Skip to main content

Polkadot koers (DOT)

Polkadot koers

In bovenstaande grafiek wordt de live Polkadot koers weergegeven in euro. Wil je Polkadot (DOT) kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 10.000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald. 

De Polkadot koers (DOT)

Op deze pagina vind je de realtime Polkadot koers in euro. Daarnaast gaan we hier wat dieper in op wat Polkadot precies is en hoe de koers zich heeft ontwikkeld. Polkadot is een revolutionair blockchain-project dat in oktober 2016 werd gelanceerd door Dr. Gavin Wood, een van de medeoprichters van Ethereum. Sinds de eerste publicatie van de whitepaper is het project snel gegroeid en heeft het een prominente plaats in de crypto-industrie verworven.

De opkomst van Polkadot

Polkadot kwam in 2017 op de markt met een Initial Coin Offering (ICO), waarbij de DOT-token voor 0,29 dollar per stuk werd aangeboden. Sindsdien heeft de Polkadot koers een indrukwekkende stijging doorgemaakt. Op het moment van schrijven handelt DOT rond de 6 dollar, met een marktkapitalisatie van 8,6 miljard dollar. Dit plaatst Polkadot in de top van de cryptomarkt, momenteel op plek 14 volgens CoinMarketCap. De hoogste koers ooit werd bereikt in november 2021, toen DOT 55 dollar waard was. Hoewel de huidige waarde slechts een fractie van deze all-time high is, toont dit wel de potentiële groeiruimte voor de Polkadot koers aan.

Invloed van Bitcoin op de Polkadot koers

Net als veel andere cryptocurrencies, is de koers van Polkadot sterk afhankelijk van de prestaties van Bitcoin. Hoewel Polkadot en Bitcoin verschillende doelstellingen hebben—Bitcoin als een gedecentraliseerde valuta en Polkadot als een smart contract platform—volgen hun koersen vaak dezelfde trends. Deze correlatie benadrukt dat de cryptomarkt nog steeds in ontwikkeling is en dat veel investeerders zich nog voornamelijk richten op korte termijn winsten.

De toekomst van Polkadot

Polkadot's succes is afhankelijk van verschillende factoren. Een cruciale component is hoe goed het project zichzelf blijft ontwikkelen en hoeveel gebruikers het netwerk aantrekt. Polkadot moet concurreren met andere blockchain-projecten zoals Ethereum, die aanzienlijke hoeveelheden kapitaal en ontwikkelaars aantrekken. Ondanks de uitdagingen heeft Polkadot unieke kenmerken, zoals verbeterde schaalbaarheid, die het project aantrekkelijk maken.

De vraag naar Decentralized Finance (DeFi) en Non-Fungible Tokens (NFTs) speelt ook een belangrijke rol. De DeFi-markt is momenteel meer dan 200 miljard dollar waard, maar het aantal gebruikers is nog steeds relatief laag. Polkadot heeft de potentie om deze markt te veroveren door schaalbare en gebruiksvriendelijke applicaties te ontwikkelen.

Actuele koersinformatie en handelsstrategieën

Voor iedereen die overweegt in DOT te handelen, is het essentieel om de Polkadot koers nauwlettend in de gaten te houden. Op deze website kan  je de koers live volgen in zowel Euro als dollar (USD).

Er zijn verschillende strategieën die je kan hanteren om te profiteren van de Polkadot koers. De bekendste en meest gebruikte is het beleggen voor de lange termijn. Dit is de meest eenvoudige en rustige strategie, als je tenminste de forse crypto-correcties kan verdragen waarbij de koers tot ruim 90% in elkaar zakt. Op de lange termijn echter, kan je profiteren van de sterk groeiende cryptomarkt en daarmee hoogstwaarschijnlijk ook een sterk stijgende Polkadot koers.

Veel beleggers willen de sterke bearmarkt-correcties vermijden en nemen daarvoor hun toevlucht tot de swing-trading strategie. Met deze strategie probeer je de toppen en bodems van de Polkadot koers zo goed mogelijk te timen, zodat al te sterke correcties vermeden kunnen worden. Dit klinkt makkelijker dan het vaak in werkelijkheid is.

Een derde strategie is daytrading. Dit is handelen op korte termijn en vereist constante aandacht voor de immer beweeglijke Polkadot koers. Voor deze laatste strategie is veel tijd, aandacht en kennis van zaken nodig. Dit is dan ook zeker niet voor iedereen.

Wat is Polkadot en hoe werkt het?  

