Skip to main content

Stacks koers (STX)

Live Stacks koers

 

In bovenstaande grafiek wordt de live Stacks koers weergegeven in euro. Wil je Stacks (STX) kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 10.000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald. 

Wat is Stacks en hoe werkt het?

Wat is Stacks (STX)?

Stacks (STX) is een innovatieve cryptocurrency die is ontworpen om slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties (dApps) naar Bitcoin te brengen. In tegenstelling tot veel andere cryptocurrencies die hun eigen blockchains hebben, bouwt Stacks voort op de veiligheid en stabiliteit van de Bitcoin-blockchain. Stacks introduceert slimme contracten en dApps zonder afbreuk te doen aan de belangrijkste eigenschappen van Bitcoin: gedecentraliseerde veiligheid en stabiliteit.

STX, het native token van het Stacks-netwerk, speelt een cruciale rol in het ecosysteem. Het wordt gebruikt voor transactiekosten, het vastzetten (staking) van tokens om beloningen te verdienen, en voor het uitvoeren van slimme contracten. Door deze functionaliteiten te combineren met de robuuste basis van Bitcoin, biedt Stacks een unieke waardepropositie in de wereld van cryptocurrencies.

De geschiedenis van Stacks

Stacks, oorspronkelijk bekend als Blockstack, werd in 2013 opgericht door Muneeb Ali en Ryan Shea. Het project had als doel om een gedecentraliseerd internet te creëren waarbij gebruikers de controle over hun gegevens behouden. Na jaren van ontwikkeling en verschillende financieringsrondes, veranderde het project in 2020 zijn naam naar Stacks, om de verschuiving naar een bredere focus op gedecentraliseerde applicaties en slimme contracten op Bitcoin te weerspiegelen.

Een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Stacks was de lancering van de Stacks 2.0 blockchain in januari 2021. Deze upgrade introduceerde het Proof-of-Transfer (PoX) consensusmechanisme, dat Stacks verbindt met de Bitcoin-blockchain en gebruikers in staat stelt om STX-tokens te verdienen door Bitcoin te staken.

Stacks heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een belangrijk platform voor ontwikkelaars die gebruik willen maken van de veiligheid van Bitcoin voor hun gedecentraliseerde applicaties. Het ecosysteem blijft groeien met nieuwe projecten en samenwerkingen, waardoor het een prominente speler is geworden in de wereld van blockchain-technologie.

Hoe werkt Stacks?

Stacks werkt door gebruik te maken van het Proof-of-Transfer (PoX) consensusmechanisme, dat uniek is in de cryptocurrency-wereld. PoX verbindt de Stacks-blockchain met de Bitcoin-blockchain door middel van een proces waarbij gebruikers Bitcoin kunnen vastzetten (staken) in ruil voor STX-beloningen. Dit mechanisme zorgt ervoor dat de veiligheid en stabiliteit van Bitcoin worden benut om de Stacks-blockchain te beveiligen.

De kern van Stacks is het Clarity-programmeertaal, speciaal ontworpen voor slimme contracten. Clarity is een transparante, niet-Turing complete programmeertaal, wat betekent dat de uitvoering van slimme contracten voorspelbaar en controleerbaar is. Dit voorkomt veelvoorkomende problemen zoals onvoorspelbare gas fees en onbeheersbare contractuitvoering.

Gebruikers van Stacks kunnen slimme contracten schrijven en gedecentraliseerde applicaties ontwikkelen die draaien op de Bitcoin-blockchain. Door de unieke combinatie van PoX en Clarity biedt Stacks ontwikkelaars een krachtige en veilige omgeving om innovatieve oplossingen te bouwen.

Wat maakt Stacks uniek?

Stacks onderscheidt zich op verschillende manieren van andere blockchain-projecten. Ten eerste is er de sterke band met Bitcoin. Door gebruik te maken van de bewezen veiligheid van Bitcoin, biedt Stacks een solide basis voor gedecentraliseerde applicaties. Dit maakt het bijzonder aantrekkelijk voor ontwikkelaars die de voorkeur geven aan de robuustheid en stabiliteit van Bitcoin.

