Skip to main content

Solana koers (SOL)

Live Solana koers

In bovenstaande grafiek wordt de live Solana koers weergegeven in euro. Wil je Solana (SOL) kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 10.000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald. 

De Solana koers: Verleden, Heden en Toekomst

De Solana koers heeft sinds de lancering in 2020 indrukwekkende hoogte- en dieptepunten gekend. Als een van de meest veelbelovende smart contract blockchains heeft Solana snel naam gemaakt in de wereld van cryptocurrency, vooral door de potentie om schaalbaarheidsproblemen op te lossen die andere platforms zoals Ethereum teisteren.

Geschiedenis van de Solana koers

Solana betrad de cryptomarkt op 25 maart 2020 met een openingskoers van slechts 0,22 dollar per munt. Kort daarna, op 4 april 2020, werd de munt verhandeld op Binance en schoot de koers binnen enkele uren omhoog naar 1,33 dollar. Deze stijging markeerde het begin van een periode van aanzienlijke groei en volatiliteit voor de Solana koers.

Een van de meest opmerkelijke periodes was de zomer van 2021, toen de Solana koers in minder dan een maand bijna vertienvoudigde. De munt bereikte in november 2021 een voorlopige all-time high (ATH) van 260 dollar, wat een duizelingwekkende winst van 118.2% betekende ten opzichte van de initiële koers. Gedurende deze periode steeg Solana naar prominente bekendheid binnen de cryptowereld dankzij de belofte van een snelle en schaalbare blockchain.

De winter van 2022/2023 bracht echter een aanzienlijke correctie voor de Solana koers, waarbij de SOL prijs in januari 2023 daalde naar een dieptepunt van 9,35 euro. Dit werd gevolgd door een herstel waarbij de koers eind december 2023 weer boven de 100 euro uitkwam, wat een rendement van elf keer betekende voor investeerders die op het dieptepunt hadden gekocht.

Wat bepaalt de waarde van Solana?

De waarde van Solana wordt, net als bij andere cryptocurrencies, voornamelijk bepaald door vraag en aanbod. Een uniek aspect van Solana is het inflatiemodel: in tegenstelling tot Bitcoin, dat een beperkt aantal munten heeft, kent Solana een vaste jaarlijkse inflatie die begint bij 8% en geleidelijk afneemt tot een stabiele 1,5%.

Daarnaast speelt de vraag naar het Solana token een cruciale rol. De groei van gedecentraliseerde financiën (DeFi), non-fungible tokens (NFT's) en Web3 applicaties op het Solana netwerk stimuleert de vraag. Hoe meer toepassingen en gebruikers Solana aantrekt, hoe groter de vraag naar het bijbehorende token, wat een positief effect op de Solana koers kan hebben.

Hype en marktpsychologie zijn eveneens belangrijke factoren. Sterke koersstijgingen trekken nieuwe investeerders aan, wat de SOL prijs verder kan opdrijven in een self-fulfilling prophecy. Deze dynamiek kan echter ook leiden tot scherpe correcties wanneer de markt draait.

Toekomstverwachtingen voor de Solana koers

Voorspellingen over de toekomstige koers van Solana zijn moeilijk met zekerheid te maken, gezien de volatiliteit van de cryptomarkt en de snelle technologische ontwikkelingen. De Solana koers is sterk afhankelijk van de prestaties van grote spelers zoals Bitcoin en Ethereum, evenals de algehele acceptatie van blockchain technologie en DeFi.

Solana heeft met zijn capaciteit om theoretisch 65.000 transacties per seconde te verwerken en lage transactiekosten van minder dan 0,01 dollar per transactie, een sterke positie om door te groeien. Het platform lijkt goed gepositioneerd voor verdere adoptie in de groeiende DeFi- en NFT-markten. Analisten blijven positief en verwachten nog veel vuurwerk van de Solana koers, hoewel de concurrentie en technologische vooruitgang in de sector constant blijven evolueren.

Advies voor investeerders

Voor nieuwe investeerders in de cryptocurrency-markt kan de constante beweging van de Solana koers overweldigend zijn. De markt is 24/7 open, wat voor aanzienlijke schommelingen zorgt. Het is essentieel om een duidelijke strategie te hebben en emoties niet de overhand te laten nemen bij beleggingsbeslissingen.

