Skip to main content
Cardano munt

Cardano DeFi blijft onverminderd doorgroeien temidden prijs crash

Zoals velen van jullie gemerkt zullen hebben, kenmerkte de afgelopen weken zich als een tumultueuze periode in de crypto industrie. Door de aantijgingen van de Securities and Exchange Commission (SEC) richting Binance US, daalde de gehele crypto markt hard in waarde. Daarnaast werden verschillende munten, waaronder Cardano (ADA), door de SEC benoemd tot een effect. Het resultaat was een flinke rode week voor ADA. Desondanks zien we uit on-chain data dat het netwerk onverstoord door blijft groeien. 

 

On-chain data van DeFiLlama geeft inzicht in de adoptie van Decentralized Finance (DeFi) op het Cardano netwerk. In eerder nieuws deelde we al mee dat het netwerk hard aan het groeien was. Met de huidige wetmatige onzekerheid in de markt zou je verwachten dat de groei mogelijk wat afgezwakt is, maar uit recente cijfers zien we dat het netwerk een nieuw mijlpaal heeft gehaald door ruim 500 miljoen ADA in DeFi protocollen te hebben zitten. Dit wordt Total Value Locked (TVL) genoemd, en geeft weer hoeveel van de munt opgesloten zit in verschillende protocollen. Zoals in Figuur 1 is te zien is de TVL waarde hard gestegen in het afgelopen jaar. Opvallend is dat, sinds de mijlpaal van 400 miljoen ADA TVL werd behaald, de groei nog hard geaccelereerd is. Momenteel bedraagt de totale TVL bijna 520 miljoen ADA. 

TVL op het Cardano netwerk
Figuur 1: TVL op het Cardano netwerk (bron; DeFiLlama)

Tegelijkertijd zien we ook de hoeveelheid stablecoins dat opgesloten wordt in DeFi protocollen toenemen. Zo is de dollarwaarde in stablecoins op het netwerk momenteel bijna $13 miljoen, begin 2023 was dit nog onder de $2,8 miljoen. Een opzienbarende stijging van ruim 500% in minder dan een half jaar tijd. 

Stablecoins op het Cardano netwerk
Figuur 2: Stablecoins op het Cardano netwerk (bron; DeFiLlama)

DeFi groeit door, blijft de ADA koers laag?

De harde groei van het gebruik van de DeFi protocollen op het netwerk laat zien dat gebruikers weinig gehoor geven aan de aantijgingen die de SEC bekend heeft gemaakt op 5 juli. Ten gevolge van de aanklacht zakt de gehele markt en met name Cardano, in waarde. In 2 weken tijd is de ADA koers gedaald van ongeveer $0,34 naar een huidige waarde van ongeveer $0,26. Dit komt neer op een daling van ruim 25%. De groei in DeFi gebruik laat echter zien dat het vertrouwen in het netwerk hoog blijft onder gebruikers, ondanks kritiek van de SEC. Hieruit kunnen we concluderen dat we nog verdere groei in de adoptie van (met name) DeFi kunnen verwachten in de toekomst.   

  • Hits: 26