Een ander uniek aspect van Stacks is het Proof-of-Transfer (PoX) consensusmechanisme. PoX maakt het mogelijk om nieuwe blokken op de Stacks-blockchain te creëren door Bitcoin te staken, wat niet alleen zorgt voor een sterkere beveiliging, maar ook gebruikers beloont met STX-tokens. Dit creëert een synergetisch effect tussen Bitcoin en Stacks, waarbij beide netwerken profiteren van elkaars sterke punten.

Daarnaast biedt de Clarity-programmeertaal ontwikkelaars een transparante en voorspelbare manier om slimme contracten te schrijven. In tegenstelling tot andere talen die vaak complex en moeilijk te debuggen zijn, is Clarity ontworpen om begrijpelijk en betrouwbaar te zijn, wat bijdraagt aan de algehele veiligheid van het netwerk.

Tot slot heeft Stacks een duidelijke visie en een actief groeiend ecosysteem. Het project blijft zich inzetten voor de ontwikkeling van een gedecentraliseerd internet en heeft een bloeiende gemeenschap van ontwikkelaars en gebruikers die bijdragen aan de voortdurende innovatie van het platform.

In een wereld waar de vraag naar veilige en schaalbare gedecentraliseerde oplossingen blijft groeien, biedt Stacks een unieke en krachtige benadering door voort te bouwen op de fundamenten van Bitcoin. Hierdoor heeft Stacks het potentieel om een belangrijke rol te spelen in de toekomst van gedecentraliseerde technologie.

Bitcoin koers blijft onder druk ondanks stijgende ETF-instroom

Arjan Schreur
Sinds 5 juli is de netto-instroom van Bitcoin in Amerikaanse spot exchange-traded funds (ETFs) gestegen tot $1,91 miljard. Ondanks deze aanzienlijk...

Bitcoin koers bereikt $ 66.000 met sentiment dat naar positief draait

Mike Sakuraba
De Bitcoin koers is in een stroomversnelling geraakt sinds voormalig president Trump zondagmiddag bijna werd vermoord. De grootste crypto ter werel...

De Bitcoin koers bodem ligt achter ons volgens analisten

Thomas van Welsenes
De Bitcoin koers (BTC) kent een volatiele periode. In de afgelopen weken wist de prijs van de grootste cryptocurrency flink te dalen om v...

Bitcoin koers herstelt tot $63K: Wat zijn de drijvende krachten?

Arjan Schreur
De Bitcoin koers heeft onlangs het niveau van $62.000 herwonnen, wat aanleiding geeft tot optimisme onder analisten die suggereren dat het ergste v...

Bitcoin koers stijgt na mislukte moordaanslag op Donald Trump

Arjan Schreur
De recente moordaanslag voormalig president Donald Trump tijdens een rally in Pennsylvania, heeft de kansen van Trump om het Witte Huis te herovere...

Bitcoin koers stijgt met 2,0% en herstelt van Mt. Gox, Duitse verkoop

Mike Sakuraba
Na een paar volatiele weken stabiliseerde de Bitcoin koers deze week en steeg met ongeveer 2,0% in de afgelopen zeven dagen. De terugkeer van de ge...

Trump gaat spreken op de Bitcoin conferentie in Nashville

Mike Sakuraba
Een verrassende aankondiging op woensdag zorgde voor opwinding in de cryptowereld toen voormalig president Donald Trump werd onthuld als speciale g...

De Bitcoin koers schommelt ondanks dat ETF’s veel BTC opkopen

Arjan Schreur
De Bitcoin koers heeft de afgelopen dagen te maken gehad met aanzienlijke schommelingen. Investeerders hebben sinds 5 juli meer dan $650 miljoen ge...

Duitsland verkoopt bijna $1 miljard aan BTC, Bitcoin koers zakt met 3%

Mike Sakuraba
Duitsland begon de sessie van maandag met zijn grootste Bitcoin-dump tot nu toe. De overheidswallet verkocht 16.309 BTC ter waarde van meer dan $ 9...

  • Hits: 87