Skip to main content

Zilliqa koers (ZIL)

Zilliqa koers

 

In bovenstaande grafiek wordt de Zilliqa (ZIL) koers weergegeven in euro. Wil je Zilliqa kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 1000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald.  

Wat is Zilliqa en hoe werkt het

Het grootste probleem voor veel crypto-projecten is de schaalbaarheid. Het Ethereum netwerk kan bijvoorbeeld maar ongeveer 15 transacties per seconde (TPS) aan en het Bitcoin netwerk ongeveer 3 -5 TPS. Dit terwijl traditionele betaalmethoden als Visa en Mastercard duizenden TPS aankunnen. Het Zilliqa blockchain platform kan duizenden TPS aan en Zilliqa's transactie doorvoer neemt lineair toe met de grootte van het netwerk. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over Zilliqa.

Wat is Zilliqa (ZIL)?

Het Zilliqa platform functioneert als een transparant en open publiek blockchain netwerk dat het smart contracts en gedecentraliseerde apps (dApps) mogelijk maakt. Het wordt beschouwd als een directe concurrent van Ethereum.

Zilliqa gebruikt sharding technologie om de transactie capaciteit die de blockchain aankan te vergroten. Het project gebruikt een uniek consensus mechanisme dat een hybride is van Proof-of-Work (PoW) en Practical Byzantine Fault Tolerance (pBFT).

De eigen cryptocurrency van de Zilliqa blockchain is de Zilliqa munt, ook bekend als ZIL. Hij wordt gebruikt om te betalen voor transacties op de blockchain. Deze vergoedingen worden gebruikt om de nodes te belonen die de berekeningen uitvoeren om de blockchain te laten werken.

De geschiedenis van Zilliqa (ZIL)

Het project begon in 2017 en werd opgericht door een team van onderzoekers van de Nationale Universiteit van Singapore. Het team richtte later een bedrijf op, Zilliqa Research genaamd, om de ontwikkeling van het Zilliqa project in goede banen te leiden.

In maart 2018 ging het testnetwerk live en in juni 2019 introduceerde het platform zijn mainnet. Het platform biedt plaats aan veel gedecentraliseerde applicaties (dApps) en sinds oktober 2020 zijn ook staking en yield farming mogelijk.

De huidige Zilliqa prijs bedraag €0,11 en met een marktkapitalisatie van €1.394.182.976 staat het op de 67e plek. Het maximaal te verhandelen aantal ZIL-munten is 21.000.000.000 en hiervan zijn er op dit moment 12.631.681.485 ZIL munten in omloop.

Hoe het werkt

Het Zilliqa netwerk biedt veel functies, zoals smart contracting, transactie afwikkeling en token uitgifte.

Ontwikkelaars gebruiken de eigen programmeertaal, Scilla, om smart contracts uit te voeren en nieuwe dApps te ontwerpen om een verscheidenheid aan producten en diensten aan te bieden.

Zilliqa gebruikt sharding, een techniek die het netwerk in verschillende stukken, of shards, verdeelt, waardoor knooppunten slechts een fractie van de transacties van het netwerk kunnen verwerken.

Elke shard fungeert als zijn eigen blockchain en stelt knooppunten die eraan toegewezen zijn in staat gegevens op te slaan, transacties te verwerken en nieuwe blokken aan hun specifieke shard chain toe te voegen.

Deze zogeheten microblokken worden dan samengevoegd tot een transactieblok door Directory Service Nodes (of DS nodes) om aan de Zilliqa blockchain toegevoegd te worden.

Centraal, naast PoW, in Zilliqa staat het Practical Byzantine Fault Tolerance (pBFT) bestuursmechanisme dat het gedistribueerde netwerk van computers synchroon houdt. Met pBFT moeten alle knooppunten die aan specifieke shard zijn toegewezen het eens zijn voordat een microblok wordt afgerond en gecombineerd tot een transactieblok.

Elk knooppunt wordt vervolgens beloond met een deel van de blokbeloning voor het valideren van de transacties.

Wat maakt Zilliqa uniek?

Wat Zilliqa uniek maakt is het feit dat sharding een groot aantal transacties per seconde mogelijk maakt, zodat de kosten van elke transactie laag zijn.

Sharding betekent ook dat naarmate meer mensen de blockchain gaan gebruiken, de capaciteit ervan kan worden vergroot door alleen de sharding te vergroten

De unanieme overeenstemming die pBFT vereist, betekent dat zelfs hardware met minder vermogen een deel van de blokbeloning kan krijgen. Het mijnen van ZIL wordt dus kosteneffectiever omdat een node toch nog wat beloning kan krijgen, ook al is hij nooit de eerste die een blok voorstelt.

ZIL kan gestaakt worden (met behulp van een Zilliqa-compatibele crypto-wallet), zodat je extra ZIL kunt verdienen terwijl je de munt vasthoudt.

  • Hits: 3257