Skip to main content

Worldcoin koers (WLD)

Worldcoin koers

 

In bovenstaande grafiek wordt de Worldcoin (WLD) koers weergegeven in euro. Wil je Worldcoin kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 1000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald.  

Wat is Worldcoin?

Worldcoin is een digitaal platform dat mensen identificeert om te bewijzen dat ze geen AI-algoritmen of robots zijn. Het bedrijf wil iedereen op aarde een handige methode bieden om hun menselijkheid te verifiëren.

Het bedrijf is mede opgericht door de maker van ChatGPT, Sam Altman. De oprichter van ChatGPT stond door de jaren heen centraal in AI (kunstmatige intelligentie) en de groei ervan in de wereld. Vandaar dat, ironisch genoeg, Worldcoin komt om het probleem op te lossen dat Altman ooit zelf in het leven riep.

Het platform gebruikte blockchain en cryptografische tools om zijn digitale paspoortsysteem te bouwen. Het systeem van Worldcoin is bedoeld om het cryptocurrency-ecosysteem in het algemeen te ondersteunen.

Worldcoin wil een beter wereldwijd financieel ecosysteem bouwen door de invloed van de interneteconomie. Het ontwikkelen van het Worldcoin-token (WLD) heeft tot doel een verenigde economie te creëren voor iedereen die op aarde leeft. Het Worldcoin-token is een token gebouwd op Layer 2 Ethereum. Daardoor kan het profiteren van de Ethereum-netwerkbeveiliging.

Het Worldcoin-platform heeft tot doel om onwerkelijke dubieuze identiteiten gegenereerd door AI-bots te bestrijden d.m.v. het World ID. Worldcoin's world-ID is een betrouwbare authenticatiemethode voor menselijkheid. Daarnaast wil Worldcoin mensen verleiden zich bij hun netwerk aan te sluiten door ze Worldcoin-tokens te geven nadat ze hun irissen hebben gescand met de Worldcoin-irisscanner.

Een korte geschiedenis van Worldcoin

Sam Altman richtte het bedrijf in 2019 op samen met Alex Blania en Max Novendstern. Sam Altman is de Chief Executive Officer (CEO) van Open AI en de oprichter van ChatGPT. De financier van het bedrijf, toen de oprichters het lanceerden, was Andreessen Horowitz.

Twee jaar na de lancering (2021) haalde het bedrijf $ 25 miljoen op. Zes maanden later groeide dat tot $ 100 miljoen. Met de stijging van het totale ingezamelde geld, steeg ook de waarde van de totale hoeveelheid Worldcoin-tokens tot $ 3 miljard.

In 2023 haalde Worldcoin nog eens $ 115 miljoen op voor zijn botdetectie-, ontwikkelings- en onderzoeksproject. De $ 115 miljoen aan botprojectfondsen hielpen de applicatie en het algehele project van het bedrijf te laten groeien en leidden tot de testfase. Tijdens de testfase had Worldcoin meer dan 1,5 miljoen aanmeldingen voor het project.

Hoe werkt Worldcoin?

Worldcoin beloont gebruikers met cryptocurrencies nadat ze hun irissen hebben gescand en hun unieke digitale ID's hebben gegenereerd om te bewijzen dat ze mensen zijn.

Centraal in bij Worldcoin staat het concept van bewijs van menselijkheid door de iris van mensen te scannen met een oogscanner genaamd de Orb.

De Orb is een unieke zilveren bal voor het scannen van de iris van mensen om hun digitale identiteit te achterhalen. Het is bijna zo groot als een bowlingbal. De Orb scant irissen om de menselijkheid van mensen te verifiëren voordat ze hun speciale Wereld-ID krijgen. De Orb kan elke iris scannen om de unieke digitale biometrische identiteit van de persoon te genereren, ongeacht ras of locatie van de persoon. Momenteel zijn er orb-centra in meer dan 35 landen wereldwijd.

Worldcoin Orb
figuur 1: Wordcoin Orb voor het scannen van je iris

 

De opkomst van AI brengt een grote zorg met zich mee die onze wereld in de toekomst op zijn kop kan zetten; het kan moeilijk worden om mensen van machines te onderscheiden. Worldcoin beoogt om, via een digitaal cryptografisch identiteitsbewijs op basis van biometrische gegevens, mensen van machines te kunnen onderscheiden.

