Skip to main content

Vechain koers (VET)

Vechain koers

In bovenstaande grafiek wordt de live Vechain koers weergegeven in euro. Wil je Vechain (VET) kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 10.000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald. 

Wat is VeChain (VET) en hoe werkt het?

VeChain (VET) is een project dat zich richt op het verifiëren van de echtheid en de precieze herkomst van producten, goederen of luxemerken. Daarmee biedt het project een oplossing voor een steeds groter wordend probleem in de wereldeconomie. Maar wat is VeChain precies, hoe werkt het en waarin verschilt het van andere cryptovaluta? Daarover lees je meer in dit artikel.

Wat is VeChain (VET)?

VeChain (VET), opgericht in 2015, is een supply chain platform dat wordt aangedreven door de openbare VeChainThor blockchain. VeChain heeft een oplossing waarmee fabrikanten elk product van een gecodeerde chip kunnen voorzien. Zo kan het product vanaf de productie gevolgd worden en in een later stadium aan de blockchain worden toegevoegd.

VeChain richt zich vooral op het registreren van gegevens en producten op de blockchain om fraude en namaak tegen te gaan via zelfontwikkelde Internet Of Things (IoT) chips (tags).

VeChain's doel is heel uniek, het wil gedistribueerd bestuur en IoT technologie gebruiken om een ecosysteem te creëren om enkele van de grootste problemen in het beheer van de toeleveringsketen op te lossen. Bovendien geeft het netwerk ook andere belangrijke informatie over de producten. Zo kunnen bedrijven of consumenten bijvoorbeeld ook de precieze herkomst en geldigheid van het product zien. De diensten van VeChain stellen bedrijven in staat de logistieke levenscyclus van een product te volgen.

De geschiedenis van de VeChain (VET)

VeChain, opgericht in 2015, biedt op blockchain gebaseerde oplossingen voor bedrijven via zijn VeChainThor Blockchain. De ontwikkeling en het beheer van VeChain wordt geleid door de VeChain Foundation in Singapore.

Het project lanceerde zijn Initial Coin Offering (ICO) in augustus 2017, waarbij ongeveer $20 miljoen werd opgehaald. Waar VeChain eerst op het Ethereum platform werd gecreëerd als een ERC-20 token, lanceerde het eind juni 2018 zijn eigen blockchain. Het team ruilde daarna de VEN-tokens in voor VET. Dit gebeurt in een 1:100 uitwisseling.

Door de rebranding in 2018 konden ook externe bedrijven via Thor gebruik maken van het VeChain-netwerk. Het wordt door verschillende sectoren gebruikt, denk aan landbouw, luxegoederen, medicijnen, overheid, voedsel en logistiek. VeChain wordt veel gebruikt in de Chinese industrie en heeft nauwe banden met de Chinese overheid.

VeChain staat momenteel op de 25e plaats met een marktkapitalisatie van €5.633.490.286. Het heeft een maximale voorraad van 86.712.634.466 VET munten, waarvan er momenteel 64.315.576.989 in omloop zijn.

Hoe het werkt

VeChain gebruikt verschillende blockchain technologieën. Ze hebben ook hun eigen chips ontwikkeld die het project gedurende zijn hele levenscyclus kunnen volgen. De slimme chips kunnen in verschillende IoT projecten worden toegepast, zoals NFC chips, QR codes en RFID tags.

Op deze manier kunnen de fabrikant, de toeleveringsketen en zelfs de consument alle producten en de herkomst van gebruikte materialen of ingrediënten in de blockchain opzoeken. Ook de authenticiteit kan op deze manier worden aangetoond. Op dezelfde manier kan het eigendom van digitale activa via de blockchain geregistreerd worden en aan de consument worden overgedragen.

Het netwerk gebruikt twee soorten tokens, de VeChain Coin (VET) en de Vethor Token (VTHO). VET wordt door bedrijven gebruikt als een slimme betalingsmunt om zakelijke activiteiten op de blockchain uit te voeren. Bedrijven die meer VET bezitten, krijgen een hogere prioriteit en meer rechten op de blockchain.

Voor alle handelingen die op de VeChain Thor Blockchain plaatsvinden, zijn transactiekosten verschuldigd die in VeThor Token betaald moeten worden. Je kunt denken aan het uitvoeren van betalingstransacties of het verzenden van gegevens. VET-houders ontvangen een dagelijkse hoeveelheid VTHO, afhankelijk van de grootte van de positie.

VeChain Thor gebruikt een Proof of Stake waarbij de houders van VeChain Thor gezamenlijk het netwerk onderhouden en in ruil daarvoor ontvangen ze de inkomsten die gegenereerd worden door transactiekosten in rekening te brengen.

Wat maakt VeChain (VET) uniek?

Wat VeChain uniek maakt is dat het project goed doordacht is, met goed bestuur en een uniek economisch model dat goed werkt als je rekening houdt met de behoeften van grote organisaties en zakelijke klanten. Ook heeft het project geen last van schaalbaarheidsproblemen die veel voorkomen bij veel blockchain projecten.

De samenwerking met een heleboel grote bedrijven, zoals PricewaterhouseCoopers (PwC), Directed imported Goods (D.I.G.), Renault Group, China Unicorn, Microsoft en Hyperledger. Dit heeft het natuurlijk een legitimiteit gegeven die veel andere cryptovaluta (nog) niet hebben.

Een ander uniek aspect van VeChain is dat het een werkende toepassing heeft op het blockchain platform. Dat in combinatie met zijn legitimiteit geeft het een aanzien dat de andere crypto-valuta's niet hebben.

 

  • Hits: 10053