Skip to main content

Sui koers (SUI)

Sui koers

In bovenstaande grafiek wordt de Sui (SUI) koers weergegeven in euro. Wil je Sui kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 1000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald.

Wat is SUI en hoe werkt het?

Wat is Sui?

Sui is een platform dat prioriteit geeft aan schaalbaarheid voor gedecentraliseerde applicaties (DApps) en probeert de uitvoering van slimme contracten te versnellen. Sui maakt gebruik van inventieve ideeën om snelheid en schaalbaarheid te vergroten zonder de beveiliging van de blockchain in gevaar te brengen. Dit onderscheidt het van concurrerende blockchains zoals Ethereum, Solana en Polkadot. De ideeën omvatten Sui's Move slimme contractprogrammeertaal, parallelle transactieverwerking en consensus-engine.

SUI, de oorspronkelijke valuta van de Sui-blockchain, ondersteunt en beheert het Sui-netwerk specifiek om transactie- en administratieve kosten te dekken en validators te compenseren voor het beschermen van het netwerk. Validators kunnen stemmen op netwerkupgrades door SUI te kopen en te staken, waarbij elke stem evenredig is met de hoeveelheid SUI die ze staken. Sui beloont ook houders die hun tokens overdragen aan validators en hun stemmen verdelen onder andere gebruikers. Delegators kunnen hun toewijzing na elk tijdvak van 24 uur wijzigen, wat validators aanmoedigt om eerlijk te handelen. Validators kunnen ook SUI inzetten om transacties op Sui's gedelegeerde Proof of Stake (dPoS)-netwerk te valideren.

De geschiedenis van Sui

Sui is een layer-1 blockchain-netwerk gebaseerd op de programmeertaal Move, gecreëerd door voormalige medewerkers van Meta (voorheen Facebook). Het ontwikkelingsteam, Mysten Labs, heeft $300 miljoen aan financiering opgehaald tijdens een Series B-ronde in september 2022. Het testnet van Sui heeft aangetoond dat het een hoge output kan bereiken, variërend van 10.871 tot 297.000 transacties per seconde (TPS) onder verschillende workloads, terwijl Solana een TPS van ongeveer 4.000 heeft.

Hoe werkt Sui?

Het Sui-netwerk biedt verschillende functionaliteiten, waaronder het verwerken van slimme contracten, het creëren van DApps, het afhandelen van transacties en het uitgeven van tokens. Sui lost het trilemma van snelheid, schaalbaarheid en veiligheid op waarmee andere blockchain-netwerken worden geconfronteerd.

Sui Move is een versie van de Move-programmeertaal die wordt gebruikt om slimme contracten te genereren. In tegenstelling tot de meeste blockchains, die gebaseerd zijn op accountgebaseerde slimme contracten, maakt de Move-taal gebruik van programmeerbare "objecten" die uniek zijn voor de Sui-blockchain. Deze objecten kunnen eigendom zijn van individuen of openbaar worden gedeeld, en de consensus-engine van Sui behandelt ze op verschillende manieren.

Eigendomsobjecten kunnen bijvoorbeeld worden gefinaliseerd zonder consensus, waardoor meerdere transacties tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd. Gedeelde objecten vereisen echter consensus van validators voordat transacties aan het grootboek worden toegevoegd.

Wat maakt Sui uniek?

Enkele belangrijke kenmerken van de Sui-blockchain zijn parallelle uitvoering, verbeterde functies voor Web3 en een specifieke benadering van gaskosten. Sui maakt parallelle uitvoering mogelijk, waardoor tot 120.000 transacties per seconde kunnen worden verwerkt in vergelijking met Ethereum's 7-15 transacties per seconde.

Sui ondersteunt Web3-functies, zoals opwaardeerbare NFT's, beloningen en loyaliteitsprogramma's, gedecentraliseerde sociale medianetwerken, traditionele financiering (TradFi) en on-chain DeFi, complexe spellen en bedrijfslogica, en services voor tokenisatie van activa.

De benadering van Sui voor gaskosten omvat het aanbieden van consistente gasprijzen gedurende een tijdperk van 24 uur, waarbij validators en gebruikers de mogelijkheid hebben om stake en stemrecht toe te wijzen. Dit zorgt voor meer voorspelbaarheid en lagere kosten in vergelijking met fluctuerende gaskosten op andere blockchain-netwerken.

Hoewel Sui veelbelovend is, moet het concurreren met andere blockchain-netwerken en blijven groeien om meer bekendheid te krijgen.

 

  • Hits: 1316