Skip to main content
Robinhood logo en Robinhood app

Het grote Amerikaanse beursplatform Robinhood stopt met handel Cardano

Een van de populairste Amerikaanse aandelen en crypto beurzen voor particuliere beleggers, Robinhood, heeft via een officiële statement aangekondigd de handel in Cardano (ADA) te stoppen. De reactie van het handelsplatform volgt na de aanval van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) op ADA en andere cryptocurrencies die door de autoriteit als een effect worden gezien. 

Sinds de aanval van de SEC op de crypto industrie op 5 juni is de markt in rep en roer. Ondanks dat de aanval gericht was op het grootste crypto handelsplatform Binance US, zijn ook andere exchanges nerveus geworden. Zo ook Robinhood, een van de meest gebruikte platforms in Amerika. Op het populaire platform is het mogelijk om naast aandelen ook cryptocurrencies te verhandelen. De app is makkelijk te gebruiken en werd daardoor snel populair onder particuliere beleggers waardoor veel vermogen richting populaire cryptocurrencies stroomde, maar voor een aantal munten stopt dit per direct. De SEC opende namelijk niet alleen de aanval op Binance US, maar ook op een groep altcoins. Naast Cardano zijn ook Polygon (MATIC) en Solana (SOL) genoemd als effect en per direct van het platform gehaald. 

Cardano (ADA) niet meer op Robinhood, wat betekent dit voor de koers?

De markt reageerde de afgelopen dagen alsmaar negatief op de ontwikkelingen in de markt. Zo kleuren de crypto handelsbeurzen al dagen rood. In de afgelopen 7 dagen is de Cardano koers gezakt van een niveau van ongeveer €0,35 tot €0,25. Een daling van 25% in slechts een week tijd. Het geeft de indruk dat beleggers massaal naar veiligere beleggingsopties overstappen, waaronder Bitcoin (BTC) die slechts met 3,4% daalden. Desondanks is er ook wat hoop. De ADA koers is dermate hard gezakt dat het een niveau heeft bereikt dat het al twee en een half jaar niet heeft gezien. Vergeleken met toen is het Cardano netwerk flink gegroeid, zowel in gebruik als in technologische ontwikkeling. Zo heeft het netwerk smart contract functionaliteiten geïmplementeerd waar door het mogelijk is geworden om NFT’s en Decentralized Finance (DeFi) protocollen uit te voeren. Het heeft gezorgd voor een explosieve toename in gebruik van het netwerk, zoals was te zien in onze vorige analyse van het DeFi gebruik. 

De lage ADA koers maakt het voor beleggers eventueel weer aantrekkelijk om in te stappen en gebruik te maken van de paniek in de markt. Wel blijft het nog onzeker hoe de markt zich op korte termijn verder ontwikkelt en kunnen we nog veel volatiliteit verwachten de komende tijd. 

Cardano koers grafiek
Figuur 1: ADA koers over afgelopen 5 jaar
  • Hits: 23