Skip to main content

Tezos koers (XTZ)

Live Tezos koers

 

In bovenstaande grafiek wordt de Tezos koers (XTZ) weergegeven in euro. Wil je Tezos kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 10.000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald. 

Wat is Tezos (XTZ) en hoe werkt het?

Tezos begon in 2014 met het maken van wat het een "zichzelf wijzigende blockchain" noemde. Tezos zou iedereen die zijn XTZ cryptocurrency bezat laten stemmen over mogelijke veranderingen van de regels. Maar hoe werkt Tezos en wat maakt de munt zo uniek? Je komt het te weten in dit artikel.

Wat is Tezos (XTZ)?

Tezos (XTZ) is een zelf aanpassend gedecentraliseerd platform dat ontworpen is voor het maken en hosten van gedecentraliseerde toepassingen (dApps) en voor het uitwisselen van activa.

Het belangrijkste doel van Tezos is om hun token houders te laten samenwerken om beslissingen te nemen die het protocol in de loop van de tijd zullen verbeteren. Tezos gebruikt een eigen on-chain governance van het netwerk. Zo kunnen houders van XTZ, de eigen token van Tezos, stemmen over de toekomstige richting van het netwerk.

In tegenstelling tot de meeste cryptocurrencies is Tezos niet gebaseerd op het minen van XTZ. In plaats daarvan krijgen houders een beloning voor hun deelname aan het Proof of Stake consensus mechanisme.

Hoe werkt Tezos?

Hoewel Tezos vergelijkbare functies biedt als andere cryptocurrencies, is zijn systeem van operaties veel anders. Tezos' blockchain kan opgesplitst worden in twee verschillende delen:

  1. Netwerkshell: het deel van de code dat transacties en administratieve handelingen afhandelt, en zichzelf wijzigt op basis van hoe gebruikers stemmen.
  2. Netwerkprotocol: het deel van de code dat voorstellen ter beoordeling naar de shell stuurt.

Om zijn netwerk synchroon te houden, gebruikt Tezos een variatie op klassieke Proof of Stake (PoS) consensus, liquid proof-of-stake (LPoS) genoemd.

Net als de traditionele PoS mechanismen is LPoS een algoritme dat gebruikt wordt door computers die de Tezos software draaien om het netwerk te beveiligen, transacties te valideren en nieuw geslagen XTZ uit te delen.

Om aan het bestuur te kunnen deelnemen moeten de deelnemers ("nodes") XTZ staken in een proces dat Tezos "bakken" noemt. Om een bakker te worden heeft een node 8.000 XTZ nodig (ook wel een rol genoemd).

Gebruikers kunnen hun munten ook delegeren aan andere bakkers, waarbij ze stemmen aan andere gebruikers toewijzen zodat die XTZ-beloningen kunnen verdienen op de live blockchain.

 

Geschiedenis van Tezos

De Tezos blockchain werd in 2014 gecreëerd door man en vrouw Arthur en Kathleen Breitman via Dynamic Ledger Solutions, een startup die ze oprichtten om Tezos te ontwikkelen.

Het Tezos team hield een Initial Coin Offering (ICO) in juli 2017, waarbij het equivalent van $232 miljoen (66.000 BTC en 361.000 ETH) werd opgehaald. Dit was op dat moment de grootste ICO ooit. Na de ICO werd de Tezos Foundation, gevestigd in Zwitserland, opgericht om het protocol te lanceren.

Kort na deze recordbrekende ICO kreeg Tezos te maken met veel management- en juridische problemen. De problemen ontstonden toen het hoofd van de Tezos Stichting weigerde de fondsen aan de mede-oprichters van Tezos uit te keren.

Na veel ongewenste media-aandacht kwam de zaak echter tot rust en begon het project te werken zoals bedoeld. Intussen zijn de problemen opgelost en Tezos wint aan tractie dankzij de populariteit van zijn stakingsmechanisme.

XTZ staat momenteel op de 45e plaats met een totale marktkapitalisatie van €3.194.273.778. Het heeft een circulerende voorraad van 874.628.597 XTZ munten. De hoogst genoteerde prijs van Tezos is €7,85 en de laagst genoteerde XTZ-prijs is €0,31.

Wat maakt Tezos uniek?

Een van Tezos' hoofddoelen is een blockchain te worden die in staat is de beste beloningsstructuur ter wereld te creëren. Tezos onderscheidt zich verder op basis van de volgende unieke kenmerken:

  • Iedereen kan deelnemen aan de Tezos blockchain: Tezos is een open-source blockchain en alle gebruikers dragen bij aan de stabiliteit en veiligheid van het netwerk.
  • Het is mogelijk om dApps en smart contracts op het netwerk te ontwikkelen: Wil je een dApp of een smart contract ontwikkelen? Dan kun je het Tezos platform gebruiken. Het heeft een eigen smart contract-taal, 'Michelson' genaamd, die verificatie vergemakkelijkt.
  • De blockchain is relatief goedkoop: Alle deelnemers aan het netwerk leveren de rekenkracht die nodig is om het netwerk draaiende te houden. Dit is het zogenaamde Proof of Stake consensuele mechanisme en is goedkoper dan blockchains die het Proof of Work mechanisme gebruiken.
  • Het netwerk past zich relatief gemakkelijk aan: Het Tezos netwerk gebruikt zijn eigen upgrade mechanisme waarmee het gemakkelijk technologische verbeteringen kan aanbrengen als dat nodig is.
  • Het heeft een lange lijst van partners: Bekende namen zijn onder meer Travala en Tribe.

 

 

  • Hits: 3413