Skip to main content

Thorchain koers (RUNE)

Thorchain koers 

 

In bovenstaande grafiek wordt de Thorchain (RUNE) koers weergegeven in euro. Wil je Thorchain kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 1000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald.   

Wat is Thorchain (RUNE) en hoe werkt het?

Gedecentraliseerde exchanges (DEX) zijn een hoeksteen van de DeFi industrie. Echter, grote exchanges zoals Uniswap en PancakeSwap op respectievelijk Ethereum en Binance Smart Chain kunnen nog steeds geen cross-chain token swaps doen. THORChain is de eerste DEX die cryptohandel tussen activa op verschillende blockchains mogelijk maakt. In dit artikel lees je meer Thorchain, hoe het werkt en wat Thorchain zo uniek maakt.

Wat is THORChain (RUNE)?

THORChain is een onafhankelijke blockchain, gebouwd met behulp van de Cosmos SDK. Het is een gedecentraliseerd cross-chain liquiditeitsprotocol dat de gedecentraliseerde exchange (DEX) van digitale activa mogelijk maakt.

THORChain heeft als doel een onafhankelijke blockchain te bouwen die een brug kan slaan naar externe netwerken en zo cross-chain overdrachten kon vergemakkelijken. Daarnaast moest het op dezelfde manier als een DEX functioneren.

Het stelt gebruikers in staat het ene activum tegen het andere te ruilen (swappen) in een toestemmingsvrije omgeving, zonder een beroep te doen op orderboeken om liquiditeit te verkrijgen. In plaats daarvan worden de marktprijzen in stand gehouden door de verhouding van de activa in een Automated Market Maker (AMM) pool.

THORChain is non-custodial, wat betekent dat je de volledige beheer en controle over je digitale activa behoudt terwijl je ze uitwisselt. Simpel gezegd, THORChain maakt het eindelijk mogelijk om BTC op de Bitcoin blockchain te verhandelen met ETH op de Ethereum blockchain, non-custodial nota bene.

Het eigen nutstoken van het THORChain platform is RUNE. Dit wordt gebruikt als de basismunt in het THORChain ecosysteem en wordt ook gebruikt voor platformbeheer en beveiliging.

De geschiedenis van THORChain

THORChain werd gefinancierd via een initiële DEX Offering (IDO) die in juli 2019 werd gelanceerd via de Binance DEX. THORChain verkocht tijdens de IDO 7 miljoen RUNE (van de voorgestelde 20 miljoen) tegen een gemiddelde prijs van $0,032, en haalde daarbij $224.000 aan BNB op.

Het oorspronkelijke mainnet werd begin 2021 gelanceerd en het team werkte verder aan het protocol. Dit resulteerde in de beperkte mainnet release, genaamd Multi-Chain Chaos Network of MCCN, in april 2021.

De huidige THORChain prijs bedraag €9,47 en met een marktkapitalisatie van €3.114.959.075 staat het op de 44e plek. Het maximaal te verhandelen aantal RUNE-munten is 500.000.000. Hiervan zijn er momenteel 330.688.061 in omloop.

Hoe het werkt

THORChain maakt gebruik van Tendermint, Cosmos-SDK, Threshold Signature Schemes (TSS), en Byzantine Fault Tolerance. Daarnaast gebruikt het een Automated Market Maker (AMM) waarbij THORChain's native token (RUNE) het basis ruilmunt is.

Wanneer een gebruiker een transactie initieert, d.w.z. een swap tussen twee niet-native activa, ruilt het systeem automatisch het ene token voor RUNE. Vervolgens ruilt het RUNE voor het andere token. Deze dubbele swapping met onmiddellijke uitvoering maakt non-custodial exchanges op het THORChain-protocol mogelijk.

De RUNE-tokens kunnen gebruiken ook worden om deel te nemen aan het netwerk of bij te dragen aan een liquiditeitspool. Gebruikers kunnen hun geld in liquiditeitspools storten zodat andere gebruikers het kunnen lenen. De gebruiker verdient een rendement op basis van het bedrag dat ze storten.

Het THORChain-protocol berust op het consensusmechanisme Proof of Stake. Dat betekent dat er RUNE-tokens moet worden gestaakt om validator te kunnen worden. Er zijn 100 tot 300 validator plekken, waarbij een node of validator minstens 1 miljoen RUNE moeten staken om een validator plek te verdienen.

Wat maakt THORChain uniek?

THORChain is een uniek project dankzij zijn effectieve benadering van liquiditeit. Het systeem maakt gebruik van een vergoeding die slippage voorkomt en de kans op liquiditeitsverlies verlaagt. Anderzijds neutraliseert het systeem het risico op een tijdelijk verlies.

Een ander element dat THORChain uniek maakt, is de gebruiksvriendelijke interface die wordt aangedreven door een complexe combinatie van innovatieve technologieën die een non-custodial exchange van cryptovaluta mogelijk maken.

Wat THORChain verder uniek maakt is dat het een non-profit organisatie is. Het anonieme team houdt de RUNE munten die gebruikt worden voor vergoedingen op het protocol niet voor zichzelf. In plaats daarvan verdeelt het team deze RUNE tokens onder deelnemers aan het netwerk.

 

  • Hits: 3125