Skip to main content

Uniswap koers (UNI)

Uniswap koers

 

In bovenstaande grafiek wordt de live Uniswap (UNI) koers weergegeven in euro. Wil je Uniswap kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 10.000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald.  

Wat is Uniswap (UNI) en hoe werkt het?

Sinds de introductie in november 2018 is UNI uitgegroeid tot een stabiele munt. Uniswap werd echter pas in 2021 echt bekend bij het grote publiek. Momenteel staat de munt op de 10e plaats op Coinmarketcap.com. Maar wat is Uniswap, hoe werkt het en wat maakt het zo uniek?

Wat is Uniswap (UNI)?

Uniswap (UNI) is een platform dat geautomatiseerde market makers (AMM) biedt. Dit betekent dat Uniswap automatisch DeFi-tokens kan verhandelen zonder veel menselijke tussenkomst.

Uniswap is in november 2018 opgericht door Hayden Adams en het protocol stelt zijn gebruikers in staat om elk ERC20 token te ruilen, ook het originele ETH-token, zonder tussenpersonen. Daarnaast kan iedereen met een Ethereum adres bijdragen aan de liquiditeit van de beurs en zo aan de beurs verdienen.

Het doel van Uniswap is om de handel in tokens geautomatiseerd en volledig open te houden voor iedereen die ERC20 tokens bezit, terwijl tegelijkertijd de efficiëntie van de handel ten opzichte van traditionele beurzen wordt verbeterd. Uniswap is niet alleen een gedecentraliseerde beurs, maar probeert ook de problemen met liquiditeit op te lossen.

De geschiedenis van Uniswap (UNI)

Uniswap is in 2016 ontstaan uit een idee van Vitalik Buterin. Hij kwam met het idee om een gedecentraliseerde beurs (DEX) op te zetten die een geautomatiseerde market maker zou gebruiken met bepaalde unieke kenmerken.

Na verschillende subsidies en $ 100.000 van de Ethereum Foundation te hebben ontvangen, werd Uniswap in november 2018 gelanceerd. Het protocol won snel aan liquiditeit en begon betekenisvolle volumes te faciliteren.

In september 2020 ging Uniswap een stap verder door zijn eigen zogenaamde governance token, UNI, te creëren en eerdere gebruikers van het protocol te belonen. Hiermee bood Uniswap haar gebruikers een eigen intern bestuurs- en beloningssysteem.

Uniswap's governance token UNI heeft een totale voorraad van 1 miljard eenheden. Die zullen in de loop van vier jaar allemaal beschikbaar komen. Daarna zal Uniswap een "permanente inflatie" van 2% invoeren om de deelname aan het netwerk in stand te houden.

De verdeling van de tokens is momenteel als volgt: 60% voor leden van de Uniswap gemeenschap (d.w.z. gebruikers), 21,51% voor teamleden, 17,8% voor investeerders en 0,69% voor adviseurs. De laatste drie verdelingen zullen gebaseerd zijn op een vierjarig vesting schema.

Hoe het werkt

Met Uniswap kun je zelf Ethereum en ERC20 tokens ruilen en ze naar een wallet sturen. Bovendien kun je je eigen ERC20 tokens investeren in een liquiditeitspool.

Met behulp van deze pools kunnen gebruikers hun tokens (dus tegen zeer lage kosten inwisselen, namelijk 0,3%. Zo kan iedereen heel snel en goedkoop zijn tokens inwisselen voor andere tokens, zonder dat daar andere partijen voor nodig zijn.

Iedereen kan liquiditeit verschaffen. Om de liquiditeitspool in evenwicht te houden, moet dit in een 50/50 verhouding gebeuren. Bijvoorbeeld, als er USD 1000 aan ETH aan liquiditeit moet worden verschaft, dan moet de gebruiker ook USD 1000 aan USDT verschaffen. Het handelspaar kan verhandeld worden in ERC-20 tokens versus stablecoins, stablecoins versus stablecoins of elk ERC-20 token versus elk ander ERC-20 token.

In ruil voor het leveren van liquiditeit aan Uniswap ontvangt een gebruiker UNI-V2 liquiditeitstokens. In principe weerspiegelt dit het totale % van de liquiditeitspool dat een gebruiker bezit en daarmee het % van de handelsvergoedingen dat de gebruiker verdient uit de totale pool van transactievergoedingen (0,3% van elke transactie).

Wat maakt Uniswap (UNI) uniek?

Uniswap heeft een aantal unieke kenmerken, waaronder dat het transparant, goedkoop, eenvoudig en heel snel is. Uniswap rekent een transparant en vast transactietarief van 0,3%. Dit is veel goedkoper dan de kosten die door andere gecentraliseerde of zelfs gedecentraliseerde beurzen in rekening worden gebracht.

Daarnaast is het platform eenvoudig en snel, met een paar klikken heb je binnen een paar seconden een token swap gerealiseerd, in plaats van dat je koop- en verkoopposities op een beurs moet innemen.

Het ontwerp van Uniswap maakt het mogelijk om veel problemen in het DeFi-ecosysteem op te lossen, waarvan de belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de liquiditeitspool nooit opdroogt.

Omdat het platform een geautomatiseerde market maker is, hoef je je geen zorgen te maken over liquiditeitstekorten. Tokenhouders dragen bij aan de liquiditeitspool en worden gestimuleerd met een vergoeding van 40% gedurende de periode dat hun tokens in de pool zitten.

  • Hits: 7103