Skip to main content

Gaat de Ethereum koers stijgen door ETH 2.0 en staking?

De langverwachtte ethereum 2.0 netwerkupdate zal waarschijnlijk dit jaar nog gaan plaatsvinden. Dit zal naar verwachting een grote positieve impact hebben op de adoptie van Ethereum als cryptovaluta en daarmee ook op de Ethereum koers.

Ethereum is een voorbeeld van een van de belangrijkste en meest gebruikte vormen van de blockchain, waarbij een slim contractsysteem wordt geïmplementeerd dat bestand is tegen manipulatie en controleerbaar en operationeel is zonder tussenkomst van derden. Ethereum bezit de op één na hoogste marktkapitalisatie direct achter Bitcoin en heeft de aandacht getrokken van veel ontwikkelaars en bedrijven vanwege de operationele bruikbaarheid. In tegenstelling tot Bitcoin wiens belangrijkste functie is om op te treden als een waardeopslag en om veilige transacties te verwerken, is Ethereum een ​​platform waarop op gedecentraliseerde applicaties of DApps kunnen worden gebouwd. Deze implementatie zorgt voor volledige aanpasbaarheid en integratie binnen de Ethereum-blockchain, waardoor deelnemers de slimme contractmogelijkheden op een groot aantal verschillende manieren kunnen gebruiken.

ethereum 2.0Proof of stake

Het Ethereum-protocol voor het verifiëren van transacties en het toevoegen van blokken aan de blockchain en staat bekend als “proof of stake” (bewijs van participatie). In vergelijking met het energie-intensieve “proof of work” dat bitcoin gebruikt, gebruikt proof of stake veel minder energie en worden block creators gekozen door een algoritme dat afhankelijk is van de hoeveelheid ethereum in bezit van de gebruiker. Met zowel proof of work als proof of stake zijn er voor- en nadelen, maar de voordelen van proof of stake oplossingen en blijven groeien naarmate instellingen kennis nemen van het enorme potentieel dat Ethereum heeft.

Staking door Ethereum-houders is wat de blockchain aandrijft, beveiliging biedt en transacties bevestigt. Het proces van staking is vrij eenvoudig, aangezien ETH dat is gedeponeerd in een slimme “contract validator node”, de oorspronkelijke bijdragers beloont. Er wordt een stake gehouden voor een vooraf bepaalde tijd variërend van 3 tot 12 maanden en er wordt een ETH-staker gekozen om de bloktransacties te valideren. Hoe meer ETH u heeft ingezet, hoe meer gewicht uw stem heeft. De operationele filosofie achter staking is dat degenen die geld in de blockchain hebben gestoken, de mogelijkheden ervan willen verzekeren of ze lopen het risico dat ze hun ingezette ETH verliezen. Om die reden moet worden verwacht dat degenen die inzetten, het belang van de blockchain in gedachten hebben. Deze bijdragers geven prioriteit aan het bevestigen van betrouwbare transacties, omdat wat voor hen het beste is, ook aansluit bij degenen die de blockchain gebruiken.

Staking ETH 

De minimaal vereiste ETH om te staken is 32, maar het biedt een enorm voordeel omdat er geen dure mijnbouwapparatuur nodig is. Met een jaarlijkse winst van ongeveer 7,4% of 2,3671 ETH, zal het uitzetten binnen Ethereum 2.0 waarschijnlijk veel van de schaalbaarheidsproblemen oplossen die Ethereum in het verleden is tegengekomen. Dat gezegd hebbende, 32 ETH is niet iets om mee te spotten. Het is momenteel, op het moment van schrijven, ongeveer 6000 Euro waard. Omdat grotere investeerders een stabiel rendement willen behouden, denken velen dat het nieuwe staking-protocol ongeveer 30% van het aanbod van ETH zal blokkeren, wat resulteert in een enorme aanbodschok en een onvermijdelijke prijsstijging.

