Skip to main content

Bijna 3,5 miljoen Ethereum (ETH) verbrand door London hard fork

Ethereum munt verbrandt in vlammen 

De London hard fork, die bijna 2 jaar geleden werd uitgebracht, zorgt voor een continue burn rate van Ethereum (ETH). Ondertussen is er al bijna 3,5 miljoen ethereum verbrand op het netwerk, zo wordt duidelijk uit on-chain data van het analytics platform Dune. De grote hoeveelheid van de populaire munt die verbrand zorgt voor minder aanbod en doet beleggers hopen dat dit de prijs van ethereum verder zal doen stijgen. 

Via het verbetervoorstel EIP 1559 werd 23 maanden geleden de London hard fork gerealiseerd. Door middel van deze fork worden continu Ethereum munten verbrand tijdens transacties op het netwerk. Bij het betalen van een transactie fee wordt een klein deel zogezegd “geburned”. 

Ethereum burn rate neemt weer toe

De on-chain data in Figuur 1 laat goed zien hoeveel Ethereum over de tijd is verbrand. Vanaf juni 2022 begon de burn rate wat af te zwakken maar in de afgelopen maanden neemt deze weer toe. Dit zorgt voor een dagelijkse burn rate van ruim 146.000 ETH. Als resultaat is er nu een totale waarde van ruim $6,68 miljard aan Ethereum verbrand. 

Ethereum burne rate per dag
Figuur 1: Ethereum burne rate per dag (bron; Dune Analytics)

Verbranden van Ethereum goed voor de ETH koers

Het verbranden van Ethereum wordt gezien als een positieve ontwikkeling voor de koers van de munt. Beleggers hopen hiermee dat de prijs omhoog zal gaan op termijn. Doordat de munten uit het circulerende aanbod komen te vallen is er minder ethereum beschikbaar op de markt. Bij een gelijkblijvende vraag zal dit zorgen voor een stijging van de koers. Echter, beleggers moeten niet vergeten dat er jaarlijks ook veel munten worden gemaakt middels het mining proces. Hierdoor is het netwerk alsnog aan het toenemen wat betreft het circulerende aanbod. Of de burn-rate daadwerkelijk een prijsstijging in gang zal zetten, hangt grotendeels af van het gedrag van de miners. Als de miners veel van hun munten verkopen zal het effect van de ETH burn rate relatief meevallen. 

Ethereum zakt onder de $1.900

Terwijl het verbranden van munten rustig blijft doorgaan, is de Ethereum koers momenteel aan het zakken. In de afgelopen 24 uur is de prijs gezakt met 2,7% tot ongeveer $1.880. De prijsdaling is al een paar dagen bezig, op 14 juli was de koers nog boven de $2.000. Ook de rest van de cryptomarkt lijkt wat af te koelen, een mogelijk gevolg van de sterke prijs prestatie die we in de afgelopen weken zagen. 

  • Hits: 757