Bepaal van tevoren je doelen: wil je op specifieke koersen verkopen of ben je van plan je Solana voor de lange termijn vast te houden? In het laatste geval is het belangrijk om de ontwikkelingen binnen de cryptomarkt en de prestaties van concurrerende projecten nauwlettend te volgen.

De Solana koers blijft een boeiend onderwerp voor investeerders en volgers van de cryptomarkt. Of Solana zijn potentieel volledig zal waarmaken, blijft afwachten, maar het platform biedt zeker veelbelovende mogelijkheden voor de toekomst.

Wat is Solana en hoe werkt het?

Blockchain technologie staat nog in de kinderschoenen en dat zien we vooral aan de technologische beperkingen. Het aantal nieuwe concepten en dApps in deze industrie is enorm. Maar die worden momenteel helaas nog beperkt door de onderliggende technologie. Die kan de enorme toestroom van nieuwe gebruikers nog niet aan, en vooral de transacties die ze via de blockchain willen uitvoeren. Gelukkig is er een blockchain die dit wel aan kan: Solana. Maar wat is Solana? Hoe werkt het en wat maakt Solana zo uniek?

Wat is Solana (SOL)?

Solana is een nieuwe generatie van openbare blockchain technologie. Het platform bestaat uit een netwerklaag die theoretisch tot 710.000 transacties per seconde kan verwerken, zonder de veiligheid in gevaar te brengen. Hierdoor kunnen gedecentraliseerde toepassingen (dApps) die op het protocol gebouwd zijn heel snel en goedkoop afgehandeld worden.

Solana biedt een van de meest veelbelovende oplossingen voor de drukke en dure transacties die momenteel door het Ethereum netwerk en Bitcoin verwerkt worden. Dit maakt het ideaal voor gedecentraliseerde toepassingen (dApps) in DeFi, bijvoorbeeld gedecentraliseerde beurzen. Het Solana ecosysteem telt nu meer dan 231 dApps, waaronder 74 Defi-gerichte dApps en 23 gedecentraliseerde beurzen.

Solana kan ruim 50.000 transacties binnen een seconde verwerken en de transactiekosten zijn erg laag, namelijk ongeveer $0.000025. Dit is een enorm verschil met Ethereum.  Op de Ethereum blockchain kan de verwerking van transacties door het netwerk veel tijd in beslag nemen, gemiddeld kan het Ethereum netwerk één transactie per 12 seconden verwerken. In drukke periodes kan een eenvoudige transactie soms meer dan 100 dollar kosten.

Het applicatienetwerk kan dus gezien worden als een zeer goed alternatief voor Ethereum, Cardano en Polkadot. Het Solana netwerk heeft zijn eigen cryptocurrency: SOL. Het wordt verhandeld op de grootste crypto-echanges, waaronder Bitvavo en Binance.

De geschiedenis van Solana

Solana werd in 2017 opgericht door de oprichter Anatoly Yakovenko. Tijdens zijn ICO in 2017 haalde het 25 miljoen dollar op in verschillende private en publieke verkooprondes. Na de succesvolle ICO werd Solana een feit en verscheen het officiële whitepaper in februari 2018.

Vervolgens richtte Solana het team Solana Labs en de Solana Foundation op, samen werken ze aan de ontwikkeling van het ecosysteem. Solana Labs houdt zich vooral bezig met de ontwikkeling van de technologie en de Foundation richt zich meer op het opbouwen van de gemeenschap en het financieel ondersteunen van projecten.

In maart 2020 werd het Solana mainnet gelanceerd. Om de stabiliteit van het mainnet op lange termijn te testen, werd het gelanceerd als beta-versie en werkt nog steeds als beta-versie.

Hoe het werkt

Terwijl Cardano en Ethereum (sinds kort) het consensus algoritme Proof-of-Stake gebruiken, gebruikt Solana een combinatie van PoS en een unieke consensus, namelijk Proof-of-History (PoH). Dit nieuwe consensus algoritme werd door Anatoly Yakovenko zelf ontwikkeld.

Solana gebruikt het gedelegeerde Proof-of-Stake (PoS) consensus mechanisme. Dit stimuleert houders van SOL munten aan transacties te valideren om nieuwe SOL te verdienen.

