Skip to main content

Theta koers (THETA)

Theta koers

 

In bovenstaande grafiek wordt de Theta (THETA) koers weergegeven in euro. Wil je THETA kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 1000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald.

Wat is Theta Network (THETA) en hoe werkt het?

De video streaming industrie groeit heel snel. De waarde van deze markt is gestegen van $ 30,3 miljard in 2016 tot $ 70 tegen het eind van 2021. Een van de problemen van het huidige Content Delivery Network (CDN) voor het leveren van content en gegevens is dat het niet efficiënt is. Theta is een gedecentraliseerd CDN met een eigen blockchain, ontworpen om het delen van bandbreedte aan te moedigen. Wat is Theta Network en hoe werkt het? Je leest erover in dit artikel. 

Wat is Theta Network (THETA)?

Theta (THETA) is een blockchain aangedreven netwerk dat speciaal gebouwd is voor videostreaming. Theta's belangrijkste bedrijfsconcept is het decentraliseren van videostreaming, gegevenslevering en edge computing, waardoor het efficiënter, kosteneffectiever en eerlijker wordt voor deelnemers aan de industrie.

Naast video, data en computing, richt Theta zich ook op ontwikkelaars die gedecentraliseerde applicaties (DApps) willen lanceren op zijn volledig uitgeruste EVM-compatibele smart contract platform.

Theta Network maakt gebruik van een dubbel tokensysteem. De Theta token (THETA) is het bestuurstoken van het protocol en wordt gebruikt door Validator en Guardian nodes. De Theta Fuel token (TFUEL) is het gastoken dat gebruikt wordt voor operaties op het netwerk, zoals de interactie met smart contracts.

De geschiedenis van Theta Network (THETA)

Theta werd in 2017 opgericht door Mitch Liu en Jievi Long. Liu is een serie-ondernemer die eerder mobiele gaming en online reclame startups mede-oprichtte en Jieyi Long is een expert op het gebied van technologieën voor virtual reality live streaming.

In 2017 organiseerde het team achter Theta een private tokenverkoop. Ze verkochten 30% van de afgetopte voorraad van 1 miljard THETA-eenheden om $20 miljoen op te halen voor de kickstart van hun project.

Het Theta mainnet werd in maart 2019 gelanceerd om als een gedecentraliseerd netwerk te fungeren. Gebruikers kunnen hier hun bandbreedte en rekenhulpbronnen delen op een peer-to-peer (P2P) basis.

De huidige Theta Network prijs bedraag €2,66 en met een marktkapitalisatie van €2.659.708.260 staat het op de 41e plek. Het maximaal te verhandelen aantal THETA coins is 1 miljard, hiervan is momenteel alles in omloop.

Hoe het werkt

Theta's blockchain netwerk is gebaseerd op een peer-to-peer (P2P) protocol dat gebruikers in staat stelt beloond te worden met real-time betalingen voor content verspreiding. Het netwerk stelt ontwikkelaars ook in staat DApps te bouwen op zijn open-source blockchain protocol.

Theta gebruikt een Proof of Stake consensus mechanisme dat lijkt op Tendermint's blockchain protocol. Het is gebaseerd op staking, hetgeen betekent dat deelnemers grote hoeveelheden THETA tokens staken om het recht te krijgen transactieblokken te verwerken.

Het blockchain netwerk van Theta wordt aangedreven door drie categorieën deelnemers:

 

  1. Enterprise validator nodes zijn bedrijven die THETA tokens staken om transacties op het netwerk te verwerken. Enkele van de bekendste validator nodes van het netwerk zijn Sony, talentenwinkel Creative Artists Agency, Google, en Samsung. Entreprise validator nodes zijn de eerste verdedigingslinie van het netwerk en vereisen dat deelnemers 1 miljoen THETA coins staken.
  2. Guardian nodes zijn belast met het handhaven van de consensus door de validatie op vooraf bepaalde punten veilig te stellen. Het zijn gebruikers die ervoor zorgen dat de transactieblokken die door entreprise validator nodes gemaakt worden nauwkeurig verwerken. Zo voegen zij een tweede beveiligingslaag aan het protocol toe. Als een kwaadaardig blok door een validator node glipt, houdt een guardian node het tegen. De guardian nodes hoeven slechts 1.000 THETA munten in te zetten.
  3. Edge nodes stellen gebruikers in staat om videostreams door te geven en hun bandbreedte te delen voor streams op Theta.tv. Ze worden beloond met TFUEL voor het ondersteunen van het netwerk. Het Theta Netwerk stelt gebruikers in staat P2P te streamen zonder dat een CDN nodig is.

 

Wat maakt THETA uniek?

Het unieke aan het Theta Network is dat het de voordelen van blockchain naar de videostreaming industrie te brengen. Hierdoor wordt de levering van video gedecentraliseerd, waardoor de kwaliteit ervan verbetert.

Het peer-to-peer netwerk elimineert knelpunten in de infrastructuur naarmate de behoefte aan gegevens blijft stijgen. Het creëert ook een duurzaam ecosysteem waarin netwerkgebruikers gestimuleerd worden om mee te doen.

Bovendien is het protocol open source, zodat ontwikkelaars en partners DApps op de Theta blockchain kunnen bouwen.

  • Hits: 2748