Skip to main content

Polygon koers (MATIC)

Live Polygon koers 

 

In bovenstaande grafiek wordt de Polygon (MATIC) koers weergegeven in euro. Wil je Polygon kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 10.000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald. 

Wat is Polygon (MATIC) en hoe werkt het?

Polygon (MATIC) stelt ontwikkelaars in staat projecten op te zetten via een eigen blockchain, maar kan gebruik maken van de belangrijkste kenmerken van het Ethereum netwerk. Polygon biedt bijna gratis en razendsnelle toegang tot DeFi applicaties. Maar wat is Polygon, hoe werkt het en wat maakt het zo uniek? Je leest er meer over in dit artikel.

Wat is Polygon (MATIC)?

Polygon is een protocol voor het bouwen en onderling verbinden van blockchain netwerken die compatibel zijn met Ethereum. Polygon biedt oplossingen voor enkele van de belangrijkste uitdagingen waar Ethereum vandaag voor staat, zoals hoge kosten, slechte gebruikerservaring en lage transactiedoorvoer. Het kernonderdeel is Polygon SDK, een modulaire en flexibele structuur die het bouwen van meerdere soorten toepassingen ondersteunt.

Het doel van Polygon is om verschillende blockchains in staat te stellen onderling vrij en gemakkelijk waarde en informatie uit te wisselen. Daartoe biedt Polygon een raamwerk waarmee ontwikkelaars gemakkelijk en snel hun eigen blockchain die compatibel is met Ethereum kunnen lanceren. Zo kunnen ontwikkelaars zonder problemen op de Ethereum blockchain werken.

Polygon's native token MATIC is een ERC-20 token dat op de Ethereum blockchain draait. De tokens worden gebruikt voor betaaldiensten op Polygon en als betaalmiddel tussen actieve gebruikers in het Polygon ecosysteem. De transactiekosten van de Polygon zijketen worden ook betaald in MATIC-tokens.

Polygon staat momenteel op de 19e plaats in termen van marktkapitalisatie, met een waarde van iets meer dan € 10,7 miljard. Op het moment van schrijven staat de prijs van MATIC op €1,58. Het heeft een maximale voorraad van 10 miljoen MATIC munten, waarvan er bijna 6,8 miljoen in omloop zijn.

De geschiedenis van Polygon (MATIC)

Polygon (voorheen Matic Network) werd in oktober 2017 gelanceerd en mede opgericht door Jaynti Kanani, Sandeep Nailwal en Anurag Arjun, twee ervaren blockchain ontwikkelaars en bedrijfsadviseurs.

Bij de ICO van 2017 werd 3,8% van het maximale MATIC-aandeel uitgegeven. In april 2019 werd 19% van het totale aanbod verkocht tegen een prijs van $0,00263 per token. Dit leverde $ 5 miljoen op.

De rest van de totale voorraad MATIC-tokens werd vervolgens als volgt verdeeld:

- 23,33% als Ecosysteem tokens

- 21,86% als Foundation tokens

- 16% Team tokens

- 4% Adviseur tokens

- 12% Network Operation tokens

In februari 2021 werd de projectnaam veranderd in Polygon en de cryptocurrency naam van het Polygon project is MATIC.

De koers van MATIC steeg begin 2021 sterk en in mei klom de MATIC-koers tot €2.019, een recordhoogte. Op het moment van schrijven staat de MATIC-koers op €1,58.

Hoe het werkt

Polygon heeft een bijzondere architectuur die uit meerdere lagen bestaat. Er zijn in totaal vier lagen:

  • Ethereum laag: Deze laag bestaat in principe uit een reeks slimme contracten die op de Ethereum blockchain worden uitgevoerd.
  • Beveiligingslaag: Deze laag geeft de blockchain extra beveiliging.
  • Polygonale netwerklaag: dit is het ecosysteem van het blockchain netwerk. Deze laag is bovenop Polygon gebouwd.
  • Uitvoeringslaag: De uitvoeringslaag is de eigenlijke integratie van EVM (Ethereum Virtual Machine). Deze lagen worden gebruikt om slimme contracten uit te voeren.

 

Polygon's Commit Chain schalingstechnologie stelt ontwikkelaars en gamers in staat om effectiever spellen te bouwen en te spelen. De populariteit van niet-fungibele tokens (NFT's) stelt Polygon in staat zijn kans te grijpen. Top Gaming en NFT DApps op Polygon zijn Aavegotchi, Neon District, en Cometh.

Het native token MATIC wordt gebruikt om transacties uit te voeren en slimme contracten te gebruiken. Het token heeft een centrale rol in het hele Polygon ecosysteem.

Wat maakt Polygon (MATIC) uniek?

Het meest unieke aan Polygon is dat het de enige schaalbaarheidsoplossing is die de Ethereum Virtual Machine (EVM) ondersteunt en verbonden blockchains in staat stelt onafhankelijke beveiliging te behouden.

Omdat bouwen op Polygon vergelijkbaar is met bouwen op Ethereum, is het platform onmiddellijk toegankelijk voor 's werelds grootste blockchain ontwikkelgemeenschap. Zij zijn nu in staat om zeer schaalbare toepassingen te bouwen die zonder compromissen ten volle kunnen profiteren van Ethereum's netwerkeffecten.

Een ander uniek kenmerk van Polygon is dat het ontwikkelaars lagere kosten biedt voor het maken van dApps met behulp van zijn eigen 'Plasma netwerk'. Deze kunnen dan gemakkelijk op het Ethereum mainnet worden ingezet.

 

  • Hits: 13599