De Proof-of-History is ontworpen om de tijd tussen computers (nodes) op een gedecentraliseerd netwerk bij te houden zonder dat alle computers daarover hoeven te communiceren en tot een overeenkomst hoeven te komen.

Hierdoor kunnen transacties veel sneller worden uitgevoerd, waardoor Solana snelheden van 50.000 transacties per seconde kan bereiken. Dat is momenteel veel meer dan wat zijn concurrenten kunnen bereiken.

Wat maakt Solana uniek?

Solana heeft met het protocol, het team en de Foundation een stevige basis gelegd voor de toekomst. Vooral de transactiesnelheid en de lage transactiekosten door het gebruik van PoH, maakt Solana uniek. Het protocol is veruit het snelste in de industrie en het enige protocol dat grootschalige toepassingen, zoals sociale media of high frequency trading aankan.

Op het moment van schrijven kost een transactie ongeveer $0.000025. Dat is vrijwel niets vergeleken met Ethereum's (ETH) gaskosten die soms tot $100 kunnen oplopen. Ook het feit dat Solana de combinatie van het PoH en dPoS mechanisme gebruikt, maakt Solana uniek in de blockchain industrie.

Tenslotte heeft Solana ook een aantal kapitaalkrachtige investeerders achter zich. In mei 2021 kreeg Solana een kapitaalinjectie van 100 miljoen dollar, afkomstig van slechts vijf investeerders. Daardoor steeg de prijs van Solana tot ongekende hoogten. Het token bereikte op 10 september 2021 een ATH van ruim 190,32 dollar. Hoe hoog de Solana koers momenteel staat zie je op de SOL koersgrafiek bovenaan dit artikel.

Solana sentiment daalt terwijl koersen van meme-munten blijven zakken

Mike Sakuraba
Ondanks dat het meer dan vijf keer zo hoog wordt verhandeld als een jaar geleden, heeft het sentiment op sociale media voor Solana het laagste punt...

Solana netwerk groeit explosief in Q2, Wat betekent dat voor de koers?

Thomas van Welsenes
Het Solana (SOL) netwerk heeft een sterke groei ervaren in zijn kwartaalresultaten, dat blijkt uit nieuwe data en inzichten van Coin98 Analytics. D...

Solana koers kan naar $1.300 als SOL ETF wordt goedgekeurd

Thomas van Welsenes
Een rapport van market maker GSR Markets geeft inzicht in de mogelijke impact van een Solana (SOL) Spot Exchange Traded Fund (ETF) op de Solana koe...

Raoul Pal ziet sterke groei voor de Cryptomarkt en de Solana Koers

Arjan Schreur
Raoul Pal, macro-econoom, analist en CEO van Realvision, heeft onlangs zijn inzichten gedeeld over de huidige stand van de cryptomarkt, met een spe...

Solana koers stijgt 9,0% door aanvraag Van Eck voor een spot SOL ETF

Mike Sakuraba
Solana stieren werden donderdag wakker met een verrassing, toen werd gemeld dat Van Eck een aanvraag had ingediend bij de SEC voor een spot Solana ...

De laatste pump and dump: DORAE Meme Coin crasht met 99% op woensdag

Mike Sakuraba
Het is nieuws dat maar al te vaak voorkomt in de cryptowereld, met name als het gaat om memecoins. Doraemon ($DORAE), een populaire memecoin op het...

Solana komt met nieuwe features, analisten voorspellen $1.000 SOL koers

Thomas van Welsenes
De ontwikkelaars achter het Solana (SOL) netwerk hebben een aantal nieuwe features aangekondigd. De nieuwe toepassingen worden “Actions” en “Blinks...

Pantera Capital: Solana is de "Mac OS van Blockchains"

Arjan Schreur
Pantera Capital, een vooraanstaande institutionele vermogensbeheerder met een focus op blockchain-technologie, heeft Solana geprezen als de "Mac OS...

Verkoop Solana gaat door terwijl de SOL koers steun vindt op $130

Mike Sakuraba
De Solana koers blijft dalen terwijl crypto majors binnen een strak consolidatiebereik blijven. Bitcoin heeft herhaaldelijk steun gevonden rond de ...

  • Hits: 25067