Skip to main content

Toenemende Ethereum-transacties en -kosten stellen DeFi voor nieuwe uitdagingen

ethereum upgrade 

Het aantal transacties op het Ethereum-netwerk steeg tot 1,23 miljoen per dag en bereikte het hoogste niveau ooit, waardoor eerdere transactie-records tijdens de bull run van 2018 werden verbroken. Maar aan de andere kant stegen de vergoedingen ook aanzienlijk en als gevolg daarvan , zal de levensvatbaarheid van Ethereum worden getest als de toekomstige hoeksteen van de gedecentraliseerde financiering (DeFi).

Korte geschiedenis van Ethereum

Ethereum is de op een na grootste cryptocurrency ter wereld qua marktkapitalisatie, de tweede na Bitcoin zelf. Het cryptocurrency-project, gelanceerd in 2016, veroverde de wereld stormenderhand in 2017. Het zag zijn waarde verschillende keren vermenigvuldigen en nieuwe use-cases op basis van ethereum werden ook geïmplementeerd door nieuwe opkomende blockchain-projecten.

Het belangrijkste ingrediënt dat Ethereum hielp om beter te vorderen dan welke andere cryptocurrency dan ook in dat tijdsbestek, was het feit dat het gebruikers in staat stelde te profiteren van de onveranderlijke functie van blockchain. In plaats van alleen geldtransacties van het oorspronkelijke token vast te leggen, stond Ethereum gebruikers toe om hun eigen records in het systeem op te slaan. Met de hulp van Ethereum kunnen gebruikers hun eigen financiële schikkingen vastleggen, kunnen bedrijven verkoopcijfers en gegevens rapporteren zonder risico op inbreuk en kunnen organisaties hun manifest en toekomstige doelen opslaan zonder risico op toekomstige manipulatie.

Ethereum's eerdere uitdagingen

Al deze nieuwe functies betekenden dat de blockchain-industrie in 2017 en 2018 een tijdje voorop liep in de ontwikkeling van technologie en governance. Ethereum, dat de speerpunt was van de revolutie, liep echter tegen verschillende ontwikkelingsproblemen en beperkingen aan, te beginnen met het schaalbaarheids-probleem.

Het probleem van schaalbaarheid betekende dat de belofte van blockchain-voor-iedereen, die gebruikers in staat zou stellen hun eigen transacties tegen een minimale vergoeding vast te leggen, in de praktijk beperkt was. Aangezien elke transactie voor het bijhouden van gegevens kosten vereiste en de technische problemen deze uitbreiding beperkten, heeft Ethereum de afgelopen twee jaar slechte prestaties geleverd.

Ethereum 2.0

Met de komst van Decentralized Finance (DeFi) en de geplande upgrade van Ethereum naar Ethereum 2.0, stond het netwerk opnieuw in de schijnwerpers. De upgrades onderstreepten de agressieve benadering van de Ethereum-managers om schaalbaarheidsproblemen op te lossen door middel van verschillende updates.

Deze upgrade is echter nog niet volledig uitgevoerd. Momenteel is het netwerk pas halverwege de langdurige geplande update van het hele netwerk en zit het in een overgangsfase.

Dus wat betekenen hoge kosten en transacties nu voor het netwerk?

Aangezien de update niet volledig is uitgevoerd, gelden er nog steeds enkele beperkingen voor het netwerk. Het netwerk kan dus in de nabije toekomst moeite hebben om de stijgende vraag bij te houden, vooral in een tijd waarin deze upgrades zouden plaatsvinden en alle ontwikkelaars en technisch personeel ermee bezig zijn.

Op korte termijn kunnen het netwerk en zijn eigen cryptocurrency Ether (ETH) eronder lijden als de transactiekosten stijgen zonder de schaalbaarheid ervan te verbeteren. Aangezien veel van de andere munten gebaseerd zijn op de Ethereum-blockchain, kunnen ze ook last hebben van stijgende kosten en dus wegschuiven van het netwerk.

Wat zal er waarschijnlijk gebeuren?

Maar als het netwerk de updates vanaf nu tot december precies op tijd kan leveren en ze werken, hoeft het slechts deze cruciale periode van 3-4 maanden te overleven. Beleggers die geïnteresseerd zijn in investeringen in Ethereum en in verschillende andere munten die op het netwerk zijn gebaseerd, moeten dus mogelijk het nieuws over de cryptocurrency zorgvuldig volgen om nieuwe investeringen te doen of hun huidige portefeuille te beschermen tegen verliezen.

Momenteel is er geen reden voor paniek, maar de uitdagingen zijn er en het valt nog te bezien hoe het netwerk ermee zal omgaan. Het team zelf is er vrij zeker van dat ze de updates effectief kunnen uitvoeren. De Ethereum koers zal naar verwachting omhoogschieten als een dergelijke ontwikkeling plaatsvindt, maar er is ook potentieel voor een daling als de zaken niet volgens plan verlopen.

 

  • Hits: 3282