Skip to main content

Stellar koers (XLM)

Stellar koers

 

In bovenstaande grafiek wordt de Stellar (XLM) koers weergegeven in euro. Wil je Stellar kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 10.000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald.  

Wat is Stellar (XLM) en hoe werkt het?

Stellar (XLM) is een snel, veilig, betrouwbaar en goedkoop platform. De ontwikkelaars van Stellar willen dat het platform een wereldwijd financieel netwerk wordt dat voor iedereen toegankelijk is. Maar wat is Stellar eigenlijk, hoe werkt het en wat maakt het zo uniek? Je leest er meer over in dit artikel.

Wat is Stellar (XLM)? 

Stellar is een open source netwerk met als doel transacties op een snelle en veilige manier uit te voeren met behulp van blockchain technologie. Op het gedecentraliseerde financiële netwerk kun je snel betalingen in verschillende valuta’s verrichten. 

Het Stellar Netwerk is een gedecentraliseerd peer-to-peer framework en Lumens (XLM) is de munt die het aandrijft. Aanvankelijk heette de munt Stellars, maar om verwarring te voorkomen werd de naam in 2015 veranderd in Lumens.

Het idee achter Stellar is dat iedereen die de diensten ervan gebruikt van alles kan overzetten, van traditionele valuta's naar munten die nieuwe en bestaande activa vertegenwoordigen (dollars, euro's, Bitcoin, aandelen, goud en andere vormen van waarde). Deze activa kunnen dan met Lumens verhandeld worden met minder wrijving tussen gebruikers.

 

Geschiedenis Stellar (XLM)

Het netwerk werd in 2014 opgericht en het betalingsnetwerk was oorspronkelijk gebaseerd op het Ripple protocol. Deze was een paar jaar eerder door de oprichter van Stellar, Jed McCaleb, ontwikkeld, die jarenlang ervaring had opgedaan bij Ripple.  

In 2015 werd gekozen voor een verbeterde versie, het Stellar Consensus Protocol (SCP). Datzelfde jaar veranderde het team de naam van de digitale munt van 'Stellar' in 'Lumens' (XLM).

Aanvankelijk gaf Stellar 100 miljard XLM uit, waarna de totale voorraad jaarlijks met 1% groeide tot 105 miljard in omloop. Na 2019 daalde dit aantal echter tot iets meer dan 50 miljard.

XLM verbrandt ook 100 Stroops (0.00001 XLM) telkens als een transactie wordt gedaan. Dit helpt voorkomen dat kwaadwillenden ongeldige transacties gebruiken om spam naar de blockchain te sturen.

Stellar groeide snel uit tot een van de top 10 munten op Coinmarketcap, maar is op het moment van schrijven in oktober 2021 gedaald naar de 22e plek van de populairste cryptocurrencies. In januari 2018 bereikte Stellar zijn hoogste prijs ooit op €0,74.

Hoe het werkt

Stellar verbindt banken, betalingssystemen en mensen over de hele wereld met elkaar. Je kunt het zien als een betalingsinfrastructuur. Vanaf het begin is het ontworpen om financiële instellingen heel gemakkelijk tokens te laten uitgeven die fiat valuta's vertegenwoordigen.

Stellar bestaat uit een netwerk van gedecentraliseerde servers, die elk een digitaal grootboek van transacties bevatten. Dit wordt ook wel de Stellar Blockchain genoemd.

Elke server heeft altijd precies hetzelfde grootboek; hoe meer servers op het netwerk zijn aangesloten, hoe stabieler het netwerk. Deze servers ondersteunen gedistribueerde grootboeken (ledgers) die netwerkgegevens en transacties bijhouden.

Alle servers in het netwerk staan voortdurend met elkaar in contact om transacties te verifiëren. Wanneer zulke transacties op de Stellar Blockchain voorkomen, wordt de waarde van de transactie afgetrokken van de wallet van de afzender en bijgeschreven op de wallet van de ontvanger.

Wat maakt Stellar (XLM) uniek?

Stellar is uniek omdat het verzenden van transacties heel snel en goedkoop is. Transacties van Stellar worden meestal binnen een paar seconden bevestigd, wat het zeer uniek en zeer interessant maakt voor internationale betalingen.

Op het moment van schrijven zijn de transactiekosten voor Lumens 0,00001 Lumens, wat betekent dat je met 1 XML meer dan 100.000 transacties kunt doen. Dit zorgt ervoor dat zelfs kleine betalingen mogelijk moeten zijn zonder hoge transactiekosten.

Stellar lijkt in veel opzichten op Ripple. Beide munten vormen een brug tussen de cryptocurrency-wereld en de banksector. Zowel Ripple als Stellar willen hun tokens gebruiken om gemakkelijker internationale transacties te verzenden. Maar er is een belangrijk verschil tussen Stellar en Ripple. Ripple is vooral gericht op banken en Stellar is vooral gericht op particulieren. Jed McCaleb zegt dat zijn motivatie is om mensen te helpen, niet bedrijven.

Andere unieke kenmerken van Stellar zijn het gebruiksgemak en de ondersteuning van meerdere valuta's en activatypes.

 

  • Hits: 4926