De verschillende blockchains en de daarop verhandelde cryptocurrencies werken meestal onafhankelijk van elkaar. Het probleem daarmee is dat de onafhankelijke blockchains geen informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Polkadot maakt cross-chain overdracht mogelijk van elke soort gegevens of activa, niet alleen van tokens. In dit artikel leer je meer over wat Polkadot is, zijn geschiedenis en hoe het werkt. Je ontdekt in dit artikel ook wat Polkadot zo uniek maakt. 

Wat is Polkadot (DOT)?  

Polkadot is een open-source sharding multichain protocol dat de cross-chain overdracht van elke soort gegevens of activa mogelijk maakt, niet alleen van tokens. Dit derde-generatie blockchain protocol verbindt verschillende gespecialiseerde blockchains tot één netwerk. Daardoor maakt het een breed scala van blockchains compatibel met elkaar.

Polkadot heeft zijn eigen Oracle protocol dat gebruik maakt van Substrate technologie. Dit maakt het mogelijk om gedecentraliseerde toepassingen (DApps) te bouwen die autorisatiegegevens ontvangen van een private blockchain en die dan gebruiken op de publieke blockchain.

De onderliggende cryptocurrency van het Polkadot ecosysteem is DOT. Aanvankelijk werden 1 miljard DOT-tokens vrijgegeven. 55% daarvan werd via tokenverkoop op de markt gebracht. De rest is nog steeds in handen van de Web3 Stichting, die ze gebruikt om de kosten van de ontwikkeling van de technologie te dekken en nieuwe projecten bovenop het protocol financieel te ondersteunen.

De geschiedenis van Polkadot

Het Polkadot project werd in 2016 gestart en wordt gesteund door Web3, een in Zwitserland gevestigde stichting die onderzoek en ontwikkeling met betrekking tot het gedecentraliseerde web financiert.

In 2017 voerde Web3 Foundation een Intitial Coin Offering (ICO) uit op basis van het Polkadot Whitepaper. In oktober 2017 had Polkadot een van de meest succesvolle ICO's ooit, waarbij 140 miljoen dollar werd opgehaald. Niet lang na de ICO werd het project getroffen door een ramp. De opgehaalde fondsen waren opgeslagen in een Ethereum Parity wallet. Maar door een bug ging $98 miljoen van de ICO-fondsen verloren. Maar ondanks het geldverlies was het team nog steeds van plan door te gaan en dat lukte.

Medio 2019 lanceerde de Web3 Foundation het laatste testnet van Polkadot, genaamd Kusama. Tijdens Kusama werden belangrijke elementen van Polkadot getest, zoals sharding en staking. In mei 2020 werd het eerste blok van Polkadot blockchain gelanceerd; het genesis blok.

Momenteel is Polkadot een van de best presterende altcoins. Op het moment van schrijven staat Polkadot op de negende plek in de ranglijst met een marktkapitalisatie van 23 miljard dollar.

Hoe werkt het?

Het native DOT-token van Polkadot wordt gebruikt voor netwerkbestuur, transacties en om parachains (parallelle ketens) verbindingen te maken. Polkadot wordt verder gebruikt voor het volgende:

  • De verschillende blockchains worden voor maar één specifiek doel gebruikt. Het voordeel hiervan is dat elke blockchain veilig, snel, efficiënt en schoon blijft. Deze blockchains worden parachains genoemd.
  • De parachains op andere blockchains kunnen met het Polkadot netwerk communiceren, zolang die parachains gebouwd zijn met Substrate.
  • Polkadot combineert de capaciteit van zijn eigen blockchain met die van alle parachains, waardoor veel transacties tegelijk kunnen worden verwerkt.
  • Gebruikers kunnen informatie van verschillende blockchains combineren.

 

Wat maakt Poldakot uniek? 

Dit unieke blockchain project biedt een interoperabiliteitsprotocol dat gedecentraliseerde blockchain netwerken in staat stelt met elkaar samen te werken. Dit biedt een ongekende schaalbaarheid en nieuwe technologische mogelijkheden voor het realiseren van een derde generatie gedecentraliseerd Internet.

Het netwerk heeft een zeer geavanceerd bestuurssysteem dat door de gebruikers wordt aangestuurd. Daarnaast kan de gemeenschap de governance van hun blockchain op Polkadot aanpassen op basis van hun behoeften en veranderende omstandigheden.

Ook kan Polkadot gemakkelijker upgraden zonder hard forks om nieuwe functies te integreren of bugs te repareren. Upgrades van het netwerk worden gecoördineerd en uitgevoerd op de blockchain. Dit legt de macht van het netwerk in de handen van de belanghebbenden.

 

 

  • Hits: 14896