Skip to main content
Cardano munt

DeFi gebruik ADA daalt. Wat is het effect op de Cardano koers?

Het gebruik van Decentralized Finance (DeFi) op het Cardano (ADA) netwerk kende een sterke groei in 2023, maar toont nu moeilijkheden. On-chain data laat zien dat de zogeheten Total Value Locked (TVL) op het netwerk begint te zakken. De afname in DeFi gebruik suggereert mogelijk een daling van de Cardano koers. 

Het gebruik van DeFi is een belangrijke metriek voor een cryptocurrency netwerk en wordt weergegeven middels de TVL waarde. Deze waarde laat zien hoeveel munten er in verschillende DeFi protocollen zitten. Hoe hoger deze waarde is, hoe meer er gebruikgemaakt wordt van toepassingen zoals decentrale exchanges of liquiditeits paren. Wanneer het gebruik groeit is dit een duidelijk signaal dat de adoptie toeneemt.

TVL zakt onder 600 miljoen ADA

Data van DefiLlama laat goed zien hoe het DeFi gebruik is begonnen te stagneren in september, zoals is weergegeven in Figuur 1. Sinds 2023 is een sterke groei te zien van de totale TVL, die steeg van 200 miljoen ADA in het begin van het jaar tot ruim 600 miljoen ADA in augustus. Een verdrievoudiging in slechts 8 maanden tijd. De groei is het resultaat van innovatie op het netwerk door onder andere stabiele munten te lanceren, zoals DJED.  Echter, in de afgelopen weken zien we dat de TVL waarden weer zijn teruggezakt tot onder de 600 miljoen wat suggereert dat het gebruik van DeFi afneemt. Daarmee lijkt het bearish sentiment in de markt de overhand te nemen onder gebruikers en onttrekken ze hun munten uit de decentrale protocollen.  

TVL waarde op het Cardano netwerk
Figuur 1: TVL waarde op het Cardano netwerk (bron; DeFiLlama)

Is de Cardano koers in gevaar?

De afname in het DeFi gebruik heeft mogelijk ook impact op de Cardano koers. Minder gebruik betekent ook minder vraag naar de onderliggende munt, wat op termijn kan zorgen voor een koersdaling. De munt kent al een zeer moeilijke periode en staat ruim 91% onder zijn all time high van ruim $3. Dit voedt de vraag of een verdere daling reëel is en of munt momenteel ondergewaardeerd wordt. Daarnaast is er ook sterke support op het $0,25 prijsniveau. Hierdoor is er veel bearish sentiment nodig om de koers verder te doen zakken doordat investeerders munten blijven kopen onder de $0,25. Echter, onder het sterke support niveau kan de munt in flinke moeilijkheden komen. Volgende support niveaus lijken namelijk een stuk lager te zitten wat kan betekenen dat de koers in een bearish scenario kan zakken tot $0,20.

  • Hits: 33