Er is een recente stijging in het aantal adressen met 32 ​​ETH in hun portemonnee, het exacte bedrag dat nodig is om als validator in te zetten. Momenteel zijn er meer dan 116.000 ETH-adressen met ten minste 32 ETH, een opmerkelijke stijging van 14% ten opzichte van vorig jaar. Voeg hieraan toe dat het halving event van Bitcoin slechts een paar dagen (12 mei 2020) verwijderd is. Altcoins hebben van oudsher robuuste prijsacties gezien na de twee eerdere halveringen van Bitcoin die leidden tot nieuwe all-time highs.

Terwijl momenteel de hele wereld een enorme kwantitatieve versoepeling (bijdrukken van geld door centrale banken) ondergaat, staat Bitcoin op het punt een enorme kwantitatieve verharding te ervaren, waardoor het aanbod kleiner zal worden en een schok zal ervaren. Op het meest geschikte moment toont cryptocurrency als geheel zijn waarde aan de wereld op een moment dat traditionele markten en FIAT-valuta's voortdurend worden gedegradeerd. Dit heeft een enorme hoeveelheid FOMO (Fear Of Missing Out) en liquiditeit in de cryptocurrency markt gebracht en dat zal zo blijven. Wanneer dit alles wordt ingeprijsd door de markt, dan is het bijna zeker dat we nieuwe astronomische hoogtepunten zullen zien voor zowel Bitcoin als Ethereum.

Acceptatie en gebruik ethereum 

Ethereum acceptatie neemt gestaag toe, met meer dan 1,4 miljoen dApps die hun gebruikersbasis verstevigen en hun processen blijven uitbreiden. Het vermogen van Ethereum om te groeien ligt in de inherente aard van zijn slimme contractsysteem en een systeem dat in elke branche kan worden geïmplementeerd. Slimme contractsystemen zijn recentelijk geïnitialiseerd in supply chain-systemen die Walmart en IBM gebruiken om betere tracking- en veiligheidsmaatregelen voor voedselproductie te bieden. DeFi en blockchain-gaming hebben een enorme toestroom van gamers, investeerders en makers gezien, aangezien het vooruitzicht van slimme contractsystemen echt eigendom van activa en NFT-inkomsten genereren.

Vergroten capaciteit ethereum netwerk 

Een van de belangrijkste doelen van Ethereum 2.0, naast staking, is om Ethereum te helpen op te schalen, dus om meer transacties per seconde te kunnen uitvoeren. Het gebrek hieraan is volgens velen de belangrijkste reden die Ethereum nu tegenhoudt om mainstream te worden. Op dit moment kan het Ethereum netwerk maximaal 15 TPS of 15 transacties per seconde verwerken. Ter vergelijking: Visa verwerkt 24.000 TPS en het is naïef te denken dat een netwerk dat slechts 15 TPS aankan, een netwerk van 24.000 TPS zou kunnen overtreffen, ongeacht de voordelen van decentralisatie. Vitalik Buterin, de oprichter van het Ethereum-netwerk, heeft echter gemeld dat, afhankelijk van de implementatie van Ethereum 2.0, staking en sharding de limiet naar 160.000 TPS zouden moeten opdrijven.

Verwachtingen voor de toekomst 

De vraag naar cryptocurrency blijft groeien omdat het beperkte aanbod en de onveranderlijke aard de mogelijkheden van financiële en industriële standaarden overstijgt. Terwijl de acceptatie van Bitcoin blijft groeien en ons huidige idee over bankieren en vermogensverantwoordelijkheid verandert, zal Ethereum zowat al het andere veranderen. Ethereum 2.0 en zijn componenten van staking en sharding zullen een paradigmaverschuiving veroorzaken in het aanbod van ETH terwijl de vraag en het gebruik van de ethereum blockchain zullen blijven groeien. In de komende jaren zal de hoogste ethereum oers ooit, van $ 1400 per ETH, verbleken in vergelijking met wat komen gaat.

Geïnteresseert geraakt in Ethereum en wil je ethereum kopen? Kijk dan eens bij de bekende Nederlandse crypto-broker Bitvavo. Nu betaal je, bij aanmelding via deze site, geen transactiekosten over de eerste 1000 euro aan cryptovaluta die je koopt.

  • Hits: 35