Skip to main content

Analist voorspelt een verdere daling van de Ethereum koers

ETH munt met dalende Ethereum koers grafiek 

Een crypto-analist van Cointelegraph  voorspelt een verdere prijsdaling van Ethereum (ETH) op de korte termijn. Dit doet hij op basis van verschillende on-chain indicatoren. In de afgelopen weken stond de Ethereum koers, net als de gehele crypto markt, al in het rood. Op 14 juli kwam de ETH koers nog boven het belangrijke cijfer van $2.000. Minder dan 2 weken later en de koers is teruggezakt tot onder de $1.870, een daling van ruim 7%. Desondanks moeten beleggers zich klaarmaken voor mogelijk nog meer rode dagen. 

De zogeheten network value-to-transaction value (NVT) wordt gebruikt door cryptoanalisten om de echte waarde van verschillende cryptocurrencies inzichtelijk te maken. Dit wordt gedaan door de marktprijs te vergelijken met het volume aan on-chain transacties. De NVT waarde is hoog wanneer de prijs relatief hoog is ten opzichte van het aantal transacties op het netwerk. Een lage NVT betekent juist dat de prijs goedkoop is in verhouding tot het transactievolume op het grote altcoin netwerk. In Figuur 1 is het verloop van deze NVT metriek te zien in de afgelopen jaren. Wat direct opvalt is dat de NVT score in de afgelopen maanden aan het toenemen is tot niveaus die sinds 2020 niet gezien zijn. De metriek staat zelfs hoger dan tijdens de prijspiek die het netwerk ervaarde in 2021 en 2022 toen de ETH koers boven de $4.000 kwam. De niveaus die de NVT score in 2020 behaalde werden gevolgd door een harde prijscorrectie.

NVT score van het Ethereum netwerk
Figuur 1: NVT score van het Ethereum netwerk (bron; Glassnode)

On-chain metriek doet herinneren aan de 2019 en 2020 prijs crashes

Een andere metriek, de Net Unrealized Profit / Loss waarde, geeft weer of beleggers winst of verlies gemaakt hebben op hun munten. Dit wordt berekend door het verschil in prijs te bepalen op het moment dat een bepaald persoon de ETH munten heeft gekocht (of ontvangen) en wanneer deze zijn of haar munten weer verkoopt. In Figuur 2 is deze NUPL metriek weergegeven over de afgelopen jaren. Ook in deze grafiek is te zien hoe de niveaus op vergelijkbare hoogtes zitten als in 2019 en 2020 alvorens een sterke correctie ontstond. Aan de hand van de NUPL indicator is het niet geheel onwaarschijnlijk dat een vergelijkbare correctie aanstaande is. 

NUPL ratio Ethereum over de afgelopen jaren
Figuur 2: NUPL ratio Ethereum over de afgelopen jaren (bron; Glassnode)

 

Ethereum koers kan belangrijke support niveau van $1.500 testen

Analisten van Cointelegraph voorspellen dat een mogelijke correctie voor de Ethereum koers kan reiken tot $1.500, wat als een belangrijk support niveau dient. Deze koers is een sterk psychologisch prijsniveau dat mogelijk ondersteund wordt door veel kopers die op dat punt weer in de markt komen. 

  • Hits: 848