De Orb is een belangrijk hoogtepunt in de whitepaper van Worldcoin. Er staat dat dit gespecialiseerde apparaat in de toekomst misschien wel de enige manier al zijn om mensen van robots te kunnen onderscheiden. Daarom is de Orb een essentieel onderdeel van het Worldcoin-project. 

Wat maakt Worldcoin uniek?

Het unieke van het Worldcoin-project komt voort uit de drie belangrijkste kenmerken.

  • Wereld-ID
  • Wereld-app
  • Worldcoin-token (WLD)

World-ID

Deze functie is een belangrijk hoogtepunt van het Worldcoin-project. Met de World ID kunnen gebruikers online bewijzen van menselijkheid leveren zonder hun privacy op te geven. Het bewijs van menselijkheid (unieke digitale World ID) wordt verkregen door de iris van mensen te scannen met behulp van de Orb.

Geen iris in de wereld is hetzelfde. Daarom scant de Orb de iris van mensen en gebruikt het patroon en de opstelling om een unieke code te genereren, de IrisHash. Er is geen koppeling tussen deze code en de privégegevens van het individu. De IrisHash is er alleen om ervoor te zorgen dat kan worden herkend dat de persoon geen machine is en voorkomt dat de persoon een ander ID krijgt.

Nadat de Orb de iris heeft gescand, genereert het de IrisHash en geeft het een uniek wereld-ID aan de persoon. Na het scannen verwijdert de Orb de afbeelding van de iris en uploadt de World ID naar het Worldcoin-netwerk. Op de blockchain kunnen gebruikers zichzelf identificeren door een cryptografisch beveiligde applicatie in te zetten.

Wereld-app

De World App is je World ID-opslag. Volgens Worldcoin beschermt de app de privacy van zijn gebruikers terwijl ze toegang krijgen tot een groeiende lijst van DApps (Decentralized Applications).

Hoewel de app zal werken als een crypto-wallet, is het opslaan van crypto-activa niet de primaire functie. De app is in de eerste plaats bedoeld om de inloggegevens (World ID) van gebruikers vast te houden voor verificatie op andere apps van derden.

Worldcoin-token (WLD)

Zodra iemand de World App downloadt en zich aanmeldt voor de irisscan, krijgt de persoon het WLD-munttoken na de scan en het genereren van de World ID.

Mensen die deelnamen aan het bètatestprogramma van Worldcoin kregen WLD en er werden nog meer tokens uitgezonden bij de officiële lancering van het project. Je kunt nu Worldcoin-tokens verhandelen op grote crypto-exchanges zoals Bitvavo, Binance, KuCoin, Uniswap en Pancake Swap.

Veelgestelde vragen over Worldcoin

Wat is WLD?

WLD is een cryptocurrency die Worldcoin geeft aan mensen die hun ogen laten scannen met de Orb.

Waar/hoe kan ik Worldcoin-tokens (WLD) kopen?

Afgezien van Bitvavo, KuCoin, Binance, PancakeSwap en Uniswap, zijn Worldcoin-tokens beschikbaar voor swap in andere beurzen zoals Bybit, OKX en Houbi. Bovendien kunnen ondersteunde fiat-gelden op deze beurzen worden gestort en WLD met contant geld worden gekocht.

Is Worldcoin het waard om in te investeren?

Worldcoin heeft wereldwijd veel aandacht gekregen en sommige analisten voorspellen een oplopende WLD koers. Er is echter nog steeds veel sentiment rond WLD omdat veel investeerders sceptisch zijn over of het project de privacy van zijn gebruikers beschermt.

Edward Snowden, een bekende klokkenluider, heeft zijn ongenoegen heeft geuit over het concept van het scannen van de irissen van mensen in ruil voor cryptotokens.

Over het algemeen ziet het project er veelbelovend uit, vandaar de enorme wereldwijde belangstelling. Zorg er desalniettemin voor dat je je eigen onderzoek doet voordat je in het project investeert.

 

 

  • Hits: 1216