardano netwerk aangewakkerd. Het resultaat is een 10% stijging in slechts een paar dagen tijd en nu lijkt de munt op weg om een TVL van 700 miljoen ADA op korte termijn te halen. 

Total Value Locked op het Cardano netwerk
Figuur 1: Total Value Locked op het Cardano netwerk (bron; DeFiLlama)

Analisten verwachten dat toename in DeFi gebruik mogelijk impact kan hebben op de Cardano koers. Het gebruik vereist namelijk dat Cardano munten verhandeld en bekostigd worden. Op termijn zal dit terug vertalen tot een hogere Cardano koers. 

  • Hits: 37