Skip to main content

Terra koers (LUNA)

Terra koers 

In bovenstaande grafiek wordt de live Terra koers weergegeven in Euro. Wil je Terra (LUNA) kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 10.000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald.  

Wat is Terra (LUNA) en hoe werkt het?

De hoge prijsvolatiliteit van cryptocurrencies is een bekend verschijnsel. Actieve handelaren kunnen op deze manier mooie winsten grijpen, maar voor de brede acceptatie van crypto als regulier betaalmiddel is dit een belemmering. Gelukkig biedt Terra (LUNA) een oplossing voor dit probleem. Hoe doet ze dat en wat maakt Terra uniek? Je leest er meer over in dit artikel.  

Wat is Terra (LUNA)?

Terra (LUNA) is een Proof-of-Stake blockchain protocol dat ontworpen is om stabiele wereldwijde betalingen te realiseren, onafhankelijk van valuta. Het protocol wordt ondersteund door meerdere stablecoins, die elk aan verschillende fiat valuta's gekoppeld zijn. De stablecoins worden gestabiliseerd door een algoritme van de LUNA-token, de native token van de blockchain,

Het doel van Terra is prijsstabiliteit te bieden met behulp van slimme contracttechnologie en verschillende tokens op het netwerk. Terra doet dit door waarde in het Terra ecosysteem vast te zetten via een stakingsmechanisme. Via een elastisch monetair beleid houden ze voortdurend vraag en aanbod in de gaten om het in evenwicht te brengen tot een stabiele munt. Hiermee zou Terra het grote probleem van volatiliteit moeten oplossen.

De geschiedenis van de Terra (LUNA)

Terra werd opgericht in januari 2018 en het mainnet werd officieel in april 2019 uitgebracht. Het project werd bedacht door Daniel Shin en Do Kwon als een manier om de snelle en brede acceptatie van blockchain technologie en cryptocurrency te stimuleren door te focussen op prijsstabiliteit en bruikbaarheid. Kwon nam de functie van CEO van Terraform Labs op zich, het bedrijf achter Terra.

Dankzij investeringen van grote partijen, waaronder Coinbase Ventures, hadden ze al snel 32 miljoen dollar om hun projecten te ontwikkelen. Hierdoor konden ze LUNA vrij snel op de markt brengen.

In februari 2019 kondigde het bedrijf aan dat e-commerce platforms uit 10 verschillende landen, met een gebruikersbestand van 45 miljoen en een bruto handelswaarde van $25 miljard zich bij Terra aansloten. Sinds juli 2019 ondersteunt het project de bredere acceptatie via zijn partnersysteem CHAI, een Koreaanse betalingsgateway die al meer dan 2 miljoen gebruikers heeft.

Vanaf september 2020 zullen stablecoins worden aangeboden gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, de Zuid-Koreaanse won, de Mongoolse tugrik en andere fiat valuta's.

Terra (LUNA) is in korte tijd enorm populair geworden. Inmiddels staat Terra zelfs al bijna in de top 10 van grootste digitale munten ter wereld. Terra is alleen al dit jaar met meer dan 6000% gestegen. Deze groei is het resultaat van het feit dat Terra nieuwe overeenkomsten heeft gesloten en samenwerkt met bestaande protocollen die de UST stablecoin gebruiken voor handel en uitlenen.

Terra heeft een voorraad van 1 miljard tokens, waarvan er momenteel 972.319.053 in omloop zijn. De prijs staat op €32,57 en wat marktpositie betreft staat ze op de 11e plaats. De ontwikkeling en acceptatie van de munt staat nog maar aan het begin.

Hoe het werkt

Het ecosysteem van het Terra protocol wordt opgedeeld in twee soorten tokens: LUNA-tokens en Terra stablecoins (UST). LUNA, de eigen token, wordt gebruikt als onderpand om de prijsstabiliteit op de cryptocurrency markt te handhaven.

Naarmate er meer UST geslagen worden, moet er meer LUNA verbrand worden. Daardoor vermindert het aanbod, wat tot een prijsstijging moet leiden. Iedereen kan een UST-munteenheid creëren door zijn LUNA in te wisselen. Als er 1 dollar aan LUNA wordt verbrand ontstaat er 1 dollar aan UST. Omgekeerd werkt dit hetzelfde, 1 dollar UST verbranden levert 1 dollar LUNA op.

Wie investeert in onderpand, waaronder het houden van LUNA-tokens, investeert voor lange tijd in het netwerk om kortetermijnschommelingen op te vangen. In ruil daarvoor ontvangen ze winst en gestage groei. Op hun beurt betalen Terra houders transactiekosten aan mijnwerkers, die extra tokens delven of verbranden om te zorgen dat de prijs stabiel blijft.

Wat maakt Terra (LUNA) uniek?

Terra biedt een uniek en revolutionair wereldwijd gedecentraliseerd betaalsysteem. Daarnaast heeft Terra een aantal interessante samenwerkingsverbanden gesloten met betalingsplatforms, voornamelijk in de regio Azië-Pacific. Ook wordt Terra ondersteund door de Terra Alliance, een groep bedrijven en platforms die pleiten voor de adoptie van Terra.

Terra's snelheid en lage kosten maken het ook uniek. Transacties op de Terra blockchain worden binnen enkele seconden geverifieerd. Bovendien zijn de kosten van transacties bij interactie met slimme contracten beduidend lager dan de gaskosten op Ethereum.

 

  • Hits: 14083