Skip to main content

Nieuwe upgrade voor Ethereum komt dichtbij

vinger boven upgrade-toets 

Het Ethereum (ETH) netwerk blijft groeien en innoveren. Momenteel staat het grootste smart contract netwerk aan de horizon van een nieuwe langverwachte upgrade. Met de Shapella-upgrade worden belangrijke functies toegevoegd tot de staking functionaliteiten, die in december 2020 voor het eerst geïntroduceerd werden. De nieuwe functionaliteiten brengen het netwerk dichterbij tot een volgroeide Proof of Stake (PoS) netwerk. 

De Shanghai en Capella Upgrades, gezamenlijk bekend als Shapella, zullen voor het eerst sinds de introductie van ethereum staking in december 2020 het unstaken van tokens mogelijk maken. Ethereum staking werd gelanceerd tijdens de zogenoemde Ethereum Merge waar het netwerk overgezet werd van een Proof of Work (PoW) netwerk naar een PoS netwerk. Bij een PoW netwerk moeten netwerkdeelnemers computerkracht inzetten om een cryptografische versleuteling op te lossen waarover de “winnaar” een beloning ontvangd in de vorm van crypto, dit wordt mining genoemd. Middels het inzetten van computer rekenkracht wordt het netwerk grootboek en veiligheid onderhouden. In een PoS netwerk wordt het recht om het netwerk te valideren en de bijbehorende beloning te ontvangen gemotiveerd vanuit staking pools. Wanneer de Shapella upgrade uitgerold wordt op het hoofdnet kunnen gebruikers eindelijk hun staked ethereum uit de staking pools halen. 

Momenteel is de Shapella upgrade succesvol getest op het test netwerk, genaamd het Goerli testnet. De laatste test is op 14 maart uitgevoerd waarmee de nieuwe functionaliteit om ethereum uit staking pools te halen binnenkort op het hoofdnet komt. De livegang van de nieuwe upgrade staat gepland op 12 april op bloknummer 6.209.536 en is momenteel in volle gang. 

Hoe succesvol is ethereum staking momenteel?

Sinds de lancering van ethereum staking op ETH 2.0 zien we een erg sterke adoptie van de staking functionaliteit. Deze staking functionaliteiten zijn erg populair in verband met de jaarlijkse rente die gebruikers ontvangen door hun tokens vast te zetten in staking pools op de blockchain. Met ethereum staking kunnen gebruikers 4% van hun tokens op een jaarlijkse basis erbij verdienen. In figuur 1 is te zien hoe de adoptie van staking groeit.

Op 26 maart steeg het totaal aan ETH dat gestaked is boven de 17,8 miljoen ETH, dit komt neer op een imposante totaalwaarde van ongeveer $31,5 miljard (uitgaande van een ETH koers van $1767, bron; Coingecko), dit bedraagt bijna 15% van de totale marktwaarde van het netwerk. Met de komst van de Shapella upgrade vrezen echter sommige investeerders voor een toename aan de verkoop van ethereum doordat tokens nu vrijkomen door ze uit de staking pools te halen. Desondanks brengt de update het netwerk dichterbij het worden van een volwassen decentraal smart contract platform 

Hoeveelheid ETH dat gestaked is op het netwerk
Figuur 1: Hoeveelheid ETH dat gestaked is op het netwerk (bron; beaconchain)

 

 

 

  • Hits: 991